Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Στη Μεσόγειο το νέφος από την έκρηξη στο Μαρί

ekriksi mari Στη Μεσόγειο το νέφος από την έκρηξη στο Μαρί

Στη Μεσόγειο διασκορπίστηκε το νέφος από την έκρηξη στο Μαρί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτου Κύπρου, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι εμπόδισαν την πτώση των υπολειμμάτων σε
κατοικημένες περιοχές.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κύπρου έχουν υπολογίσει την ατμοσφαιρική διάχυση καταλοίπων από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί, με την εφαρμογή του σύγχρονου επιστημονικού μοντέλου μετεωρολογικής πρόβλεψης WRF.
Όπως αναφέρεται, οι προσομοιώσεις αποκάλυψαν ότι σε όλα τα ύψη και επίπεδα το νέφος διασκορπίστηκε προς τη Μεσόγειο Θάλασσα λόγω δυτικών ανέμων, εμποδίζοντας την πτώση υπολειμμάτων πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Το νέφος αερολυμάτων που προκάλεσε η έκρηξη σε ύψος 5.5 km από την τοποθεσία του Mαρί υπολογίστηκε με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου υψηλής ανάλυσης της ατμόσφαιρας (3 x 3 km ) σε συνδυασμό με μετεωρολογικές παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 6.00 π.μ. τοπική ώρα.
Τα αποτελέσματα θεωρούνται ακριβή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις λογισμικές υπολογιστικές αβεβαιότητες των συνδεδεμένων μοντέλων, προστίθεται.
Το Ινστιτούτο Κύπρου αναφέρει ότι σε ειδικό οπτικό υλικό που σχεδίασαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου καταγράφεται η πορεία που ακολουθεί το νέφος αμέσως μετά την έκρηξη στο Μαρί.
Το επιστημονικό μοντέλο μετεωρολογικής πρόβλεψης WRF χρησιμοποιείται διεθνώς από χιλιάδες επιστήμονες και προβλέπει με εξαιρετική ακρίβεια την ποιότητα του αέρα, τον καιρό, τη θερμοκρασία και το ενδεχόμενο πλημμυρών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις εφαρμογές και τη λειτουργία ενός πολύπλοκου λογισμικού συστήματος που ανήκει στο Εθνικο Κέντρο Ατμοσφαιρικής Ερευνας (NCAR) των ΗΠΑ, και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.


http://www.onlycy.com/