Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Θ Παπαγεωργίου: Ομιλία για τα αυθαίρετα



Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Θ. Παπαγεωργίου:
Τα αυθαίρετα είναι πρόβλημα το οποίο μεταπολεμικά βασανίζει και καταταλανίζει τη χώρα μας.


Την ζοφερή πραγματικότητα του ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων αυθαιρέτων
που υπάρχουν στη χώρα μας επεσήμανε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου και επέκρινε την μέχρι τώρα στάση των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού συστήματος απέναντι στο διαχρονικό πρόβλημα των αυθαιρέτων, στην ομιλία του  στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υ.Π.Ε.Κ.Α.».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου: 
«Δεν είναι ασύλληπτο νούμερο να έχουμε μια χώρα με ένα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες αυθαίρετα; Δεν είναι μια ζοφερή πραγματικότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο και εμείς να μην το αγγίζουμε και να αερολογούμε όλα τα χρόνια λέγοντας γκρεμίστε τα, μην τα γκρεμίζετε, να στήνουμε σόου με μπουλντόζες που ρίχνουν ένα φράχτη δήθεν για προσπέλαση και να χτίζονται ολόκληρες πόλεις αυθαιρέτως και παρανόμως και να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε σαν πολιτικό σύστημα και σαν πολιτικά κόμματα;»

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τη δημόσια συζήτηση επειδή ακριβώς τα αυθαίρετα είναι ένα κρίσιμο μέγεθος για την κοινωνία, για τους Έλληνες πολίτες. «Σαράντα χρόνια η χώρα μας προσπαθεί να λύσει μια ιστορική παρεξήγηση, ένα τεράστιο πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο μεταπολεμικά βασανίζει και καταταλανίζει τη χώρα μας. Έχουν κτιστεί πόλεις –και είναι φανταστικό αυτό που γίνεται- και ολόκληρα χωριά με παράνομο τρόπο και δυστυχώς όλα τα εγχειρήματα που έγιναν τα τελευταία σαράντα χρόνια αποδείχθηκαν ότι είναι αναποτελεσματικά, με κορυφαίο αυτό του αειμνήστου Αντώνη Τρίτση και το ν. 1337/83.
Νομίζω ότι είναι η ώρα όλα τα κόμματα να υπερβούμε τους εαυτούς μας –και εν μέρει το κάνουμε - για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Σήμερα που το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο -γιατί προϊόντος του χρόνου το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο εκ των πραγμάτων- νομίζω ότι έρχεται ένα σχέδιο νόμου, έρχεται και περιγράφεται ένα εγχείρημα το οποίο πιστεύω ότι είναι σπουδαίο και πάρα πολύ σωστό και πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να λύσουμε αυτήν την ιστορική παρεξήγηση, να λύσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που καταταλανίζει και βασανίζει τη χώρα».

Να πληρώσουν όσοι έχουν αυθαίρετο
Αναφερόμενος στις επικρίσεις πως η ρύθμιση των αυθαιρέτων είναι εισπρακτικού χαρακτήρα ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε:
«Ακούω διάφορους συναδέλφους ή διάφορες γραφίδες να λένε ότι το σχέδιο νόμου είναι εισπρακτικού χαρακτήρα. Δεν αντιλαμβάνομαι, όλοι εμείς οι άλλοι, οι πολίτες που δεν έχουμε αυθαίρετα, που έχουμε πληρώσει για την αδειοδότηση, που έχουμε κάνει τις διαδικασίες, όπως ο νόμος επιτάσσει, πώς εμείς καλούμαστε κάθε φορά και ιδιαίτερα σ’ αυτές τις συνθήκες της κρίσης να γινόμαστε πάντα υποζύγια της στήριξης της εθνικής προσπάθειας, του Προϋπολογισμού, της οικονομίας και οι άλλοι πολίτες οι οποίοι από ανάγκη –δεν λέω επειδή ήταν άτιμοι ή επειδή ήταν από πρόθεση άνθρωποι της δολιχοδρομίας- έχτισαν ένα αυθαίρετο να μη συνεισφέρουν σ’ αυτή τη διαδικασία;
Τι είναι αυτό το πράγμα; Τι είναι αυτά; Τι είναι αυτά που μας παραθέτουν εδώ στο δημόσιο διάλογο;
Θεωρώ ότι και αυτή η πτυχή πρέπει να τεθεί και να τη στηρίξουμε. Βεβαίως και πρέπει να πληρώσουν. Και βέβαια αυτό πρέπει να γίνει αυτή την περίοδο που η προσπάθεια έχει τα χαρακτηριστικά της εθνικής στήριξης της οικονομίας, αυτήν την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά της εθνικής συνεισφοράς όλων μας. Πιστεύω λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι ρυθμίσεις τις οποίες προβλέπει η Κυβέρνηση στη δεύτερη ενότητα για τα αυθαίρετα και το εγχείρημα είναι πολύ σωστά  -και εδώ θέλω να καταθέσω και την εμπειρία μου- και έγιναν πολύ σωστότερα με την συνδρομή όλων των συναδέλφων και όλων των κομμάτων».


Αλλάζει η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης
Ο κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του επεσήμανε και την σπουδαιότητα των ρυθμίσεων που εισάγει το νέο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Όπως είπε:
«Θεωρώ ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση σαν υποχρεωτική διαδικασία τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα, παράγοντα ανασταλτικό στην επιχειρηματική λειτουργία της χώρας.
Η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης δυστυχώς απεδείχθη χρονοβόρα και κοστοβόρα. Και πολύ σωστά η Κυβέρνηση πήρε αυτή την πρωτοβουλία να λύσει και αυτό το θέμα. Πρέπει να θυμίσω εδώ ότι υπήρξαν και προηγούμενα νομοθετήματα περί ίδρυσης του one shop stop, ή το fast track. Όλα αυτά νομίζω ότι δημιουργούν ένα πλέγμα απελευθέρωσης ή γκρεμίσματος αυτών των αποτρεπτικών διαδικασιών, οι οποίες δυσχέραιναν την επιχειρηματική λειτουργία της χώρας.
Θα πρέπει να δει κανένας τι γίνεται σε άλλες χώρες, όπου το περιβάλλον για την ίδρυση και  λειτουργία μίας επιχείρησης ιδιαίτερα είναι πιο ελκυστικό. Είναι ανεμπόδιστες οι διαδικασίες, είναι πιο επιτυχημένα τα εγχειρήματα και είναι  για άλλες χώρες οι επενδύσεις υψηλού κινδύνου.
Δυστυχώς για τη χώρα μας οι ξένες επενδύσεις, λόγω αυτού του αγκυλωμένου περιβάλλοντος των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για παράδειγμα είναι αποτρεπτικές και υπ’ αυτήν την έννοια επαναλαμβάνω αυτή η πρωτοβουλία είναι πάρα πολύ σοβαρή, είναι σημαίνουσα.
Νομίζω ότι με το νομοσχέδιο απλοποιούνται οι διαδικασίες και μειώνονται οι χρόνοι, χωρίς -και πρέπει να το επισημάνουμε αυτό- να επιβαρύνεται η ποιότητα των μελετών και φυσικά οι άλλες ρυθμίσεις δημιουργούν ένα σύγχρονο  πλέγμα.
Πρέπει να χαιρετίσουμε, πρέπει να φωτίσουμε και αυτήν την πλευρά του σπουδαίου αυτού νομοθετήματος, γιατί επαναλαμβάνω -και συμφωνώ με τον κύριο Υπουργό- ότι μονοπώλησε και μονοπωλεί το ενδιαφέρον το δεύτερο ζήτημα που αφορά τα αυθαίρετα».