Έρευνες μεταξύ Ρόδου και Κω, ενώ βγαίνει και το Πίρι Ρέις
Βγάζοντας το μισό της στόλο στην περιοχή ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τις ακτές του Ισραήλ, ενώ παράλληλα διενεργεί έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Άγκυρα
επιβάλλει στη Λευκωσία «αντίποινα» για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει τις εργασίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου.
Είναι ωστόσο αμφίβολο αν η επιθετική ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης μπορεί να παράξει μετρήσιμα αποτελέσματα για τον κ. Ταγίπ Ερντογάν και την πολιτική του νέο-οθωμανισμού που προωθεί.
Όπως προανήγγειλε ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, την Παρασκευή θα βγει για έρευνες στην περιοχή της Κύπρου το τουρκικό πλοίο «Πίρι Ρέις». Η κίνηση αυτή είναι περισσότερο προσπάθεια εντυπωσιασμού, αφού για την έναρξη σοβαρών ερευνών με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων απαιτείται συστηματική προεργασία ετών.
Παράλληλα με την προαναγγελία έναρξης ερευνών από το Πίρι Ρέις, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Σελέν κάνει έρευνες στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Κω –εντός των χωρικών τους υδάτων- και ένας στολίσκος από τέσσερα νορβηγικά ερευνητικά πλοία ναυλωμένα από την Άγκυρα διενεργούν εργασίες ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας.
Απροκάλυπτα, η τουρκική εφημερίδα Χουριγέτ έγραψε ότι τα τουρκικά ερευνητικά πλοία μπορεί να συνοδεύονται και από μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε… τρέλα την έναρξη ερευνών από την Κύπρο και το Ισραήλ στο υπέδαφος του βυθού εντός της κυπριακής και της ισραηλινής υφαλοκρηπίδας.
Πολυάριθμα πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου που έχουν δημιουργήσει ένα νοητό κύκλο ακτίνας 50 ναυτικών μιλίων γύρω από την εξέδρα «Homer Ferrington» συνεχίζουν να κάνουν ασκήσεις με την κάλυψη τουρκικών μαχητικών. Η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης είναι τα γυμνάσια να συνεχιστούν για πολλές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, γεγονός που αποκαλύπτεται από την ύπαρξη ενός πετρελαιοφόρου στην τουρκική αρμάδα.
Άλλωστε θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες μέχρι το γεωτρύπανο της εταιρείας «Noble Energy», που έχει συμβόλαιο ερευνών με την κυπριακή κυβέρνηση, να φτάσει σε βάθος 5800 μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας ώστε να διαπιστωθεί η ποσότητα και η ποιότητα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Η παραβατική και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της Άγκυρας εγκυμονεί κινδύνους και για την αερο-ναυσιπλοϊα στην ευρύτερη περιοχή. Την Πέμπτη, δύο τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν πολιτικό αεροσκάφος των κυπριακών αεροσκαφών που εκτελούσε πτήση από τη Λάρνακα προς το Λονδίνο.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=147610