Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Πράσινο φως από τη Γερμανία


Νόμιμη και με τη σφραγίδα του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης κρίθηκε η συμμετοχή της Γερμανίας στα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας αλλά και της
Πορτογαλίας, όπως και η συνδρομή της στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Παρά τη θετική αυτή -για τη χώρα μας- εξέλιξη, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει νέες απαιτήσεις για τη στήριξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σχετικά με την εμπλοκή των κοινοβουλίων μελλοντικά σε σχετικές αποφάσεις.
Είχαν προηγηθεί τον Μάιο οι προσφυγές μιας ομάδας έξι Γερμανών ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, με επικεφαλής τον Peter Gauweiler, ο οποίος κατήγγειλε ως αντισυνταγματική τη συμμετοχή της χώρας του στα δάνεια διάσωσης των τριών αυτών χωρών. Η προφορική ακρόαση έλαβε χώρα τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η απόφαση του Δικαστηρίου θα έχει άμεσες συνέπειες ακόμη και σε αυτή την ίδια την ύπαρξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), καθώς από γερμανικής πλευράς θα στοιχειοθετηθεί το πλαίσιο για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που θα ασκείται στο εξής στην εκπόνηση τέτοιου είδους πολιτικών.

Οι πολιτικές ζυμώσεις εν όψει της απόφασης
Την ίδια ώρα, πάντως, ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Φιλελευθέρων (FDP) φαίνεται ότι συμφώνησε σε μια αυξημένη εμπλοκή και εποπτεία της γερμανικής Βουλής επί των μελλοντικών αποφάσεων του ΕΤΧΣ.
Βάσει αυτής της συμφωνίας, η εκάστοτε γερμανική κυβέρνηση – και εν προκειμένω ο συνασπισμός της κας Merkel – οφείλει να κατέχει την έγκριση του Κοινοβουλίου, προτού προχωρήσει σε οποιαδήποτε νέα συνεννόηση με τις Βρυξέλλες για τη δημιουργία καινούργιων πακέτων οικονομικής στήριξης προς χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.
Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για την καγκελάριο της Γερμανίας έχει να κάνει με την επαναπροσέγγιση της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, με σκοπό την επίτευξη της συναίνεσης για τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις.
Η προσέγγιση αυτή όμως, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, φαντάζει αυτές τις κρίσιμες ώρες εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα πυρά της αντιπολίτευσης, τόσο εναντίον της κας Merkel όσο και εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, εντείνονται μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερο.
Το πακέτο στήριξης ρίχνει τη Merkel
Σε μια θυελλώδη εσωτερική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Bundesrat, για την κύρωση των αποφάσεων της 21ηςΙουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος βρέθηκε αντιμέτωπη με τα πρώτα σοβαρά ρήγματα στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Συνολικά 25 βουλευτές, εκ των οποίων 12 μέλη των κομμάτων CDU και CSU, καταψήφισαν την απόφαση, ενώ ακόμη επτά βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.
Τα ίδια, ωστόσο, και χειρότερα συνέβησαν και με την ψηφοφορία στο συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), όπου δύο βουλευτές ψήφισαν κατά και άλλοι τέσσερις απείχαν.
Σε περίπτωση που οι διαρροές ενταθούν, τούτο θα έχει άμεσο αντίκτυπο ενδεχομένως και στην ίδια την οντότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, με την κα Merkel να βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη και με το ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών.
Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο μετά τις ανακοινώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, για τα νέα σκληρά μέτρα που επιτάσσει η τρόικα, βάσει Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, «τσουνάμι» απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα).
«Βομβαρδισμός» από τα διεθνή Μ.Μ.Ε.
Η κρισιμότητα των αποφάσεων στο Βερολίνο αλλά και οι εξελίξεις στην Ελλάδα αντικατοπτρίζονται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, αλλά και στο Διαδίκτυο.
Στο κύριο άρθρο της, η έγκυρη «Wall Street Journal» επισημαίνει πως «η ελληνική κυβέρνηση ναι μεν ανακοίνωσε μέτρα για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας, αλλά δεν ξεκαθάρισε πώς και πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά».
Την ίδια στιγμή, το Bloomberg κάνει λόγο για σκληρά μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τις ισχυρές πιέσεις της Ευρώπης πριν από τη λήψη της 6ης δόσης του δανείου, ενώ η γαλλική «Le Monde» τονίζει πως θα πρέπει η Ελλάδα να καταφέρει να συγκεντρώσει πάση θυσία ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2011.
Με ιδιαίτερα επιθετικούς πρωτοσέλιδους τίτλους κυκλοφόρησαν οι γερμανικές εφημερίδες. «Το Βερολίνο χάνει την υπομονή του έναντι της Αθήνας», «Ο κυβερνητικός συνασπισμός ασκεί κριτική στην Ελλάδα», «Οι Έλληνες εξοργίζουν αυτούς που τους βοηθούν», είναι μερικοί από τους τίτλους, ενδεικτικοί του κλίματος που επικρατεί στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Επιμέλεια: Χρήστος Παναγόπουλος


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=373925&cid=8