Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Επιδοτήσεις για τον τουρισμό από τα διαρθρωτικά ταμεία, ζητούν οι ευρωβουλευτές


Η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται να λάβει επιδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προκειμένου να βοηθήσει στην αποκατάσταση των περιοχών που φθίνουν και να αναπτύξει υψηλής
ποιότητας υπηρεσίες που θα βασίζονται σε μια πολυπολιτισμική κληρονομιά.

Αυτά υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που υιοθέτησε την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού σήματος" που θα προωθήσει την Ευρώπη ως τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, το ΕΚ προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σήματος για τον "Τουρισμό ποιότητας", τον προσδιορισμό κοινών κριτηρίων ποιότητας, και τη δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού τουριστικού χάρτη", που θα περιλαμβάνει ένα κοινό κατάλογο δικαιωμάτων για τους ταξιδιώτες, ενώ τάσσεται υπέρ της σταδιακής εναρμόνισης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των συστημάτων κατάταξης των καταλυμάτων (ξενοδοχείων, ξενώνων, ενοικιαζόμενων δωματίων, κλπ), και του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον τομέα του τουρισμού.

Στο ψήφισμα του εισηγητή Carlo Fidanza (ΕΛΚ, Ιταλία) επισημαίνεται ακόμη ότι προκειμένου να μειωθούν οι επιζήμιες επιπτώσεις του τουρισμού στο περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον χωροταξικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές, και να ενθαρρύνει τη χρήση των μέσων μεταφοράς που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την υποβολή νομοθετικής πρότασης για τη ρύθμιση του ιαματικού τουρισμού, την παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας για την αποκατάσταση των τουριστικών περιοχών που έχουν παρακμάσει, καθώς και την αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια.

Το ΕΚ ζητεί από την Επιτροπή να παρουσιάσει από το 2012 μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα προωθεί τη βιομηχανική κληρονομιά της Ευρώπης, καθώς και τον πολιτιστικό, ιστορικό, θρησκευτικό, αγροτικό και περιβαλλοντικό τουρισμό. Οι πρωτοβουλίες αυτές, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ταχείας πρόσβασης στο διαδίκτυο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα επιτρέψει τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης στις περιφέρειες και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ερήμωσης της υπαίθρου.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι η βελτίωση της αμοιβαίας αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στην τουριστική βιομηχανία από τα κράτη μέλη θα διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων και θα συμβάλει έτσι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αφενός του εποχικού χαρακτήρα της εργασίας στον κλάδο, και αφετέρου της "μαύρης" εργασίας.

Ο τουριστικός τομέας στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ και συμβάλλει στο 12% της συνολικής απασχόλησης. Αποτελείται στο μεγαλύτερο βαθμό από πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Συνθήκη της Λισαβόνας έδωσε αυξημένες αρμοδιότητες στην ΕΕ στον τομέα του τουρισμού.

http://www.proslipsis.gr/cmCat_treePrd.php?&cm_catid=281&cm_prdid=15659