Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

'Από το Μέγα Αλέξανδρο στη σημερινή Ελλάδα': Κοινές δράσεις των φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας για την προβολή της στο Παρίσι εν όψει της έκθεσης για το Μέγα Αλέξανδρο στο Λούβρο


Μια σειρά κοινών δράσεων για την προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στο εξωτερικό, με τίτλο «Από το Μέγα Αλέξανδρο στη σημερινή Ελλάδα» και επίκεντρο το Παρίσι, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη φορέων
στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την επικείμενη έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία Μακεδονία στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι (13 Οκτωβρίου 2011 - 1 Ιανουαρίου 2012).
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΚΜ υπό την προεδρεία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη, παρουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη, συζητήθηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι παράλληλες εκδηλώσεις των φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας, που πρόκειται να φιλοξενηθούν στο Παρίσι, εν όψει της έκθεσης «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου-Η αρχαία Μακεδονία» στο Μουσείο του Λούβρου.
«Είναι δεδομένο ότι στηρίζουμε πάντα κάθε εξωστρεφή ενέργεια που προβάλλει τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και την Ελλάδα. Η έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο στο Λούβρο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας και δεν πρέπει να την αφήσουμε αναξιοποίητη. Αναμένουμε και σε κεντρικό επίπεδο ανάλογες ενέργειες. Σε ό,τι μας αφορά, σε συνεργασία με επιχειρηματίες, με φορείς τουρισμού και πολιτισμού, αλλά και με το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, πραγματοποιούμε πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, που θα λειτουργήσουν παράλληλα με τη μεγάλη έκθεση στο Λούβρο», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και αν. Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε τη σημασία που έχει για την προβολή της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας η διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης έκθεσης σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και κατά την εισήγησή του ανέφερε : «Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε τη Μακεδονία με μια τόσο μεγάλη έκθεση, σε ένα μουσείο το οποίο δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Με αφετηρία την έκθεση, πρέπει να αξιοποιήσουμε μέσα από στοχευμένες δράσεις, όλες τις δυνατότητες για την προβολή της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και να ενισχύσουμε τις εμπορικές μας συναλλαγές, δίνοντας την ευκαιρία στους επαγγελματίες της περιοχής μας να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες που θα τονώσουν την εξωστρέφεια μας. Με τους οικονομικούς πόρους που θα συγκεντρώσουμε, θα οργανώσουμε δράσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε αυτό το σκοπό όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».
 «Είναι πολύ σημαντικό η τοπική αυτοδιοίκηση να ενώνει τις δυνάμεις της και να συνεργάζεται σε τέτοια μεγάλα γεγονότα, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις», τόνισε από την πλευρά της η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα δημοσίων και διεθνών σχέσεων Τζελίνα Μακραντωνάκη, η οποία ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της επιτροπής συντονισμού των εκδηλώσεων (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης) για την καλή συνεργασία.
«Η Μακεδονία είναι παντού. Στις ανόητες προκλήσεις απαντάμε με δημιουργία, απαντάμε με εξωστρέφεια, απαντάμε με πολιτισμό. Φέτος είναι η χρονιά του Μεγαλέξανδρου. Το Λούβρο στέλνει παντού το μήνυμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας», σημείωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Είναι τιμή για μας και για τη Γαλλία αυτή η έκθεση. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε απόντες από ένα τέτοιο γεγονός», πρόσθεσε.
«Η έκθεση αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να προβληθεί όχι μόνο η ιστορικότητα της περιοχής μας, αλλά και να προσεγγιστεί ένα τουριστικό ρεύμα που το έχουμε ανάγκη, ώστε να προωθηθούν εμπορικές δράσεις», τόνισε οΔήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Πρέπει, πάντως, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γι’ αυτό και οφείλουμε να αξιολογήσουμε προσεκτικά και να επιλέξουμε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν με βάση τους διαθέσιμους πόρους», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδηςο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Α. Τζιτζικώστας, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Ε. Φωτόπουλος και Δ. Ευθυμιάδης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα δημοσίων και διεθνών σχέσεων Τ. Μακραντωνάκη, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η Γενική Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)Μ. Χατζάκου, ο Διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Ν. Σαπουντζής, ο Γάλλος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Christian Thimonier, η Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μαρία Βοζίκη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρ. Τάσιος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τάσος Κονακλίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Θ. Σαρόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Το πρόγραμμα των δράσεων, που υλοποιείται από συντονιστική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν φορείς της Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια Κ. ΜακεδονίαςΟργανισμός Τουρισμού ΘεσσαλονίκηςΔήμος Θεσσαλονίκης, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο), περιλαμβάνει:
1.      Ημερίδα με θέμα «Ευκαιρίες επενδύσεων & προοπτικές ανάπτυξης», που έχει ως στόχο την ενημέρωση των γαλλικών επιχειρήσεων και φορέων για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στη Μακεδονία. Η ημερίδα διοργανώνεται από το Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Παρίσι, στην έδρα του φορέα. Στην ημερίδα θα κληθούν να συμμετάσχουν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Γαλλία, με στόχο την ενημέρωση των γαλλικών επιχειρήσεων και φορέων για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στη Μακεδονία.
Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί ως ομιλητές ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, οΥπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλοςο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
2.     Συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με γαλλικές εταιρίες στην έδρα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι. Κάθε ελληνική επιχείρηση έχει προγραμματίσει τουλάχιστον πέντε συναντήσεις με γαλλικές επιχειρήσεις του ιδίου αντικειμένου δραστηριότητας, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών.
3.     Παρουσίαση μακεδονικών κρασιών σε Γάλλους οινογνώστες και εστιάτορες στο ελληνικό εστιατόριο «Μαυρομάτης» στο Παρίσι. Τα προϊόντα θα αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία έντυπου υλικού, που θα περιλαμβάνει σχετικές συνταγές. 
4.     Παρουσίαση συνταγών της Μακεδονίας στο εστιατόριο “Meltem”, που βρίσκεται κάτω από τη διάσημη «Πυραμίδα» του Μουσείου του Λούβρου.
5.     Παρουσίαση και πώληση μακεδονικών προϊόντων στο τμήμα γαστρονομίας (Gallerie Gourmet) του πολυκαταστήματος Galleries Lafayette.
6.     Έκθεση γαστρονομίας με ζωντανή επίδειξη ελληνικών συνταγών από τέσσερις chef στις εγκαταστάσεις της μαγειρικής σχολής École de Cuisine της ADF (Alain Ducasse Formation)
7.     Εκδήλωση τουριστικής προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας προς τους Γάλλους τουριστικούς πράκτορες, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2012.
Για την καλύτερη επικοινωνία της διοργάνωσης διατυπώθηκαν προτάσεις για:
·        Αναβάθμιση και μετάφραση στα γαλλικά της ιστοσελίδας του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Νομού Θεσσαλονίκης
·        Δημιουργία διαφημιστικού υλικού προβολής (έντυπα, αφίσες, μπάνερ) αναφορικά με κάθε δράση
·        Ανάρτηση του προγράμματος εκδηλώσεων σε ιστοσελίδες των συνεργαζόμενων φορέων (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΕΒΕΘ, Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο, Μουσείο του Λούβρου).
Η οικονομική συμμετοχή στη διοργάνωση ανέρχεται σε 5.000 € ανά φορέα, πλην των Επιμελητηρίων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που συμβάλλουν με 10.000 € το καθένα. Τα υπόλοιπα έξοδα αναμένεται να καλυφθούν από χορηγίες.