Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: Η 6η δόση θα εκταμιευτεί, αλλά... έρχονται κι άλλα μέτρα

Αντιφατικές ήταν σε μεγάλο βαθμό οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σήμερα, καθώς από τη μια είπε πως ουσιαστικά έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για τους προϋπολογισμούς μέχρι και το 2014 και προέβλεψε
πρωτογενές πλεόνασμα από το νέο έτος, από την άλλη, όμως, έκανε λόγο για ακόμα σκληρότερα μέτρα επειδή… απομακρύνονται –λόγω ύφεσης- οι στόχοι που είχαν τεθεί!
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ώστε να ενημερώσει για το τι έγινε στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο που πέρασε, έκανε λόγο για ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση. Ο κ. Βενιζέλος, διαβεβαίωσε πάντως ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης θα γίνει εγκαίρως και η τρόικα γνωρίζει τα ταμειακά αποθέματα και τις ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας. Ανέφερε ακόμη ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας και όπως είπε, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012, ενώ απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ρευστό διεθνές κλίμα, που, όπως επισήμανε, διαμορφώνει ένα «πλαίσιο μη παραγωγικό για τις δικές μας προτεραιότητες». Εκτίμησε ωστόσο ότι -μετά την εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων, των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και του προϋπολογισμού του 2012- έως το τέλος του 2011 το πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να μειωθεί στα 2 δισ. ευρώ του ΑΕΠ, ώστε από το νέο έτος ο προϋπολογισμός να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα.
Υποστήριξε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τη μείωση του ελλείμματος κατά 10% σε δύο χρόνια, καθώς το 2009 το έλλειμμα είχε ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ και τόνισε και πάλι ότι οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής ήταν υψηλοί και η ύφεση της οικονομίας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση», υποστήριξε, μεταξύ άλλων και τόνισε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δραματικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν σκληρότερα μέτρα, καθώς απομακρύνονται -κυρίως λόγω της ύφεσης- οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Ωστόσο, προειδοποίησε πως αν χάσουμε τον «πόλεμο» αυτό, η χώρα θα έχει πάει δεκαετίες πίσω.
«Προτιμούμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος, αλλά να μας μείνει η ιστορική ικανοποίηση ότι η Ελλάδα θα έχει σωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, άσκησε εκ νέου κριτική στη ΝΔ για την έλλειψη συναίνεσης λέγοντας πως αδυνατεί να εξηγήσει στους εταίρους «πώς είναι δυνατόν την ώρα που η κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει σκληρά μέτρα, η αντιπολίτευση να προτείνει μεγάλες φοροαπαλλαγές».

«Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας»
Ο κ. Βενιζέλος, διέψευσε και πάλι όλα τα σενάρια χρεοκοπίας τα οποία τα χαρακτήρισε «επιβλαβή». «Τα σενάρια χρεοκοπίας κάνουν ζημιά στον Έλληνα πολίτη και στη χώρα», είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας στην Ευρωζώνη, γιατί «η Ε.Ε. γνωρίζει πως αν δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα που είναι ένα μικρό μέγεθος, τότε δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό της».
Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος, διέψευσε το ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και κυρίως τα σενάρια περί επιπλέον κουρέματος του Ελληνικού χρέους κατά 50%.
Ερωτώμενος για τις έγγραφες δεσμεύσεις που έχει ζητήσει η τρόικα, είπε ότι η επιστολή προς το ΔΝΤ θα είναι διπλή και θα αποτελείται από μία επιστολή του πρωθυπουργού με πολιτικές δεσμεύσεις και μία δικιά του με το περιεχόμενο των μέτρων. Σημείωσε μάλιστα, ότι οι επιστολές θα αποσταλούν εντός της ημέρας.
Ακόμη, αναφερόμενος στο χαράτσι στα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ένα «ασφάλιστρο κινδύνου» για το πρόγραμμα προσαρμογής. Σημείωσε ότι η αξία των ακινήτων στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 1 τρισ. ευρώ και, όπως είπε, σε αυτό το ποσό υπάρχει μεγάλη παραοικονομία και φοροδιαφυγή. «Εάν απ' αυτή την αξία φορολογούσαμε 10% θα αντλούσαμε 100 δισ. ευρώ», δήλωσε.
Στη συνέχεια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, για το οποίο υποστήριξε ότι δεν θα πλήξει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων και πως θα φέρει μία αύξηση του κατώτερου μισθού έως και 7%.
Αναφερόμενος στην εργασιακή εφεδρεία, είπε ότι δεν ότι δεν κατανοεί πως από τους 900.000 υπαλλήλους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν πλεονάζει το 3% του προσωπικού. «Όλα θα γίνουν με απόλυτα διαφανή τρόπο, ο δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται έντιμα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», πρόσθεσε.
Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και είπε ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για το ποσοστό συμμετοχής.
Οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Λάβρα η αντιπολίτευση κατά του υπουργού Οικονομικών προσωπικώς, καθώς τον κατηγορεί για αναξιοπιστία και ασκεί κριτική στις ανακοινώσεις του και στην πορεία της οικονομίας. Σχόλια έκαναν όλα τα κόμματα, ακόμη και τα εξωκοινοβουλευτικά, πλην ΛΑΟΣ:
Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχολίασε ότι «η Κυβέρνηση, συνεχώς, αποδεικνύει ότι έχει έλλειμμα πολιτικού θάρρους, ενώ διαθέτει πλεόνασμα αμετροέπειας και αλαζονείας. Ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, σήμερα, ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που -μόλις πριν 3 μήνες- ψήφισε η Κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας τότε, ότι αποτελεί "σχέδιο σωτηρίας" για τη χώρα.
Προσθέτοντας νέες δεσμεύσεις, την επιβολή νέων φόρων, τη μεγαλύτερη οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων. Και όλα αυτά γιατί έχει αποτύχει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.
Τόσο στη επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Απλό το ερώτημα που τίθεται: Αν τα μέτρα που ψήφισαν πριν τρείς μήνες ήταν σωστά, γιατί σήμερα τα αναθεωρούν, προσθέτοντας κι άλλα; Κι αν ήταν λάθος ή ανεφάρμοστα, γιατί τα ψήφισαν τότε;»
Μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «έχει το επιπλέον πρόβλημα ότι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει. Ο κ. Βενιζέλος έχει ακόμα ένα πρόβλημα: Έχει, πλέον, χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας».
Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, αναφέρει: «Τα σκληρότερα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση σημαίνουν εξόντωση των λαϊκών στρωμάτων, όχι για να σωθεί η χώρα όπως λέει, αλλά τα συσσωρευμένα κεφάλαια της πλουτοκρατίας, των πιστωτών, να προστατευθεί η ευρωζώνη και η αυριανή ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Ο δρόμος που γυρνά βίαια το λαό δεκαετίες πίσω είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την άρχουσα τάξη και τους ευρωατλαντικούς συμμάχους της».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο αλαζονικός και κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Βενιζέλος δεν τολμά να ανακοινώσει στο εσωτερικό της χώρας, αυτά που συνομολογεί με την τρόικα και το διεθνές κεφάλαιο στο εξωτερικό, απαξιώνοντας να ενημερώσει έστω τον ελληνικό λαό για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Καμία έκπληξη από μια κυβέρνηση που παίρνει συνεχώς νέα μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού, επειδή τα προηγούμενα απέτυχαν στους στόχους που ίδιοι είχαν θέσει, οδηγώντας σταθερά τη χώρα στην οικονομική χρεοκοπία και το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση».
«Ο φαύλος κύκλος του κ. Βενιζέλου ανατροφοδοτείται από τα άδικα μέτρα, τη δική του αναξιοπιστία, την απροθυμία του να συγκρουστεί με το πελατειακό κράτος και την έλλειψη προτάσεων για μία βιώσιμη οικονομία» σχολιάζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Η Δημοκρατική Αριστερά, σχολιάζει: « Η κυβέρνηση, μόλις 3 μήνες μετά, ξαναγράφει το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προσθέτοντας άλλα 7 δις Ευρώ στα επαχθέστατα πρόσθετα μέτρα των 21 δις Ευρώ. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες γιατί η υλοποίηση από την Ελλάδα των αποφάσεων της 21 Ιουλίου γίνεται σε λαθεμένη βάση, με δραματικές συνέπειες στην επιβίωση της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να διαμορφώνεται και προοπτική ανάκαμψης της χώρας.»
Από τον Τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, υπογραμμίζεται ότι «ο κ. Βενιζέλος διαφήμισε σήμερα την κυβερνητική ανικανότητα και επιπολαιότητα. Μετά από δύο χρόνια κυβερνητικής θητείας, μας ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί για ένα ακόμα χρόνο το πάρτι του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο, με την εκ νέου αναβολή της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Μετά από δύο χρόνια κυβερνητικής θητείας και την ώρα που φοροφυγάδες με φανερό τζίρο μέχρι 40 εκ. ευρώ, αξιοποιούν την τελευταία περαίωση-αμνηστία, μας δήλωσε ότι τώρα ΘΑ ελέγξει τα μεγάλα εισοδήματα και ΘΑ πολεμήσει μέχρι το μεδούλι την φοροδιαφυγή.
Την ώρα που ψηφίζεται η νέα εξοντωτική φορολογία για τα ακίνητα, παρουσίασε το "όραμα" του για 100 δις φόρους από την ακίνητη περιουσία. Δεν κατανοεί ότι έτσι διώχνει και τους τελευταίους αγοραστές από την αγορά ακινήτων, ρίχνοντας κι άλλο τις τιμές όχι μόνο των ιδιωτικών ακινήτων, αλλά και της δημόσιας περιουσίας που πουλάει μαζικά το ελληνικό κράτος;
Η εμφάνιση αυτή του κ. Βενιζέλου, έγινε σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους εξελίσσεται με τρόπο θανάσιμα επικίνδυνο για την Ελλάδα, καθώς η εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα της Ευρωζώνης να επιλύσει τη κρίση χρέους φαίνεται να εξαντλείται».
Η ΔΡΑΣΗ, σχολιάζει: «Το 'ζουμί' μέσα στην ακατάσχετη και κουραστική πλέον πολυλογία του κ. Βενιζέλου, είναι ότι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων εκτιμάται σε 1 τρις και "αν τη φορολογήσουμε με 10% θα αντλούσαμε 100 δις". Καλούμε τον κ. Βενιζέλο να σκεφθεί πως θα διαμορφωνόταν η αξία μόλις γινόταν γνωστή η πρόθεση του να τη φορολογήσει με 10%!Η δέσμευση για το έλλειμμα μέχρι τέλος του χρόνου είναι 17,6 δις. Ήδη τον Αύγουστο το έλλειμμα ήταν ήδη 18,1 δις. Ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει καταρρεύσει ή απεργεί, οι δαπάνες συνεχίζουν ακάθεκτες και είναι ερωτηματικό κατά πόσο το τέλος ακίνητης περιουσίας θα εισπραχθεί έγκαιρα. Με αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρο πως θα παρθούν νέα, πρόχειρα μέτρα (οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και νέοι φόροι), για να καλύψουν όπως-όπως την τρύπα».

http://www.eklogika.gr/news/6184