Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ο άνθρωπος που προσπάθησε να... εξαγοράσει όλη την Ελλάδα

Ο άνθρωπος που προσπάθησε να... εξαγοράσει όλη την Ελλάδα

Ο αυτοκράτορας είναι «γυμνός», και δεν είναι πλέον αυτοκράτορας. Ο δρ -όπως αρέσκεται να τον αποκαλούν- Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο τέως συνομιλητής του Μπάρακ Ομπάμα, βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2009, μαικήνας της τέχνης, μόνιμος
κάτοικος εξωτερικού μεταξύ Ζυρίχης και Λονδίνου, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος.
Μετά την αποκάλυψη ότι έχουν μπλοκαριστεί περιουσιακά του στοιχεία για υπεξαίρεση ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank, το 31,31% της οποίας αγόρασε στις 30 Δεκεμβρίου του 2009 έναντι 70.5 εκατομμυρίων ευρώ, καταγράφονται πλέον και οι λεπτομέρειες για τα όσα του καταλογίζονται.
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, της οποίας το 9.62% είχε εξαγοράσει από το Χ.Α. προ μηνών ο επιχειρηματίας, «στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν φθάσει από τις 2 Μαρτίου 2010 στοιχεία που έχρηζαν περαιτέρω διευκρινίσεων για τις ακριβείς πηγές προέλευσης των χρηματικών μέσων με τα οποία ο κ. Λαυρεντιάδης απέκτησε τον έλεγχο της Proton Bank.

Ο κ. Λαυρεντιάδης δύο μήνες μετά την αγορά των μετοχών της Proton Bank επαναγόρασε τη Νεοχημική αντί 149 εκατ. ευρώ. Στις 2/3/2010 οι ελεγκτές της ΤτΕ έγραφαν ότι το τίμημα για την απόκτηση της Proton «καταβλήθηκε διαμέσου διαφόρων τραπεζών και εταιρειών του ομίλου και συμπερασματικά φαίνεται ότι πηγή προέλευσης του τιμήματος αποτελούν τα δάνεια». Οι ίδιοι γράφουν επίσης ότι: «...Οι λογαριασμοί του Λ.Λ. στις τράπεζες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με λογαριασμούς των εταιρειών Blue Island Properties. Dall, WGR Worldwide, WGR Global, WGR Universal, ELFE, Alapis και ΒΦΛ. Μεταξύ των λογαριασμών αυτών γίνεται διακίνηση μεγάλων ποσών, χωρίς προφανή σκοπό, με σκοπό να καθίσταται δυσχερής η αντιστοίχιση των πραγματικών εκροών με τις εισροές».
Πάντως, ο ίδιος ο επιχειρηματίας σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση της φερόμενης ανάμιξης του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη σε υπόθεση που διερευνά η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, συνιστά άθλια επίθεση από σύμπλεγμα συμφερόντων που επιδιώκει να ελέγξει τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα. Ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές ενέργειες τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές.
Ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα παραμείνει θεατής στην εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, θα συνεργαστεί απολύτως με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση όπου ενεπλάκη το όνομά του και επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, προκειμένου οι συκοφάντες και όσοι κρύβονται πίσω από αυτούς, να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει.»
Από τα ψηλά στα χαμηλά
Την εποχή της μεγάλης του δόξας ο κ. Λαυρεντιάδης είτε προσωπικά είτε μέσω εταιρειών στις οποίες συμμετείχε ο στενός του συνεργάτης Πέτρος Κυριακίδης είχε εξαπλωθεί σε ένα πλέγμα ΜΜΕ με εξαγορές -συνήθως προβληματικών και ζημιογόνων μέσων- ενώ συζητήθηκε πολύ το ενδεχόμενο αγοράς του Ολυμπιακού -προηγουμένως είχε αγοραστεί το 50% της εταιρείας που εκμεταλλεύεται ο το στάδιο Καραϊσκάκη- από τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Η σημαντικότερη κίνησή του στο χώρο των ΜΜΕ ήταν η εξαγορά σημαντικού ποσοστού της εταιρείας Πήγασος από την οικογένεια Μπόμπολα, μέσω της οποίας ο επιχειρηματίας ήθελε να αποκτήσει και πρόσβαση στο Mega.
Από εκεί και πέρα συζητήθηκε πολύ η προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς της εφημερίδας Ελευθεροτυπία που αντιμετωπίστηκε σθεναρά από την κυρία Μάνια Τεγοπούλου.
Στο κύκλο των ευρύτερων συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια με τον ένα ή άλλο τρόπο η αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News και το περιοδικό Free από τον όμιλο Λαμπράκη. Η εφημερίδες Espresso και Ισοτιμία καθώς και μια σειρά περιοδικών από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash και το κανάλι TV Magic από τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη, το 49% της εφημερίδας Veto, η εφημερίδα Σφήνα, το κανάλι 10 από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, μειοψηφικό πακέτο του Σκάι, κ.λπ.
Τους τελευταίους μήνες όμως άρχισε η... υποχώρηση. Αφού πολλά από τα ΜΜΕ έκλεισαν ή πουλήθηκαν ο κ. Λαυρεντιάδης αποχώρησε από την Ελλάδα.
Who is who
Ποιος είναι όμως πραγματικά αυτός ο άνθρωπος ο οποίος από πολλούς χαρακτηρίζεται ως διάττων αστέρας στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου;
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ο οποίος στα 18 του χρόνια ανέλαβε -μετά το θάνατο του πατέρα του Βασίλη- της τύχες της σχετικά μικρής εταιρείας Νεοχημική, με έδρα το Αιγάλεω. Αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ακόμα μια σοβαρή ασθένεια, η οποία ονομάζεται νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα την οποία όπως λέγεται τον βοήθησε να αντιμετωπίσει ο κ. Πέτρος Κυριακίδης.

Σταθερά και με σωστές κινήσεις, η εταιρεία του (διανομή χημικών προϊόντων) άρχισε να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει. Εξαγόρασε αρκετές επιχειρήσεις, όπως η Hoechst και η Henkel και τελικά μπήκε στο στο Χρηματιστήριο το 2003. Δυο χρόνια αργότερα, πακέτα μετοχών της εταιρείας άρχισαν να μεταβιβάζονται σε ξένους θεσμικούς. Το 2008, η Νεοχημική πουλήθηκε στην Carlyle Group αντί 700 εκατ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής να φτάνει τα 19 ευρώ, την ώρα που είχε εισαχθεί αρχικά στο Χρηματιστήριο με τιμή 1,39 ευρώ.
Η Alapis
Από το 2005, ασχολήθηκε και με τον ιδιαίτερα επικερδή κόσμο των φαρμάκων, όταν συγχώνευσε τέσσερις μικρές εταιρείες (Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Elpharma) για να δημιουργήσει την Alapis. Δυο χρόνια μετά, εκταμίευσε 800 εκ. ευρώ από την αγορά, κάνοντας έναν κύκλο εξαγορών, κάτι που μετέτρεψε την Alapis στην πιο κερδοφόρα εταιρεία του κλάδου για το 2008 με τζίρο στο 1 δισ. ευρώ. Με την πώληση της Νεοχημικής, όλοι οι ξένοι επενδυτές (Sal Openheim, Satander, Fortis), που ήταν μέτοχοι, μεταπήδησαν στην Alapis, αγοράζοντας πακέτα από τον κ. Λαυρεντιάδη, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά του.
Στο τέλος του 2008 ο κ. Λαυρεντιάδης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alapis για να ιδρύσει μαζί με άλλους επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές private equity fund, που επιχειρεί από το Λονδίνο. Το fund με την επωνυμία, Lamda Partners, επενδύει κυρίως στην Ελλάδα σε κλάδους, όπως της υγείας, της βιομηχανίας και του real estate. Ο ίδιος έβαλε αρχικά 100 εκ. ευρώ για να καλύψει το δικό του μερίδιο, όμως είναι η αλήθεια ότι δέχτηκε τα "πυρά", καθώς θεωρήθηκε ότι εγκατέλειψε την εταιρεία του. Ο ίδιος απέκρουσε τους ισχυρισμούς εκείνους, λέγοντας ότι η διοικητική ομάδα παραμένει κανονικά και ο ίδιος κατέχει μέχρι σήμερα πάνω από το 22% της εταιρείας.
Συνομιλητής του Ομπάμα
Στις 7 Νοεμβρίου 2006, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ανακηρύχθηκε ως επιχειρηματίας της χρονιάς στην τελετή των πρώτων ελληνικών βραβείων του διαγωνισμού «Entrepreneur of the Year».
Λίγους μήνες αργότερα το «think tank center for Strategic and International Studies (CSIS)» ανακοίνωνε την ίδρυση της «Εδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη» στην Ουάσινγκτον με πρώτο διευθυντή της έδρας τον Janusz Bugajski, διευθυντή του Προγράμματος «Νέες Ευρωπαϊκές Δημοκρατίες» του CSIS.

Ο δρ Λαυρέντης Λαυρεντιάδης όπως διαρρεόταν από τον ίδιο ήταν συνομιλητής του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και τακτικός συνομιλητής του εκάστοτε Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαία άλλοτε η τοποθέτηση του τέως πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ στη θέση του προέδρου στην Proton Bank.
Χρηματοδότης του ΠΑΣΟΚ
Είναι γνωστό στους παροικούντες ότι στις του 2009 ο κ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος παραδοσιακά διατηρούσε κάλες σχέσεις με τη Ν.Δ., υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ, καλύπτοντας όπως λένε οι φήμες το 80% των προεκλογικών εξόδων του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη λέγεται ότι διατηρούσε έως το 2010 εξαιρετικές σχέσεις με τον τότε υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον σημερινό διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη.
Οι σχέσεις αυτές ατόνησαν όταν ο επιχειρηματίας άρχισε σταδιακά να αποσύρεται από το προσκήνιο αφού στο μεταξύ είχε ασκήσει πιέσεις στο πολιτικό σύστημα για να διασφαλίσει αντιπαροχές για την προεκλογική του στήριξη.
Μαικήνας της τέχνης
Μανιώδης συλλέκτης έργων τέχνης, ο ίδιος, έγινε γνωστός και για τις χορηγίες του σε αρκετές εκδηλώσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο Μπενάκη, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς και στο Ιδρυμα Καραμανλή.
Η αναχώρηση για Λονδίνο - Ζυρίχη
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η μετακόμιση του επιχειρηματία, αρχικά στο Λονδίνο και σήμερα στη Ζυρίχη, είχε να κάνει και με τις ανησυχίες του για τη ζωή του, εξ ου και η μετεγκατάσταση της συζύγου του και των δύο παιδιών του στην Αγγλία. Την εκδοχή αυτή αντικρούουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του και αναφέρουν ότι έτσι κι αλλιώς ο κ. Λαυρεντιάδης βρισκόταν τον μισό χρόνο της ζωής του μέσα σε ένα αεροπλάνο και ότι επρόκειτο για απόφαση που ελήφθη όχι κάτω από συνθήκες πίεσης αλλά για πρακτικούς λόγους.
Η αναχώρηση ήρθε λίγο μετά την αποχώρηση του κ. Λαυρεντιάδη από την εισηγμένη φαρμακοβιομηχανία Αlapis, τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Τότε ανακοινώθηκε στο Χ.Α. ότι ο κ. Λαυρεντιάδης περιόρισε τη συμμετοχή του στην Αlapis από 21,325% σε 6,119%. Αγοραστής του 15,206% και νέο αφεντικό στην Αlapis ήταν ο συνέταιρός του στη Lamda Ρartners (επενδυτικό fund με έδρα το Λονδίνο) κ. Μάριο αλ Τζεμπούρι. Ο κ. Λαυρεντιάδης τα τελευταία δύο χρόνια δεν συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Αlapis.
Είχε επικεντρωθεί στη διαχείριση του fund της Lamda Ρartners, το οποίο έχει υπό τον έλεγχό του τις εταιρείες Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και Νεοχημική.Το γεγονός όμως ότι πλέον η μόνιμη κατοικία του κ. Λαυρεντιάδη θα είναι το Λονδίνο- έχει μετακομίσει εκεί η οικογένειά του-, σε συνδυασμό με τις φήμες περί προβλημάτων στις εταιρείες του ομίλου στην Ελλάδα, δημιούργησε ερωτήματα στην αγορά και ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών, κάτι που αποτυπώθηκε και στην αρνητική πορεία της μετοχής της Αlapis. Η εταιρεία με 1 δισ. ευρώ τζίρο έχει πλέον κεφαλαιοποίηση μόλις 146 εκατ.ευρώ.
Σήμερα, αρκετούς μήνες μετά, ενώ η συμπαθής φυσιογνωμία του κ. Λαυρεντιάδη λείπει από τα δεκάδες gala στα οποία συμμετείχε κάθε εβδομάδα, κανείς δεν γνωρίζει αν ισχύει, για τον ίδιο, η απάντηση «όριό μου είναι... ο ουρανός» που είχε δώσει σε κάποιον ο οποίος τον είχε ρωτήσει έως που θα φτάσει.

http://www.iefimerida.gr/news/