Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση σχετικά με νέα έργα που εντάχθηκαν στον ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης

Ανακοίνωση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με νέα έργα που εντάχθηκαν στον ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης


Από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής:
Σε συνέχεια της Αίτησης Χρηματοδότησης που κατέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία υποβλήθηκε πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «2ο Γυμνάσιο Ευκαρπίας (ΠΡΟΚΑΤ 12/Θ)» η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 3.652.837,50 €.
Το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση κτίσματος με ισόγειο και 1ο όροφο, όπου θα στεγαστεί το 2ο 12θέσιο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, δυναμικότητας 360 μαθητών συνολικού εμβαδού 2.512.42 μ2, με δώδεκα (12) κύριες αίθουσες διδασκαλίας. Το Γυμνάσιο θα συνδεθεί με Δ.Ε.Η. και Ε.Υ.Α.Θ.
Σε συνέχεια της Αίτησης Χρηματοδότησης που κατέθεσε η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία υποβλήθηκε πρόταση για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΠΥΡΓΟΥ 10 ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΓΩΝ 14 ΚΑΙ 19 ΤΟΥ ΔΙΑΤΕΙΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ν. ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΤΗΣ Ν. ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ)» η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 317.273 €.
Το διατείχισμα της Κασσανδρείας αποτελεί το σημαντικότερο οχυρωματικό έργο στη Χαλκιδική. Εντάσσεται στα μεγάλα έργα του Ιουστινιανού, όπως αναφέρει ο ιστορικός Προκόπιος, και διατηρείται στο μεγαλύτερο τμήμα του. Η συνέχιση των ανασκαφών, η αναστήλωση και αποκατάσταση του τείχους, οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου θα αναδείξουν το σημαντικότατο αυτό μνημείο και συγχρόνως θα το καταστήσουν προσεγγίσιμο και ευανάγνωστο στους χιλιάδες επισκέπτες της Χαλκιδικής. Το έργο περιλαμβάνει τους πύργους 10 (πύλη εισόδου), 14, 19 και την άμεση γειτονία τους. Η είσοδος στο διατείχισμα βρισκόταν στο κέντρο περίπου του ισθμού. Πρόκειται για μια τοξωτή πύλη πάνω από την οποία υψωνόταν ο πύργος 10. Μεγάλα και ογκώδη τμήματα των τοιχοποιιών του πύργου έχουν καταπέσει ή έχουν μετατοπιστεί από τη θέση τους και ισορροπούν σήμερα στηριζόμενα μεταξύ τους. Οι πύργοι 14 και 19 είναι οι ψηλότερα σωζόμενοι πύργοι του δυτικού μέρους του διατειχίσματος και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης και στερέωσης, ενώ έχουν δυνατότητες για άμεση ανάδειξη.
Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.