Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΔΩΡΟ ΣΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ανιχνευτής ψεύδους όταν μιλάει (γενικώς).

Τα συνήθη συμπτώματα ενός ψεύτη, μέθοδοι ανίχνευσης
Κάποιες φορές η χρήση ενός ανιχνευτή ψεύδους είναι περιττή (εκτός από καθόλου πρακτική). Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εκπαιδευμένοι στο να λένε ψέματα και αυτό είναι φανερό από τη γλώσσα
του σώματός τους.



Έτσι, με μερικές απλές παρατηρήσεις, μπορεί κάποιος να σχηματίσει μια-αν όχι ρεαλιστική-επαρκή άποψη για το αν ο συνομιλητής του ψεύδεται τη στιγμή που του μιλά...
Είναι αρχικά σημαντικό να «ανιχνευθούν» τα συναισθήματα που υποδηλώνονται από τον υποψήφιο ψεύτη. Νευρικότητα, ανασφάλεια, άγχος και φόβος είναι μερικές από τις χαρακτηριστικότερες συναισθηματικές καταστάσεις που οδηγούν συχνά στο ψέμα.
Ένα χαμόγελο μπορεί επίσης να πει πολλά. Μελέτες δείχνουν πως όταν κάποιος ψεύδεται και χαμογελά, συνήθως αποκαλύπτει μόνο την άνω οδοντοστοιχία του. Αντίστροφα, κάποιος που χαμογελά με όλο του το πρόσωπο (φαίνονται και οι δύο οδοντοστοιχίες και σχηματίζονται ρυτίδες) είναι πιθανότερο να λέει την αλήθεια.
Ο «ψεύτης» επίσης τείνει να κρατά τους ώμους του κατεβασμένους ενώ μιλά και να κρατά τους αγκώνες κοντύτερα στο σώμα του. Ύποπτες στάσεις είναι επίσης όταν κάποιος κρατά τα χέρια του σφιχτά και ενωμένα μπροστά στο σώμα του ή σταυρωμένα στο στήθος του.
Πάλι μέσω μελετών, έχει παρατηρηθεί πως όταν οι άνθρωποι ψεύδονται, κρατούν τις παλάμες τους κλειστές, αγγίζουν τη μύτη τους ή απασχολούνται με κάτι φαινομενικά ανεξάρτητο της συζήτησης με απόλυτα νευρικό τρόπο.
Για τους πολύ προσεκτικούς παρατηρητές, σημαντικό στοιχείο είναι τα μάτια. Όταν κάποιος κρατά τα μάτια του μισόκλειστα ή τα ανοιγοκλείνει συχνά, σημαίνει πως πιθανώς λέει ψέματα.
Τέλος, όσον αφορά στις γυναίκες, παρατηρήθηκε πως συνηθίζουν να παίζουν με τα μαλλιά τους ενώ ψεύδονται.

ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ