Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Διορίζονται 600 εκπαιδευτικοί, αποχωρούν 6.000 από τα γυμνάσια και λύκεια

Στις 29 Αυγούστου οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνολικά 600 εκπαιδευτικοί θα διοριστούν φέτος στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ 6.000 θα
αποχωρήσουν συνταξιοδοτούμενοι, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Με επικριτικά σχόλια αντέδρασαν στις ανακοινώσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα δοθούν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 29 Αυγούστου.


Μέχρι τις 29 Αυγούστου παρατείνεται η αγωνία των εισακτέων, ενώ οι εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών θέλουν τις φετινές βάσεις χαμηλότερες των περυσινών.


Πάνω από 8.000 θέσεις σε δεκάδες ΤΕΙ αναμένεται να ανοίξουν τις εισόδους τους σε υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες.


Τα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως τα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά, νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους.


Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν αρκετά μεγάλη πτώση.


Ωστόσο, θα υπάρξει και άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικές βάσεις κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου.


Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος.


Παράλληλα, και ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία, σημειώνοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.


 Νέες προσλήψεις




Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 600 εκπαιδευτικών και την συνταξιοδότηση έξι χιλιάδων.


Παράλληλα, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.


Όπως είπε ωστόσο η κυρία Διαμαντοπούλου, τα σχολεία θα ανοίξουν εφέτος χωρίς κενά. «Είναι άθλος», τόνισε, «αλλά είναι όλα υπό έλεγχο. Η πολιτική κρίνεται σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και οι καπετάνιοι στην φουρτούνα φαίνονται», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.


Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι με τις συνενώσεις των 2.000 σχολείων θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλήρες ωράριο, οι αποσπάσεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια, ενώ θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολεία και από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν υπεράριθμοι ή όχι. Ενδεικτικά η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι βρέθηκαν 1000 εκπαιδευτικοί στη χώρα στην τεχνική εκπαίδευση που είχαν από 0 έως 3 ώρες.


Εφέτος θα εφαρμοστεί και η μέθοδος της «κάρτας» σχολείων από την οποία θα φαίνεται η λειτουργία τους και τα κενά σε εκπαιδευτικούς ή βιβλία. Η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε σχετικά με το θέμα των βιβλίων ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται όλα τα βασικά βιβλία στα σχολεία και το επόμενο 20ημερο θα ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εκπαιδευτικών διδακτικών πακέτων.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η εκπαίδευση που οικοδομεί η κυβέρνηση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έχει 2.000 λιγότερα σχολεία, χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα, έλλειψη βιβλίων, νέες βαθιές αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο, σχολεία και πανεπιστήμια - επιχειρήσεις.


» Αυτά τα μέτρα αποτελούν συστατικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής, θα έχουν βαριές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Γι’ αυτό η μόρφωση των παιδιών της, η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας, δωρεάν Παιδείας πρέπει να γίνουν στοιχείο λαϊκής αφύπνισης, συμμαχίας και αντεπίθεσης, για να εμποδιστεί, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».
Ελεύθερη είσοδο στα πανεπιστήμια ζητεί ο ΛΑΟΣ
«Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι χάσιμο χρόνου και μεγάλη οικονομική αιμορραγία για τις οικογένειες», σχολίασε με αφορμή τις ανακοοινώσεις της υπουργου Παιδείας ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης. Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι η ελεύθερη είσοδος στα πανεπιστήμια και «σκληρές δοκιμασίες μεταξύ πρώτου και δεύτερου έτους».


ΣΥΝ: Σε τραγική κατάσταση η εκπαίδευση
Ο ΣΥΝ κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι «ακολουθώντας με συνέπεια την κατεδαφιστική πολιτική των Μνημονίων, έχει οδηγήσει την εκπαίδευση στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα».
«Με το διορισμό 600 εκπαιδευτικών είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα κενά που έχουν δημιουργήσει οι 6.000 εφετινές συνταξιοδοτήσεις, όπως και οι περίπου 11.500 περσινές, που επίσης αντιμετωπίστηκαν με ελάχιστους διορισμούς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Είναι αδιανόητο να ξεκινάει η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους και να ισχυρίζεται το υπ. Παιδείας ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα παραδοθούν τα βιβλία μόνο στα βασικά (;) μαθήματα», συμπληρώνει ο Συνασπισμός.
Υποστηρίζει ακόμη ότι είναι επικίνδυνο να επιχειρούνται σοβαρές αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων και τη διδακτική μεθοδολογία χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις εφαρμογής τους και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους άλλους αρμόδιους φορείς».
«Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τις πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, που θεωρούνται αυτονόητες για κάθε σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπό αυτούς τους όρους, η περαιτέρω παραμονή της στην εξουσία καθίσταται ολοένα και περισσότερο επικίνδυνη», καταλήγει ο ΣΥΝ.


Η ΔΟΕ


Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος εκτιμά ότι τα κενά στα δημοτικά σχολεία θα φτάσουν τις 20.000, ενώ την ίδια στιγμή οι διορισμοί δεν θα ξεπεράσουν τους 600.


Σε ανακοίνωσή τους οι δάσκαλοι τονίζουν πως η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμη δυσκολότερη επειδή φέτος έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για 5.000-6.000 αναπληρωτές, ενώ πέρυσι υπήρξε πρόβλεψη για 15.800.


Σύμφωνα με τη ΔΟΕ ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν φτάνει τις 11.000.


Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές προειδοποιούν πως θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας εάν τα κενά δεν καλυφθούν.


Επίσης, οι εκπαιδευτικοί τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, με την έναρξη της χρονιάς, διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές μειώσεις αλλά και για τον περιορισμό των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών.


Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του αναζητά τρόπους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των κενών θέσεων και να μην αρχίσει η σχολική χρονιά με ελλείψεις εκπαιδευτικών.


http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4650502