Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Βουλή: Κανείς δεν παραπέμπεται για το σκάνδαλο της Siemens!


Κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ η ψηφοφορία επί της πρότασης 108 βουλευτών του, να συσταθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο εισαγγελέων για την υπόθεση της Siemens και για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό
κακουργήματος κατ' εξακολούθηση, για τουςΓιώργο Αλογοσκούφη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη (και οι δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ). Στην ψηφοφορία δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 151 θετικών ψήφων, λόγω απουσίας ή άλλης ψήφου των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που διαθέτουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 βουλευτών. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, η μεν ΝΔ το χαρακτήρισε «πράσινο» σκάνδαλο, τα άλλα κόμματα «γαλαζοπράσινο»…
Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ δεν πήραν μέρος στην μυστική ψηφοφορία,  «λευκό» δήλωσαν ότι ψηφίζουν  ΚΚΕ ,  ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Συμμαχία και «κατά συνείδηση» η Δημοκρατική Αριστερά. Από τους 178 βουλευτές που ψήφισαν, το αποτέλεσμα ήταν:
-Για τον Γιώργο Αλογοσκούφη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 141, κατά της πρότασης 7, παρών» 6, «λευκό» 13, ενώ βρέθηκαν και 11 άκυρα.
-Για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη υπέρ της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 136 βουλευτές, κατά 8, «παρών» 10, «λευκό» 13 και 11 άκυρα, δηλαδή έλαβε πέντε λιγότερες καταδικαστικές ψήφους από αυτές του κ. Αλογοσκούφη.
Να σημειωθεί ότι στο κείμενο των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, είχε περιληφθεί και πρόταση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, για αδικήματα που ενδεχομένως τελέστηκαν σχετικά με την υπόθεση της Siemens, η οποία θα επανέλθει για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Αιτιολογώντας το αποτέλεσμα- κόλαφο για την παραπομπή των δύο πρώην υπουργών της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, κατέβαλε κάθε προσπάθεια αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής για την πληρέστερη δυνατή διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά στις ψηφοφορίες επί των προσώπων οι βουλευτές ψηφίζουν «κατά συνείδηση» και δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Μιχελάκης, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, δήλωσε: «Ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου Siemens που επιχείρησε η Κυβέρνηση, απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ… Το σκάνδαλο Siemens έχει πράσινο χρώμα και με τη σφραγίδα, πλέον, των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος».

Το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ότι υπάρχει μεθόδευση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα για «συγκάλυψη» του σκανδάλου που είναι και «πράσινο» και «γαλάζιο».
Για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη και Α. Τσοχατζόπουλο, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν στην πρόταση τους ότι αφενός το αδίκημα της δωροδοκίας έχει παραγραφεί ενώ το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εμπίπτει στα κοινά αδικήματα, για τα οποία υπεύθυνη είναι η τακτική δικαιοσύνη και εκείνη πρέπει να ασχοληθεί.
Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι η υπόθεση της Siemens δεν κλείνει σήμερα, γιατί στο πεδίο της δικαστικής διερεύνησης, έχει ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ολοκληρωθεί η έρευνα γρήγορα. Πρόσθεσε ότι  η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό να πει με ποια μέτρα θα στραφεί εναντίον της μητρικής και θυγατρικής Siemens.«Υπάρχουν θέματα αποζημιώσεων, διοικητικών κυρώσεων που θα επιβληθούν» διαβεβαίωσε και ανακοίνωσε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή προκειμένου να λαμβάνονται σύντομα ανάλογες αποφάσεις.


Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατήγγειλε τη «συναλλαγή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ», η οποία «δεν θα είχε συντελεστεί αν δεν είχε φύγει από το κόμμα της ΝΔ». Πρόσθεσε ότι «για το κουκούλωμα που επιχειρείται έχουν συντελεστεί τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας και της υπόθαλψης εγκληματία». Αναρωτήθηκε επίσης γιατί η εξεταστική επιτροπή δεν άνοιξε τους λογαριασμούς των κ.κ. Χρυσοχοϊδη, Φλωρίδη και Τσερτικίδη. «Εγώ δεν είπα ότι πήρανε λεφτά. Αλλά δεν ήταν και εκείνοι υπουργοί; Εγώ είχα τη σφραγίδα του κλέφτη;» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι δεν ανέχεται από κανέναν να τον τσαλακώνει.

 Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής χαρακτήρισε αστήρικτη και νόμω αβάσιμη την κατηγορία που του αποδίδεται, δηλαδή, την παράλειψη ελέγχου της διοίκησης του ΟΤΕ σχετικά με την προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ-Siemens.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης, Π. Ρήγας, Β. Τσόνογλου, Θ. Παπαγεωργίου, Μ. Κυριακοπούλου, Ι. Μιχελογιαννάκης μίλησαν για διαχρονικό σκάνδαλο και διευκρίνισαν ότι η πρόταση τους δεν αφορά μόνο τους κ.κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη, αλλά προτείνει την αποστολή όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις πολύμηνες έρευνες της εξεταστικής επιτροπής, στη δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και ως προς τους Αναστάσιο Μαντέλη και Άκη Τσοχατζόπουλο.

Επέκριναν την ΝΔ που δεν κατέθεσε πρόταση η οποία θα ήταν «ηθικά και νομικά απαραίτητη για τον τόπο και τη δημοκρατία».

Το αίτημα να συγκροτηθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο μόνο για τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, επικρίθηκε σφόδρα από το κόμμα της ΝΔ με τους βουλευτές της Κ. Τζαβάρα, Γρ. Αποστολάκο, Μ. Κόλλια Τσαρουχά να χαρακτηρίζουν πονηρή την συγκεκριμένη πρόταση με στόχο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για ένα «πράσινο» σκάνδαλο.  
Το ΚΚΕ κάλεσε τους πολίτες να στοχοποιήσουν τη μήτρα που γεννά φαινόμενα διαφθοράς και σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens, δηλαδή, τον καπιταλισμό, τα μονοπωλιακά συμφέροντα και την απελευθέρωση των αγορών ενώ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για «κουκούλωμα» και συγκάλυψη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία, ενώ για τους κ.κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη, ο Κ. Αϊβαλιώτης υποστήριξε πως είναι «προϊόν συμφωνίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ώστε να πληγούν Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής».

Οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ  Δ. Παπαδημούλης και Θ. Δρίτσας κατήγγειλαν ότι συνεχίζεται η αλληλεξάρτηση με τα οικονομικά συμφέροντα και ότι το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών οδηγείται σε ένα μεγαλοπρεπές δικομματικό φιάσκο, συμψηφισμό και μεθοδεύσεις με στόχο τη συγκάλυψη.

Για συμπαιγνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μίλησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι δεν ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί των κομμάτων και ότι περιέργως πως παραπέμπονται δύο πρόσωπα. Εξέφρασε επίσης τη λύπη της γιατί η ΝΔ δεν κατέθεσε με τις υπογραφές 30 βουλευτών τη δική της πρόταση αν και δεν είχε λόγους να μην προχωρήσει η έρευνα γιατί «μέσα της πιστεύει ότι δεν υπήρξε υπουργός της ΝΔ που να πήρε χρήματα».

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, χαρακτήρισε το σκάνδαλο  «πολιτικό και κοινωνικό και αξιακό»  και ότι η ακολουθούμενη διαδικασία στη βουλή αποτελεί «το αποκορύφωμα της υποκρισίας και της προσπάθειας του να κουκουλώσουμε κάποια πράγματα».