Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Γιος ιμάμη παλεύει να σώσει ελληνική εφημερίδα στην Κωνσταντινούπολη!


Γιος... ιμάμη σώζει ελληνική εφημερίδα. Ο Μπεχλούλ Τσετίνκαϊα, εκ των διαχειριστών του ιντερνετικού γκρουπ "Μην αφήσετε την Απογευ­ματινή να κλείσει", μιλάει για την έμπρακτη συμπα­ράσταση Τούρκων φοιτητών και διανοούμενων στην ιστορική ελληνική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης
Δίχως να γνωρίζουν καν ελληνικά, πολλοί, νεαροί κυρίως, Τούρκοι κινητοποιήθηκαν για να διασώσουν την ιστορική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, την "Απογευματινή", που απειλούνταν με "λουκέτο", αξιοποιώντας τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.

Μεταξύ των διαχειριστών της σελίδας στο Facebook με τίτλο "Μην αφήσετε την Απογευματινή να κλείσει" είναι και ο νεαρός Μπεχλούλ Τσετίνκαϊα, ο οποίος εργάστηκε ως δημοσιογράφος που κάλυπτε θέματα μειονοτήτων για το CNN Turk και την ιστοσελίδα euroactiv.com.tr.

"Παρότι είμαι γιος ιμάμη, η πρώτη μου κοπέλα ήταν μέλος της ελληνικής κοινότητας της Πόλης και η πρώτη μου δουλειά ήταν η ενασχόληση με τους Ελληνες της Πόλης. Αυτό με έκανε κάτι σαν ακτιβιστή υπέρ των μειονοτήτων, γνωρίζω καλά τι σημαίνει συνύπαρξη", λέει στην εφημερίδα "Εθνος" ο Μπεχλούλ που στο προφίλ του στο Facebook αναγράφει το όνομά του και στα ελληνικά, δείγμα της αγάπης του για την ελληνική κοινότητα.

"Εχω ήδη συναντήσει τον κύριο Βασιλειάδη (τον εκδότη της εφημερίδας) όταν κάλυπτα θέματα του Πατριαρχείου και έχουμε γίνει φίλοι. Αλλωστε ήταν από τους δασκάλους μου στη δημοσιογραφία", εξηγεί. "Οταν άκουσα τι συμβαίνει θέλησα να κάνω κάτι. Η συγκεκριμένη σελίδα στο Facebook ήταν μια καλή λύση κατά τη γνώμη μου. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που έχουμε αναρτήσει και αγοράζουν συνδρομές".

Οσο για τη συγκινητική συμπαράσταση που έδειξαν αμέσως εκατοντάδες χρήστες του Διαδικτύου, θέλοντας να βοηθήσουν, ο Μπεχλούλ αρνείται οποιεσδήποτε "δάφνες" και τονίζει: "Οπως εμείς, έτσι και οι άλλοι θέλησαν να κάνουν κάτι. Τους βρήκαμε και μας βρήκαν και προσπαθούμε μαζί. Δεν είναι δική μου νίκη ούτε των άλλων διαχειριστών της σελίδας. Είναι η νίκη όλων μας, όλων των Τούρκων θα μπορούσα να πω, επειδή αγαπάμε τη χώρα μας και την Πόλη. Αν δεν υπήρχαν οι Ελληνες, η Κωνσταντινούπολη δεν θα ήταν η Κωνσταντινούπολη".

Ενας εκ των εμπνευστών της σελίδας, ο Εφέ Κερέμ Σόζερι συμπληρώνει: "Η ύπαρξη της "Απογευματινής" δείχνει την ύπαρξη της ελληνικής κοινότητας. Χωρίς εκείνους τί μένει από την Πόλη; Δεν λέω οτι πρέπει να τους σώσουμε σαν να ήταν σπάνια λουλούδια, αλλά οτι είναι και εκείνοι ιδιοκτήτες, οι παλιοί κάτοικοι της πόλης". "Είναι το χρέος μας απέναντι στους Έλληνες γείτονές μας μετά από όσα τους συνέβησαν".

Για τον Σόζερι, που ζει στην Ολλανδία, ήταν υποκριτικό να ζητούν από την "Απογευματινή" 5.000 συνδρομές προκειμένου να δημοσιεύονται κρατικές ανακοινώσεις. "Μετά από όσα έγιναν στην Τουρκία έχουν μείνει 600 οικογένειες στην Πόλη. Είναι αδιανόητο αυτό που ζητούν", λεει.

"Δεν έχω πια το δικαίωμα να την κλείσω, η "Απογευματινή" έχει μόνο δύο επιλογές: να ζήσει ή να ζήσει". Με έκδηλη τη συγκίνηση στη φωνή ο εκδότης της "φωνής" της Ρωμιοσύνης στην Κωνσταντινούπολη, Μιχάλης Βασιλειάδης, μιλά στο "Εθνος" για το κουράγιο που του έδωσε η προσπάθεια των άγνωστων στον ίδιο ανθρώπων για να σώσουν την ομογενειακή εφημερίδα.

Οταν ο κύριος Βασιλειάδης, ο ανιψιός των ιδρυτών της εφημερίδας, ανακοίνωσε στο συνέδριο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης TESEV, το οποίο μεταδόθηκε απευθείας μέσω Ιντερνετ, πως θα υποχρεωθεί να σταματήσει την έκδοσή της, έδειξαν αμέσως ενδιαφέρον αρκετοί πανεπιστημιακοί και, κυρίως, νέοι άνθρωποι.

Καθημερινά το τελευταίο 15νθήμερο αναρτώνται στη σελίδα δημοσιεύματα από όλο τον κόσμο για το ιστορικό έντυπο που λειτουργεί από το 1925, φωτογραφίες, σχόλια και εκκλήσεις προς τους ιθύνοντες ενώ οι συμμετέχοντες έχουν ήδη ξεπεράσει τους 1.500. "Ηταν ένα πραγματικό "τσουνάμι ενδιαφέροντος" από άγνωστους ανθρώπους", λέει ο κ. Βασιλειάδης, που δίνει παράταση ζωής στην εφημερίδα.

Η "Απογευματινή", η δεύτερη παλαιότερη εφημερίδα της Πόλης, που μετρά 86 έτη ζωής (εκδίδεται από το 1925), υπήρξε άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. "Ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει στην Πόλη άνευ της "Απογευματινής". Αυτό είναι το μότο της εφημερίδας", εξηγεί ο κύριος Βασιλειάδης, που πριν από λίγες ημέρες αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι υπό το βάρος του μεγάλου κόστους θα αναγκαστεί να αναστείλει την έκδοσή της. "Η ελληνική κοινότητα συρρικνώθηκε από 90.000 σε περίπου 2.000 άτομα και η ''Απογευματινή'' πουλάει πλέον 600 φύλλα ημερησίως.

Κάθε μέρα έχω ζημία 150 ευρώ. Οταν διαπίστωσα ότι δεν μπορώ να καλύψω το έλλειμμα που συσσωρεύεται, σκέφτηκα να την κλείσω. Οι δικοί μου ώμοι δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος", λέει ο κύριος Βασιλειάδης, που εκδίδει μόνος του τα τελευταία χρόνια την 4σέλιδη εφημερίδα με όλα τα νέα της ομογένειας στην Πόλη. "Σκληρή απόφαση, γιατί πρόκειται για βίους παράλληλους με τη Ρωμιοσύνη της Πόλης. Το ηθικό της ομογένειας εδώ είναι ήδη καταρρακωμένο, καθώς νιώθουν παραμελημένοι όχι τόσο από τη μητέρα πατρίδα, αλλά από τους ανθρώπους εδώ που εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους". Ο κύριος Βασιλειάδης, βέβαια, δεν το βάζει κάτω. "Θέλω να είμαι με το χαμόγελο, να είμαι αισιόδοξος. Κι αυτό γράψτε το...".

Συνδρομές

Μπορείτε να επικοινωνήσετε για να ενισχύσετε την προσπάθεια με τους εξής τρό­πους:

Τηλ.: 0090212 293 20 35 begin_of_the_skype_highlighting              0090212 293 20 35      end_of_the_skype_highlighting (Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-14:00).

e-mail: apo.Istanbul@gmail.com.

Κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα στον λογαριασμό: Μιχάλης Βασιλειάδης 687/ 746122-43
 
Η ετήσια συνδρομή κοστίζει 50 ευρώ και η εξαμηνιαία 25 ευρώ. Κάθε ημέρα θα λαμβάνετε στην ηλεκτρονική σας διεύθυνση το τρέχον φύλλο της εφημερίδας σε μορφή PDF.