Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Έρχεται χάπι-«θαύμα» θα καταπολεμά τον καρκίνο

xapi Έρχεται χάπι «θαύμα» θα καταπολεμά τον καρκίνοΈρχεται το χάπι-«θαύμα» που θα καταπολεμά ίσως και όλες τις μορφές καρκίνου. Τέτοια σκευάσματα χρησιμοποιούνται προς το παρόν κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε «θανατηφόρο όπλο» για κάθε είδους όγκου.

Τα μέλη βρετανικής επιστημονικής ομάδας ανακάλυψαν τρόπο με τον οποίο
 χάπια που χορηγούνται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού μπορεί να γίνουν αποτελεσματικά και ενάντια σε άλλες μορφές της ασθένειας. Τα χάπια, γνωστά και ως αναστολείς PARP, ουσιαστικά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα αποκαθιστούν τις βλάβες στο DNA τους.
Μάλιστα, όπως λένε χαρακτηριστικά οι Βρετανοί επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», βρήκαν πώς να εκμεταλλευτούν την «αχίλλειο πτέρνα» του καρκίνου του μαστού αλλά και του προστάτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ελαττωματικό γονίδιο BRCA1 το οποίο εντοπίζεται στις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί χάρη στη δράση των αναστολέων PARP. Αυτό συμβαίνει γιατί το χάπι μπλοκάρει τον δρόμο «αναπαραγωγής» των καρκινικών κυττάρων, τα οποία σταδιακά οδηγούνται στον θάνατο.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια χρήσης του χαπιού η εξολόθρευση του όγκου δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα, κι αυτό είναι κάτι που σπάνια αποφεύγεται με τη χημειοθεραπεία ή τη ραδιοθεραπεία.
Οι επιστήμονες μπορούν να πλέον να οδηγηθούν στην παρασκευή νέων φαρμάκων που θα συρρικνώνουν τους καρκινικούς όγκους. Επίσης, αναμένεται με τη χρήση της νέας γενιάς φαρμάκων που ενδεχομένως προκύψουν από τις εν λόγω έρευνες να μειωθούν στο ελάχιστο παρενέργειες, όπως ναυτία και κόπωση, τις οποίες προκαλούν συνήθως τα ευρέως γνωστά αντικαρκινικά φάρμακα.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους επιστήμονες, αφού αν δημιουργήσουν στο εργαστήριο προσομοίωση του γενετικού ελαττώματος που παρουσιάζει ο καρκίνος του μαστού, και σε άλλες μορφές καρκίνου, είναι πολύ πιθανό να έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα. Ηδη οι επιστήμονες έχουν κάνει τις πρώτες έρευνες σε ποντικούς με καρκίνο στον πνεύμονα.

http://www.onlycy.com/