Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Νομοσχέδιο για «εθελοντές Ακτοφύλακες» και κίνητρο την προτίμηση για μονιμότητα


Τον θεσμό των εθελοντών Ακτοφυλάκων και σημαντικότερο κίνητρο την προτίμησή τους σε διαγωνισμούς μόνιμης πρόσληψης Ακτοφυλάκων,  προωθεί μενομοσχέδιο που αναρτήθηκε για διαβούλευση, η κυβέρνηση. Οι εθελοντές, αποκτούν ιδιότητα  Λιμενικών Οργάνων κατά το χρόνο που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εκπαίδευση, επιχείρηση ή συμβάν και απολαμβάνουν ασφαλιστική
 κάλυψη, ειδικές ευεργετικές ρυθμίσεις  και επιβράβευση εξαιρετικών πράξεων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Σχέδιο Νόμου "Σύσταση και Λειτουργία Επικουρικής Ακτοφυλακής", διέπεται από τους εξής στόχους και αρχές:
«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών σε ιδιαίτερα σημαντικούς και ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών της χώρας, η καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών, η πρόληψη και προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, καθώς και η έρευνα και διάσωση σε περιπτώσεις θαλασσίων συμβάντων επιβάλλει τη σύσταση ενός μηχανισμού εθελοντών ανά την Επικράτεια (Επικουρική Ακτοφυλακή) μέσω του οποίου θα προσφέρονται οικειοθελώς υπηρεσίες προς το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.
Προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ωφέλεια από τη λειτουργία της Επικουρικής Ακτοφυλακής (ΕΠ.ΑΚΤ.), προβλέπεται όπως αυτή δρα κατά τρόπο οργανωμένο και συντονισμένο υπό τις κατευθύνσεις και οδηγίες των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών.
Το έργο της ΕΠ.ΑΚΤ. είναι αποκλειστικά εθελοντικό και υποστηρικτικό του έργου και της αποστολής του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, και σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχεται σε δραστηριότητες του Σώματος σχετικές με την επιβολή του νόμου καθώς και σε ένοπλες επιχειρήσεις.
Απώτερος σκοπός της σύστασης της ΕΠ.ΑΚΤ είναι η αποκόμιση των μεγαλύτερων δυνατών ωφελειών από την εμπειρία και τις γνώσεις ανθρώπων που επιθυμούν να συνεισφέρουν οικειοθελώς σε έργα και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. 
Δεδομένης της γεωγραφικής διάρθρωσης της χώρας και για λόγους ανάπτυξης της ΕΠ.ΑΚΤ σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του χώρου ευθύνης του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, συστήνονται τοπικές Ομάδες Επικουρικής Ακτοφυλακής (ΟΜ.Ε.Α), οι οποίες παρουσιάζουν το συγκριτικό πλεονέκτημα γνώσης του τοπικού θαλάσσιου χώρου στον οποίο θα δρουν και, ως εκ τούτου, της συνδρομής που θα παρέχουν.
Τα οφέλη των εθελοντών ακτοφυλάκων
Η ιδιότητα του εθελοντή Ακτοφύλακα αποκτάται με τη συνδρομή συγκεκριμένων προϋποθέσεων προκειμένου να αποφεύγεται η συμμετοχή ατόμων τα οποία δεν συνάδουν με το ρόλο και το χαρακτήρα της Επικουρικής Ακτοφυλακής. Η σημασία που αποδίδεται στο έργο των εθελοντών Ακτοφυλάκων αντανακλάται στο χαρακτηρισμό τους ως οιονεί Λιμενικών Οργάνων κατά το χρόνο που συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εκπαίδευση, επιχείρηση ή συμβάν.
Το ποσοστό των εκάστοτε κενών οργανικών θέσεων που υποχρεωτικά πληρούνται από Εθελοντές Πυροσβέστες ορίζεται σε 25%. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες που έχουν τουλάχιστον τριετή (3ετη) συνολική ευδόκιμη Εθελοντική Υπηρεσία και έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, προτιμώνται κατά τους διαγωνισμούς, για κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα, έναντι των άλλων υποψηφίων που έχουν τα ίδια προσόντα για την κάλυψη του ανωτέρω ποσοστού. Σε περίπτωση μη κάλυψης του προβλεπόμενου ποσοστού από Εθελοντές Πυροσβέστες, οι θέσεις καλύπτονται από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Στους Εθελοντές Πυροσβέστες παρέχεται το δικαίωμα εισόδου σε πρατήρια και λέσχες των Σωμάτων Ασφαλείας
Σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εισαγωγική βασική τους εκπαίδευση ή κατά την εκπλήρωση της αποστολής τους, οι Εθελοντές Πυροσβέστες  καλύπτονται από το δικό τους ασφαλιστικό φορέα. Με δαπάνη του Δημοσίου παρέχεται νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Εθελοντές Πυροσβέστες, που είναι ανασφάλιστοι και νοσηλεύονται εξαιτίας τραυματισμού ή άλλου ατυχήματος που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής βασικής τους εκπαίδευσης, ή κατά την άσκηση των εθελοντικών τους καθηκόντων. Νοσηλεύονται στην ίδια θέση, που νοσηλεύονται και οι επαγγελματίες Πυροσβέστες. Ως προς τη νοσηλεία των Εθελοντών Πυροσβεστών που τραυματίστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας του τραυματισμού αυτού, απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία ή έχει προκληθεί μερική ή ολική αναπηρία, ισχύουν τα προβλεπόμενα για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό
Επίσης, οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να επιτρέπουν στους Εθελοντές Πυροσβέστες που απασχολούνται στην επιχείρησή τους, να συμμετέχουν στο πυροσβεστικό έργο, σε περιπτώσεις που καλούνται για επέμβαση σε πυρκαγιά ή άλλο συμβάν της καθ’ ύλην αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος της απασχόλησης στα πυροσβεστικά τους καθήκοντα θεωρείται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία τους. Σε περίπτωση συμμετοχής του Εθελοντή Πυροσβέστη σε πυροσβεστικό έργο, σε περιοχή η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ αυτού,  η οποία καλύπτεται από το Δημόσιο.
Η αναγνώριση της Πολιτείας προς το έργο των Εθελοντών Ακτοφυλάκων αποδεικνύεται δια της πρόβλεψης ρυθμίσεων που αφορούν την ασφαλιστική τους κάλυψη, την ύπαρξη ειδικών ευεργετικών διατάξεων καθώς και την επιβράβευση εξαιρετικών πράξεων.
Για λόγους βέλτιστης αποδοτικότητας της ΕΠ.ΑΚΤ, συνιστάται επιτελικό Γραφείο στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το οποίο με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων Δ/νσεων θα επιδιώκει τη διαρκή βελτίωση του παρεχόμενου από την ΕΠ.ΑΚΤ εθελοντικού έργου.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 7 Αυγούστου 2011 και, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.