Διατεθειμένος να συναινέσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας χωρίς να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής
αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά.
Αν και δεν είναι σαφές σε ποιον εκ των δύο ανήκει η πρόταση για συγκρότηση οικουμενικού σχήματος, οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν ενόψει του πρωθυπουργικού διαγγέλματος.
Πέραν της συγκεκριμένης εξέλιξης, το σενάριο του ανασχηματισμού, με τη συγκρότηση κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις, κατά το δυνατόν, συνεννοήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, φαίνεται να διατηρείται, επίσης, στο προσκήνιο.
Στη λογική αυτή, ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των υπουργών του και στη συνέχεια θα συναντηθεί με όσους πολιτικούς αρχηγούς ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του και από τους οποίους θα ζητήσει ιδέες και προτάσεις για το σχηματισμό ενός νέου σχήματος, που θα αναλάβει να διαχειριστεί την κατάσταση.
Στόχος του είναι να συγκροτηθεί μέχρι την Παρασκευή μία νέα κυβέρνηση με επίφαση εθνικής συνεννόησης, ώστε οι συνεδριάσεις του Ecofin και του eurogroup το Σαββατοκύριακο να γίνουν υπό το φως αυτής της εξέλιξης και η οποία ίσως επηρεάσει θετικά τις αποφάσεις της Τρόικας.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου αναζητεί τρόπους να καθυστερήσει η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή, ώστε με νέες διαπραγματεύσεις να βελτιωθούν ορισμένες πτυχές. Ούτε αυτή η πληροφορία επιβεβαιώνεται.
Το σενάριο που υποχωρεί πάντως είναι εκείνο των εκλογών, υπό την έννοια ότι ο πρωθυπουργός καταβάλλει κάθε προσπάθεια να το αποφύγει. Με δεδομένο όμως ότι πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ της προσφυγής στις κάλπες ή άλλοι – πέραν των 10 – σκέφτονται σοβαρά να διαφοροποιηθούν, καθιστά κάθε πρόβλεψη επισφαλή.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=128239