Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Βενιζέλος: Αδιαπραγμάτευτη η προϋπόθεση της «εθνικής ενότητας»


«...για την Ελλάδα, η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του Έθνους μας», δήλωσε από το Λουξεμβούργο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος βρέθηκε αντιμέτωπος με την αδιαπραγμάτευτη  απόφαση των υπουργών Οικονομικών του  Eurogroup , να καθυστερήσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου η καταβολή  της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα εν αναμονή της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας από το ελληνικό
 κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει να υπάρξει συνεννόηση τουλάχιστον των δύο κομμάτων εξουσίας..
Νέα, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις 3 Ιουλίου για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, το ελληνικό κοινοβούλιο θα έχει υιοθετήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι «η έγκριση του ελληνικού κοινοβουλίου είναι απολύτως κρίσιμη και θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως». «Είναι ξεκάθαρο ότι το χρέος είναι διατηρήσιμο, αλλά θα παραμείνει διατηρήσιμο μόνο εάν η Ελλάδα εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει συμφωνήσει με την τρόικα».
Οι πιέσεις για «εθνική συναίνεση» εντάθηκαν κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Εurogroup, αλλά και οι αντιδράσεις των κομμάτων στην Ελλάδα, για τις αποφάσεις τους.
« Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει μόνη της τις συνθήκες για την καταβολή της επόμενης δόσης, όπως έχουμε συμφωνήσει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται, γιατί η εναλλακτική, η χρεοκοπία είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα», έστειλε προειδοποίηση ο Επίτροπος Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι «μία στάση πληρωμών είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα, και , κατά συνέπεια, είναι προς το συμφέρον της να εργασθεί τώρα για ένα πακέτο   και έτσι να αποφύγει τη χρεοκοπία».
Σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα πιέσεων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου του Eurogroup , δήλωσε:
«Στο Eurogroup υπάρχει μια εδραιωμένη πεποίθηση γύρω από τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Άμεση και επιτακτική ανάγκη είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, ως προς την εφαρμογή του Προγράμματος.
Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που εμφανίζονται με υψηλό βαθμό εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης, για την Ελλάδα η εθνική ενότητα τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας, ενώ έπρεπε να είναι αποτέλεσμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης του Έθνους μας.
Το προέχον είναι να διαμορφωθεί μια καθαρή σχέση εμπιστοσύνης, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος.
Σε αυτή τη Σύνοδο έγινε ένα σημαντικό βήμα για την προετοιμασία της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης πριν τις κρίσιμες ημερομηνίες.
Έγινε επίσης αποδεκτό από όλους ότι δεν αρκεί η θεσμική συμμετοχή, αλλά απαιτείται και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό αφορά την απολύτως εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με τη μορφή διακράτησης υφισταμένων ομολόγων, τα οποία λήγουν, έτσι ώστε να μειωθούν πρακτικά οι δανειακές ανάγκες των επομένων ετών. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην προκαλεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα.
Αυτά όλα συνιστούν και την πολιτική βάση για τη νέα χρηματοδοτική στρατηγική, δηλαδή για το νέο πρόγραμμα το οποίο αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται.
Έχουμε συνεπώς πάρα πολλά να κάνουμε κάθε μέρα. Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πάρα πολύ, κάθε μέρα έχει τεράστια αξία κι άρα δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε ώρα.
Ενημέρωσα ήδη τον Πρωθυπουργό και αύριο θα ενημερώσω αναλυτικά τη Βουλή για το πού βρισκόμαστε».
Αντιδράσεις κομμάτων
Ερωτηθείς για την απαίτηση εθνικής συναίνεσης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, δήλωσε ότι το κόμμα «συμφωνεί ως προς τους στόχους, αλλά διαφωνεί ως προς τους τρόπους με τους οποίους επιδιώκεται η επίτευξη των στόχων  αυτών».  Επανέλαβε ότι «...στους βασικούς στόχους, στη μείωση ελλείμματος και χρέους, συμφωνούμε. Ποιος διαφωνεί με τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους; Επίσης, στα καθοριστικά μέτρα, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ο έλεγχος της σπατάλης στο Δημόσιο και όλα τα άλλα που σας ανέφερα.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «το Γιούρογκρουπ επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι απόλυτα συστρατευμένη μαζί με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την ανεξέλεγκτη πτώχευση του λαού, ενώ πρόσκαιρη και εύθραυστη παραμένει η συμφωνία τους για το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους από την κρίση που βαθαίνει στην ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη συναίνεση που ζητά η ΕΕ ανάμεσα στα κόμματα της πλουτοκρατίας προετοιμάζεται».
Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. τονίζεται ότι «η Ευρώπη μέχρι τώρα αναζητούσε τρόπους να σώσει την Ελλάδα.  Τώρα τελευταία αναζητά τρόπους πώς να σωθεί η ίδια.    Όποιος ξέρει να διαβάζει, το αντιλαμβάνεται αυτό από την ανακοίνωση του EUROGROUP».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Tα μπρος πίσω γύρω από την εκταμίευση της 5ης δόσης και η συσχέτισή της με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, συνιστούν ένα επικίνδυνο και αδιέξοδο εκβιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κέντρων. Η στόχευση είναι προφανής: η έξοδος από την κρίση να γίνει σε βάρος του κόσμου της εργασίας, με την παράλληλη υιοθέτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικών διαρκούς λιτότητας. Όσο το πρόβλημα των δημόσιων χρεών, που συνιστά έκφραση της βαθύτερης κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, αντιμετωπίζεται με πολιτικές διατήρησης της πρωτοκαθεδρίας των αγορών, διαρκούς ύφεσης και κοινωνικής ισοπέδωσης, το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος γίνεται ορατό. Εκεί οδηγεί η πολιτική του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του νέου Συμφώνου για το ευρώ».

http://www.eklogika.gr/news/5167