Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Απορρίπτεται το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για τους συνεταιρισμούς

Όπως είναι γνωστό το ΥΠΑΑΤ έθεσε σε διαβούλευση το Σχέδιο νόμου, «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους». Ωστόσο, όπως προκύπτει  από την αναλυτική γνωμοδότηση που υπέβαλε ο Καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος στην ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία τίθεται σήμερα
 στη δημοσιότητα, το νομοσχέδιο κρίνεται αντισυνταγματικό, αφού η απάντηση και στα τρία διατυπωμένα ερωτήματα είναι σαφής και κατηγορηματική.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, με έγγραφες και προφορικές παρατηρήσεις της, επεσήμανε προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι σχεδόν το σύνολο των διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων ευρίσκοντο εκτός συνταγματικής νομιμότητας.
Για την εδραίωση των απόψεών της ζήτησε από τον έγκριτο Συνταγματολόγο Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο την παροχή της γνώμης του επί των παρακάτω ερωτημάτων :
1. Είναι νόμιμη – και αν ναι, υπό ποίους ειδικότερους όρους – η προβλεπόμενη κατάργηση ή αναγκαστική συγχώνευση στις νέου τύπου Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις (ΣΑΟ) του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου των υφιστάμενων (α) Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, (β) των συνεταιριστικών εταιριών, (γ) των Κοινοπραξιών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και (δ) των Κεντρικών Συνεταιριστικών Ενώσεων;
2. Οι προβλεπόμενες από το άρθρο 3 του σχεδίου νόμου «Βασικές αρχές λειτουργίας και αξιολόγησης» των αγροτικών συνεταιρισμών από το κράτος, συνιστούν θεμιτά κριτήρια για την άσκηση της επ' αυτών συνταγματικά προβλεπόμενης κρατικής εποπτείας;
3. Είναι νόμιμη η επιχειρούμενη με το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου μεταβολή του τρόπου ανάδειξης της διοίκησης της ερωτώσης, μέσω ενός νέου οργάνου, του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αντιπροσώπων, που ιδρύεται γι' αυτόν τον σκοπό; Και τούτο, υπό τον επί πλέον όρο ότι εκλόγιμοι θα είναι μόνον πρόσωπα εγγεγραμμένα ως «επαγγελματίες αγρότες» στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3874/2010.
Όπως προκύπτει από την αναλυτική γνωμοδότηση που υπέβαλε ο Καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος στην ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία τίθεται σήμερα στη δημοσιότητα, η απάντηση και στα τρία διατυπωμένα ερωτήματα είναι σαφής και κατηγορηματική.
Ειδικότερα, τονίζονται συμπερασματικά τα εξής:
α) Η αναγκαστική συγχώνευση που επιχειρείται στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου είναι συνταγματικά αθέμιτη μια και ο νομοθέτης δεν έχει μεριμνήσει ώστε να κατοχυρωθούν τα κεκτημμένα περιουσιακά δικαιώματα τόσο των συγχωνευόμενων νομικών προσώπων, όσο και των μελών τους, γεγονός που συνιστά προσβολή, μη ανεκτή συνταγματικά, των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.
β) Τονίζεται επίσης ότι οι 4 από τις 7 αρχές που θέτει το σχετικό άρθρο του σχεδίου νόμου για την άσκηση της κρατικής εποπτείας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς είναι τόσο ρευστά και αόριστα διατυπωμένες, ώστε να μετατρέπουν την κρατική εποπτεία στους αγροτικούς συνεταιρισμούς από έλεγχο νομιμότητας σε έλεγχο σκοπιμότητας, κατά παράβαση της αρχής της αυτοδιοίκησης και του δικαιώματος αυτοκαθορισμού των αγροτικών συνεταιρισμών.
γ) Η επιχειρούμενη αντικατάσταση των σημερινών μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ από πρωτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις και η μεταβολή του τρόπου ανάδειξης της διοίκησής της με την ίδρυση προς τούτο νέου οργάνου – του Πανελληνίου Συνεδρίου Αντιπροσώπων – προσκρούει ευθέως στην αρχή της αυτοδιοίκησης και στο δικαίωμα αυτοκαθορισμού της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η ανάδειξη του νέου αυτού οργάνου ανατίθεται σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μέλη της.
δ) Η ανάθεση τέλος από το σχέδιο νόμου κατ' αποκλειστικότητα στο κράτος της τήρησης του Μητρώου των «επαγγελματιών αγροτών» είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη, γιατί εξαρτά από την επίνευση μιας κρατικής αρχής τη σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτοδιοικούμενων οργανισμών, κατά παράβαση της αρχής της αυτοδιοίκησης των αγροτικών συνεταιρισμών και του δικαιώματός τους να αναδεικνύουν τη διοίκησή τους.

Πηγή:paseges.gr