Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Πρόληψη παραβατικότητας και ουσιοεξάρτησης ανηλίκων

Με το πολύ σημαντικό θέμα της έγκαιρης πρόληψης της παραβατικότητας και της ουσιοεξάρτησης των ανηλίκων πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Βέροια ημερίδα στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, με πολύ καλή συμμετοχή. Στη διάρκειά της αναπτύχθηκαν όλες οι πτυχές του θέματος, ενώ
 παρουσιάστηκαν και στοιχεία της παραβατικότητας ανηλίκων στην
 περιοχή μας, αλλά και τα πρώτα συμπεράσματα από τη λειτουργία της Στέγης Παιδιού της Πρωτοβουλίας. 
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεκίνησε κι ένα τριήμερο εκπαιδευτικό βιωματικό σεμινάριο, το οποίο συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη. Το σεμινάριο διερευνά το πρόβλημα των ουσιοεξαρτήσεων, τη διαδρομή της εξάρτησης, την προσωπικότητα του χρήστη, τη σύνδεσή του με άλλες παραβατικές συμπεριφορές, τις δυνατότητες πρόληψης ή έγκαιρης παρέμβασης, καθώς και το ρόλο και τα όρια του επαγγελματία που ασχολείται με το παιδί, στο συγκεκριμένο πεδίο.
Τα παραπάνω συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας «Πρωτοβουλία για το παιδί», ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας και ο τομέας πρόληψης του ΚΕ.Θ.Ε.Α., υπό την αιγίδα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
22-06-2011-444Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Βεροίας, ο υποδιοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού και ο Αντιδήμαρχος κ. Τηλ. Χατζηαθανασίου ως εκπρόσωπος της Δημάρχου Βέροιας. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι διευθυντές Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ.κ. Δ. Διαμαντόπουλος και Ευθ. Φλιτούρης, ο Επιμελητής Ανηλίκων κ. Κ. Μίζας, ο διευθυντής του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας κ. Μιχ. Τσιριλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών Κατερίνης «Ο Βενιαμίν», εφέτες και δικηγόροι.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Τέλης Σιδηρόπουλος παρουσίασε εν συντομία τις υπηρεσίες που παρέχει στα παιδιά η δομή της «Πρωτοβουλίας για το παιδί», σημειώνοντας ότι η θετική ανταπόκριση από την κοινωνία της Βέροιας ενθάρρυνε τον σύλλογο να ζητήσει και να επιτύχει την παραχώρηση χώρου για μια νέα στέγη στη Βεργίνα και ήδη εργάζεται για την ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής και τον εξοπλισμό της. Αναφέρθηκε, επίσης, στη νέα επιστημονική προσπάθεια που ξεκινά ο σύλλογος, στο επίπεδο της έρευνας για τα αίτια της παραβατικότητας και της ουσιοεξάρτησης των ανηλίκων, με την συγκεκριμένη εκδήλωση που αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Πρωτοβουλίας ως μέλος του δικτύου προστασίας ανηλίκων «Ορέστης» στο οποίο συμμετέχει.
   
Ζυγουλιάνος: Έχει μεταλλαχθεί η παραβατικότητα των ανηλίκων
22-06-2011-44Πολύ ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων στην περιοχή μας, που παρουσίασε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Δημήτρης Ζυγουλιάνος που ανέπτυξε το θέμα «Παραβατικότητα ανηλίκων: κατηγορίες και ποινική κύρωση». Ο κ. Ζυγουλιάνος τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει μεταλλαχθεί η παραβατικότητα των ανηλίκων» και, αναφερόμενος στις αιτίες που την προκαλούν, μίλησε για τη γενικευμένη χαλάρωση στις οικογενειακές σχέσεις, την αλλαγή στα πρότυπα της κοινωνίας που επιβλήθηκε μέσω της τηλεόρασης, την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών στη χώρα πριν χρόνια η οποία μεταρρύθμισε τον κοινωνικό ιστό. Όπως επεσήμανε, τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 3-4 ετών δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας των ανηλίκων. «Η παραβατικότητα των ανηλίκων φθίνει», είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε (αφορούν μόνο τις περιπτώσεις που έφθασαν στα δικαστήρια), 269 ανήλικοι παραπέμφθηκαν στο Δικαστήριο Ανηλίκων Βέροιας τη δικαστική χρονιά 2009-2010, εκ των οποίων οι 228 προσήχθησαν για πρώτη φορά (220 αγόρια και μόλις 8 κορίτσια). Η συντριπτική πλειοψηφία των ανηλίκων αυτών είναι ελληνικής καταγωγής και μικρό ποσοστό εξ αυτών είναι Ρομά. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη παραβατικότητα είναι 15-18 ετών (και εδώ ελάχιστα κορίτσια), ενώ όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, ο μεγαλύτερος αριθμός εκ των 269 (139 ανήλικοι) είναι απόφοιτοι δημοτικού και 43 δεν έχουν καμία μόρφωση. Σχετικά με το είδος των εγκλημάτων, μεγάλο ποσοστό (83) διώκονταν για αδικήματα παράβασης του ΚΟΚ, ενώ μόνο 2 είναι οι περιπτώσεις ναρκωτικών. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ζυγουλιάνος τόνισε ότι οι γονείς των ανηλίκων είναι άμεσοι συνεργοί στις παραβάσεις ΚΟΚ των ανηλίκων καθώς, αφού υποχωρούν στις πιέσεις των παιδιών και τους αγοράζουν μηχανάκια, τους επιτρέπουν να οδηγούν χωρίς άδεια οδήγησης και, στη συνέχεια, εμφανίζονται δικαστήριο παριστάνοντας τους… ανήξερους. «Αν οι γονείς ήταν λιγότερο ενδοτικοί στις πιέσεις των παιδιών τους, τα αδικήματα αυτά δεν θα υπήρχαν καθόλου», τόνισε.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καταγράφεται αρκετά μεγάλη μείωση – τα έτη 2007-08 και 2008-09 ο αριθμός των ανηλίκων που έφθασαν Δικαστήριο Ανηλίκων Βέροιας ήταν συνολικά 631 (315 περίπου για κάθε χρονιά), ενώ και στα χρόνια εκείνα υπήρχε πλήθος παραβάσεων του ΚΟΚ. Ο κ. Ζυγουλιάνος σημείωσε, επίσης, ότι η γραμμή της επιείκειας που ακολουθούν τα δικαστήρια ανηλίκων αποδεικνύεται αποτελεσματική, καθώς είναι μικρός ο αριθμός των ανηλίκων που συνελήφθησαν υποτροπιάζοντες (41 στους 269).

Η εμπειρία της Πρωτοβουλίας
22-06-2011-4444Στα πρώτα συμπεράσματα που βγήκαν από τη λειτουργία της Στέγης (επί 1 χρόνο και 4 μήνες) και του Κέντρου Αναφοράς της «Πρωτοβουλίας για το παιδί» αναφέρθηκε η κοινωνική λειτουργός της Πρωτοβουλίας κ. Θεοδώρα Νιώπα, παρουσιάζοντας την ταυτότητα της Πρωτοβουλίας, την φιλοσοφία και τον τρόπο δουλειάς του συλλόγου. Επεσήμανε ότι τα παραμελημένα ή κακοποιημένα παιδιά εμφανίζουν ποικιλία πρόσθετων δυσκολιών (συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς κ.ά.). Τόνισε ότι στόχος της Πρωτοβουλίας είναι η άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη της επανάληψης της κακοποίησης μέσα από τη στήριξη και ενδυνάμωση της οικογένειας του παιδιού. Παρουσίασε τους τρεις τομείς επί των οποίων εκδηλώνονται οι παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας - παιδί, οικογένεια, κοινότητα - τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία υλοποιούνται αυτές οι παρεμβάσεις. «Το μεγάλο μας μέλημα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών», τόνισε. Όπως κατέθεσε, πάνω από το 60% των περιστατικών που έφθασαν στην Πρωτοβουλία αφορούσαν παραμέληση ή κακοποίηση λόγω εξάρτησης κάποιου μέλους της οικογένειας από ουσίες, ενώ πολλά είναι και τα περιστατικά με γονείς που έχουν ψυχικές διαταραχές.

Παραβατικότητα και παραμέληση σε παιδιά Ρομά            
22-06-2011-44444Ακολούθησε η εισήγηση της κοινωνικής λειτουργού του Δήμου Βέροιας κ. Πωλίνας Τανάμπαση με θέμα «Παραβατικότητα και παραμέληση σε παιδιά Ρομ». Αναφέρθηκε στους τρεις οικισμούς με αμιγή πληθυσμό τσιγγάνων στην περιοχή της Βέροιας (καταυλισμοί Εργοχωρίου και Τριφυλοπάζαρου, συνοικισμός Αγίου Ραφαήλ). Μίλησε για τις συνθήκες διαβίωσης, την παραβατικότητα των ανηλίκων που οφείλεται στην παραμέληση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και για τα αδικήματα (συμπλοκές, κλοπές, παραβάσεις ΚΟΚ κ.ά.). Αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση, σε επίπεδο πρόληψης, των φαινομένων παραβατικότητας μεταξύ των Ρομά, σημειώνοντας ότι ήταν σημαντικός ο ρόλος του σχολείου που προσπάθησε να λειτουργήσει ο Δήμος Βέροιας στο Εργοχώρι. Η εισηγήτρια πρόβαλε και ένα βίντεο σχετικό με τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής των τσιγγάνων στον καταυλισμό Εργοχωρίου.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν και οι άλλες εισηγήσεις της ημερίδας: Η ψυχολόγος-κοινωνική λειτουργός της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ημαθίας κ. Δήμητρα Τσίτσα ανέπτυξε το θέμα «Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και διαχείριση κρίσεων στην οικογένεια, στα πλαίσια πρόληψης της παραβατικότητας ανηλίκων – η εμπειρία της Περιφ. Ενότητας Ημαθίας». Ο ψυχίατρος κ. Χαρ. Κατόγλου ανέπτυξε το θέμα «Ψυχοδραστικές ουσίες: μύθοι και πραγματικότητα». Η Ανθυπολοχαγός του Β΄ Σ.Σ. Αν. Καρπούζα εισηγήθηκε το θέμα «Το φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης στο Στρατό: μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης». Και η πρόεδρος του ΚΕΣΑΘΕΑ καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Αγγελική Πιτσελά ανέπτυξε το θέμα «Παιδιά, έγκλημα και απονομή δικαιοσύνης».
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις.

http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6043:2011-06-22-05-41-35&catid=1:imathia&Itemid=59