Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις
▼
Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011
«Έκτακτη» εισφορά διάρκειας… τεσσάρων ετών! – Πως θα εφαρμοστεί
Έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, με κλιμακωτό συντελεστή, περιλαμβάνεται στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που παρουσιάζεται το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η «έκτακτη» εισφορά θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2010.
Το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν θα
συνίστανται σε νέους φόρους, εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, αλλά και σε εξίσωση μισθών και εργασιακού καθεστώτος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο και δεν θα εφαρμοστεί φέτος η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ που θα εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θα ανακοινωθούν σήμερα, από την κυβέρνηση περιγράφει η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.
Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν στην έκθεσή τους πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πρόσθετους φόρους 2,45 δισ. ευρώ το 2011, για μειώσεις μισθών στο δημόσιο κατά 800 εκατ. ευρώ, για περικοπές επιδομάτων 833 εκατ. ευρώ, για μειώσεις 629 εκατ. ευρώ στις κοινωνικές μεταβιβάσεις, για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από συγχωνεύσεις στο Δημόσιο, για περικοπές 700 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και για την πώληση του 34% του ΟΠΑΠ έως το τέλος του έτους.
Ουσιαστικά τα μέτρα που θα εμπεριέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συνίστανται σε νέους φόρους, εξάλειψη των φοροαπαλλαγών, αλλά και σε εξίσωση μισθών και εργασιακού καθεστώτος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στην κατεύθυνση αυτή θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης, αντί της μείωσης του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος και της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, για εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.
Η εισφορά θα είναι πιθανότατα κλιμακωτή, από 1% έως 4% ανάλογα µε το ύψος του εισοδήματος, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί ακόμη τα κλιμάκια. Η εισφορά δεν θα είναι έκτακτη, αλλά θα ισχύσει για τουλάχιστον 4 χρόνια, ενώ θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από εφέτος για τα εισοδήματα του 2010.
Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την καθιέρωση τεκμηρίων επιτηδεύματος, προκειμένου να συλλάβει τη μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή στα ελεύθερα επαγγέλματα. Το μέτρο αναμένεται να εισαχθεί µε το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου, αλλά η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να έχει εφαρμογή από φέτος.
Τέλος, πιο ουσιαστικά και αυστηρά θα γίνουν και τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς τα σημερινά κριτήρια επιτρέπουν να δηλώνει κάποιος ελάχιστο εισόδημα, το οποίο επαρκεί οριακά για τη συντήρηση π.χ. ενός αυτοκινήτου ή για την πληρωμή διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο θα αυστηροποιήσει τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους διαθέτον πολυτελή σκάφη, πισίνες κλπ, ενώ φαίνεται να υιοθετεί ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Το εισόδημα αυτό θα προσαυξάνεται με βάση διάφορα κριτήρια, όπως η εμπορικότητα του δρόμου, το είδος και τα έτη άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, φαίνεται να αναμορφώνεται και το μέτρο των αποδείξεων. Υπάρχει σκέψη να μετρούν διπλά αποδείξεις από επιτηδευματίες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ) και από ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους κλπ).
Επίσης, μεταξύ των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στην τρόικα για πρόσθετα μέτρα για φέτος, αλλά και για την περίοδο 2012-2015, περιλαμβάνονται η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%, η έκτακτη εισφορά στους κατόχους Ι.Χ., η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με αυστηρό έλεγχο της πορείας τους, καθώς και δραστικό ψαλίδι στις δημόσιες δαπάνες.
Έχουμε ήδη δεσμευτεί για το Μεσοπρόθεσμο
Όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση της τρόικας, η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί για όλο το πακέτο των μέτρων που θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο υποτίθεται ότι βρίσκεται ακόμη στη φάση της επεξεργασίας.
Τούτο προκύπτει σε έκθεση του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που διέρρευσε στη Γερμανία χωρίς να δημοσιοποιηθεί και στην Ελλάδα, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.
Οι δανειστές μας αποδέχονται ότι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για το μέγεθος της ύφεσης, εκτιμώντας ότι θα είναι «βαθύτερη και πιο παρατεταμένη». Παρά ταύτα, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ε.Ε. προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να γίνει η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, αν προηγουμένως δεν διασφαλιστεί η κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012. Νωρίτερα, μιλώντας στη Γερμανία (Koenigsten), ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εκτίμησε ότι το ύψος του νέου πακέτου που θα πρέπει να χορηγηθεί στη χώρα μας, για να καλύπτει τις ανάγκες της ως τα μέσα του 2014, αγγίζει τα 90 δισ. ευρώ.
Η τρόικα στην έκθεσή της διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αποδίδοντας στην αβελτηρία αυτή ένα μέρος της ευθύνης για τις αποκλίσεις που εμφανίζει ο προϋπολογισμός από τους στόχους. Όσον αφορά τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τις αποκλίσεις αυτές, η έκθεση ενδεικτικά αναφέρει την έκτακτη εισφορά στα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, καθώς και τη μετάταξη στον υψηλό συντελεστή 23% των υπηρεσιών εστίασης, αύξηση της φορολογίας των ακινήτων, μείωση των φοροαπαλλαγών, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας. Στο πολιτικό πεδίο, ενδιαφέρουσα είναι η εκτίμηση της τρόικας, η οποία «διαπιστώνει σημεία σύγκλισης μεταξύ του προγράμματος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας».
Το πακέτο των μέτρων για το 2011 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2011-15
Το νέο πακέτο περικοπών και φόρων προβλέπει:
Α. Δαπάνες
* Περικοπές του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο τουλάχιστον 800 εκατ. φέτος, πρόσθετα 660 εκατ. ευρώ το 2012, 398 εκατ. ευρώ το 2013 και 246 εκατ. ευρώ το 2014, και 71 εκατ. ευρώ το 2015. Οι περικοπές αυτές θα προέλθουν από την επέκταση του κανόνα αποχωρήσεων 1 προς 10 αντί 1 προς 5, το ενιαίο μισθολόγιο, τη μείωση των επιδομάτων και την αύξηση των ωρών εργασίας.
* Μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ το 2011, 134 εκατ. ευρώ το 2012, 230 εκατ. ευρώ το 2013, 575 εκατ. ευρώ το 2014 και 65 εκατ. ευρώ το 2015.
* Περικοπή των επιδοτήσεων φορέων του Δημοσίου (σχολεία, ΑΕΙ) και κατάργηση άλλων, προκειμένου οι σχετικές δαπάνες να μειωθούν κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος και αθροιστικά κατά 855 εκατ. ευρώ την περίοδο 2012-15.
* Εξοικονόμηση τουλάχιστον 468 εκατ. ευρώ φέτος και άνω του 1 δισ. ευρώ στην τετραετία από δημόσιες επιχειρήσεις, όπως ΟΑΣΑ, ΕΑΒ κ.ά.
* Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 250 εκατ. ευρώ το 2013 και 350 εκατ. ευρώ το 2014, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα 830 εκατ. ευρώ από τη μη παραλαβή παραγγελιών την περίοδο 2010-15.
* Μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης τουλάχιστον κατά 310 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 1,4 δισ. ευρώ έως το 2015.
* Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και μείωση επικουρικών συντάξεων τουλάχιστον κατά 833 εκατ. ευρώ το 2011 και κατά 5,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-15.
* Περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 700 εκατ. ευρώ φέτος.
Β. Έσοδα
* Πρόσθετους φόρους 2,450 δισ. ευρώ φέτος και 3,6 δισ. ευρώ το 2012-15.
* Από τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το υπουργείο προσδοκά να συγκεντρώσει το 2013 878 εκατ. ευρώ και πάνω από 1,1 δισ. το 2015.
* Αύξηση των κοινωνικών εισφορών (από αύξηση εισφοράς ΟΓΑ, εισφορές υπέρ ανέργων κ.λπ.) προκειμένου να εισπραχθούν φέτος 629 εκατ. ευρώ και 2,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-15.
Για τις αποκρατικοποιήσεις η κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της τρόικας, δεσμεύεται να επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες, ενώ συμφωνήθηκε ότι στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας που θα συσταθεί, θα μετέχουν έχοντας ενεργό ρόλο εκπρόσωποι της τρόικας και ο έλεγχος για την πορεία του θα γίνεται ανά τρίμηνο. Όσον αφορά τις αλλαγές του χρονοδιαγράμματος, όπως αποκαλύπτεται στο έγγραφο της τρόικας, η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ δρομολογείται για φέτος, αντί για το 2012 που είχε προγραμματιστεί αρχικώς. Επιπλέον, το Δημόσιο δεσμεύεται να πωλήσει την άμεση συμμετοχή του 1,6% που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα. Συνάντηση για το θέμα αυτό είχε χθες η διοίκηση της Εθνικής (Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης) με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η τρόικα παραδέχεται στην έκθεση ότι έχουν γίνει βήματα όλο το διάστημα προς τη σωστή κατεύθυνση, παρατηρεί ωστόσο ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν βαλτώσει. Όσον αφορά τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας, οι προβλέψεις είναι σαφώς πιο απαισιόδοξες από τις αρχικές, εκτιμώντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια πιο σοβαρή ύφεση. Έτσι, για φέτος προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8%, όμως για το 2012 η ανάκαμψη θα είναι πιο υποτονική, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θ' ανακάμψει μόλις κατά 0,6% έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,1%.
Για την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, η τρόικα εκτιμά ότι παραμένει τεταμένη, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια. Προανήγγειλε ωστόσο την επιβολή πρόσθετων προβλέψεων στις τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου οι τράπεζες να είναι επαρκώς προετοιμασμένες για μια «πιθανή περαιτέρω επιδείνωση» της κατάστασης. Οι πρόσθετες προβλέψεις θα είναι ανάλογες με το προφίλ και τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει η κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
http://www.eklogika.gr/news/5056