Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τονίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου


Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2011-2015 είναι προϋπόθεση για να δοθεί η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των μέτρων, ζητώντας ταυτόχρονα την «ψήφο του κοινοβουλίου για τα νομοσχέδια αυτά, αλλά πάνω από όλα τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας».  
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε γιατί είναι απαραίτητο για την
 κυβέρνηση το πρόσθετο πακέτο μέτρων, ενώ υποστήριξε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία.
Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2011-2015 ως «πολυετή προϋπολογισμό», ενώ αναφερόμενος στην πέμπτη δόση του δανείου των Ε.Ε./ ΔΝΤ προς την Ελλάδα, είπε ότι αυτή εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το πως η Ελλάδα θα μπορεί να καλυφθεί χρηματοδοτικά τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι οι αγορές θα ανοίξουν δύσκολα το 2012.
Ενόψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
-Θα υπάρξει «μια μορφή εργασιακής εφεδρείας η απομάκρυνση από το Δημόσιο» μετά από αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους σε Οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν.
- Θα πραγματοποιηθεί έκτακτη εισφορά «αλληλεγγύης» 1% ως 3% ή 4% στα εισοδήματα όλων των πολιτών
- Προωθείται η συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης.
- Εισφορά 3% επί του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των ανέργων, αύξηση της ίδιας εισφοράς σε υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης τα εξής:
- Η έκτακτη εισφορά, «εισφορά αλληλεγγύης», 1% ως 4%, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή ως το 2015.
- Έρχεται σημαντική αύξηση τεκμηρίων για τους επιτηδευματίες και συνολικά.
- Αναστέλλεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών για εφέτος.
- Επεκτείνεται η αναστολή του «πόθεν έσχες» και πέραν της πρώτης κατοικίας για δυο-τρία χρόνια.
- Πόθεν έσχες για όλα τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό.
- Αρση του τραπεζικού απορρήτου για πολιτικούς, Υπουργούς και γιατρούς του ΕΣΥ
- Αρση του τραπεζικού απορρήτου για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία. Αφορά επίσης ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους και γιατρούς του ΕΣΥ.
- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.
Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων:
- Ιδρύεται Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Στο Διοικητικό του Συμβούλιο θα υπάρχουν δυο «παρατηρητές», ένας από το ΔΝΤ ένας από τις χώρες της ευρωζώνης, τα υπόλοιπα μέλη θα ορίζονται από τη Βουλή μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών.
Αναφορικά με τους λόγους που καθιστούν αναγκαίες τις επιπλέον παρεμβάσεις των 6 δισ. ευρώ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «έχουμε μεγαλύτερη απόσταση να καλύψουμε» διευκρινίζοντας ότι «στον προϋπολογισμό του 2010 είχαμε υπολογίσει έλλειμμα 9,5%, ενώ ήταν στο 10,6%». Παράλληλα, όπως είπε, «η ύφεση το 2010 ήταν χειρότερη από αυτή που περιμέναμε. Σημειώθηκε συρρίκνωση 4,5% από 4% που περιμέναμε και αυτό δημιούργησε χρηματοδοτικό κενό 1 δισ. ευρώ». Πέραν αυτών, «δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε μέτρα που στόχο είχαν να μειώσουν το έλλειμμα, εξαιτίας των κανόνων της Eurostat» είπε ο υπουργός και ανέφερε ενδεικτικά την επέκταση της σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος, την επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ και την ανανέωση συμβάσεων κινητής τηλεφωνίας.
Επίσης, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου «που εκτοξεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω αλόγιστης πολιτικής και αθρόων προσλήψεων». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «τα επόμενα 5 χρόνια ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά 150.000 άτομα», ενώ «ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά σε ένα νέο μισθολόγιο».
Στο σκέλος της φορολογίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και που έχει στόχο να φέρει την αδήλωτη εργασία πιο κοντά στα επίπεδα που ισχύουν σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση ζητά από τους δημοσίους υπαλλήλους να επιβαρυνθούν με μία εισφορά 3% στο μισθό τους, υπέρ της ανεργίας, διευκρίνισε.
Ακόμη, σημείωσε ότι φέτος η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει επιπλέον δαπάνες ύψους 700 εκατ. ευρώ, σε σχέση με αυτό που είχε προϋπολογίσει για τις δαπάνες του ΟΑΕΔ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε και για αποτελεσματικότητα των μέτρων φορολογικής συμμόρφωσης του 2010. Ποσό 1,5-1,5 δισ. ευρώ εξοικονομήθηκε μόνο από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως είπε, ενώ το μέτρο των αποδείξεων απέφερε επιπλέον καθαρά έσοδα άνω των 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τόνισε, χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις για να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου.
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνεισφορά της εκκλησίας στους μισθούς των κληρικών ή ευρύτερα τη συμβολή της εκκλησιαστικής περιουσίας στην εθνική προσπάθεια, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με την εκκλησία και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση επιβάλλει φορολογία για τη χρήση ακινήτων ης εκκλησίας, όπως κάνει για τα εμπορικά ακίνητα.
Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η συζήτηση του προγράμματος θα ξεκινήσει με κανονικές διαδικασίες την επόμενη εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του μήνα, ενώ η ψήφιση του πρώτου από τα εφαρμοστικά αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

http://www.eklogika.gr/news/5065