Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

«Το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει το μερίδιο του στην Ελλάδα»

Το ΔΝΤ «φαίνεται» βέβαιο» ότι δεν θα καταβάλει τη συμμετοχή του για την 5η δόση του δανείου στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)  «φαίνεται» βέβαιο» ότι δεν θα καταβάλει τη συμμετοχή του για την 5η δόση του δανείου στην Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής
 εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Τώρα θεωρείται σίγουρο ότι το ΔΝΤ δεν θα καταβάλει το μερίδιο του από την επόμενη δόση του προγράμματος βοήθειας στα τέλη Ιουνίου», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Αυτό επιτρέπεται να το κάνει μόνο αν η χρηματοδότηση του υφιστάμενου προγράμματος είναι εξασφαλισμένη για 12 μήνες. Η τρόικα συμπεραίνει τώρα ότι αυτό δεν συμβαίνει», προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα θα περιελάμβανε νέους όρους για την Αθήνα και επιπλέον βοήθεια, στο οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανώς θα συμμετάσχει, σημειώνει η εφημερίδα.
Η 5η δόση του δανείου είναι συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.

Το μερίδιο που αναλογεί στο ΔΝΤ είναι 3,3 δισ. ευρώ.
Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν το ΔΝΤ δεν εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου, οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε για να καθησυχάσουν το Ταμείο, να καλύψουν το κενό.
«Εάν οι Ευρωπαίοι λάβουν γνώση ότι η εκταμίευση του ΔΝΤ στις 29 Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά δυνατή, τότε το ΔΝΤ αναμένει από τους Ευρωπαίους να μπουν στη θέση του ΔΝΤ και να αναλάβουν αυτοί τη δόση του» είχε πει ο κ. Γιούνκερ σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο.
Από την πλευρά του, τo ΔΝΤ ανέφερε πως δεν μπορεί να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα εάν δεν έχει εξασφαλίσει από την ΕΕ ότι θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο, καθώς μπορεί να διαπιστωθεί πως η χρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη σε ορίζοντα δωδεκαμήνου.
Το ΔΝΤ «ποτέ δεν δανείζει εάν δεν έχει εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά. Οι εξασφαλίσεις που ζητούμε αφορούν τόσο τις πολιτικές... όσο και το τι είδους χρηματοδότηση θα είναι διαθέσιμη», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του Ταμείου, Κάρολιν Άτκινσον.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του χθες στο Bloomberg, ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ για να συζητηθεί σχέδιο παρόμοιο με την «Πρωτοβουλία της Βιέννης» για το ελληνικό ζήτημα, που θα εμπλέκει αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα αναμένεται ότι θα είναι τουλάχιστον 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, με τη συμφωνία για τη χορήγηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα η Ελλάδα θα καλύψει τις ανάγκες της για το 2012 και το 2013 και προς το παρόν τουλάχιστον αποκλείεται το σενάριο μίας «ήπιας» ή «σκληρής» αναδιάρθρωσης.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα κληθούν εθελοντικά να αγοράσουν νέα ομόλογα όταν λήξουν τα παλαιά.
Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις και, μεταξύ άλλων, να προωθήσει σκληρά φορολογικά μέτρα, σύμφωνα με τους NYT.
Σήμερα, θα συνεδριάσει στη Βιέννη η Οικονοµική και ∆ηµοσιονοµική Επιτροπή (EFC) της ΕΕ, το «υπηρεσιακό Eurogroup» στο οποίο συμμετέχουν συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Η συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετάσχουν υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων, θα έχει αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας και ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς τη χώρα, στη βάση του σχεδίου εισήγησης της τρόικας.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παρουσιάσουν τα πρώτα ασφαλή πορίσματα της αξιολόγησης τoυ προγράμματος για την καταβολή της 5ης δόσης.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ.Ζανιάς.
Η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 20 Ιουνίου (μετατέθηκε μία εβδομάδα αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί) και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.