Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πουν «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο


Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προκειμένου να εγκριθεί η 5η δόση του δανείου και στη συνέχεια ο νέος δανεισμός της χώρας μας, αναμένεται να προβεί το απόγευμα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Το μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, εισάγεται σήμερα
 (Δευτέρα) προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Ο κ. Παπανδρέου, αναμένεται θέσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι από την ψήφο τους θα εξαρτηθεί εάν θα συνεχιστεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας ή αυτή θα οδηγηθεί σε χαοτικές καταστάσεις. Στην προσπάθεια του κ. Παπανδρέου, συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον βουλευτή Κοζάνης Αλέκο Αθανασιάδη που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο.
Ο κ. Βενιζέλος δεν προέβη σε δηλώσεις έπειτα και από τη συνάντηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αθανασιάδης ανέφερε ότι ζήτησε την έξοδο της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ από τη λίστα του Μεσοπρόθεσμου ως προϋπόθεση για τη ψήφιση του νομοσχεδίου και αντιπρότεινε άλλες παρεμβάσεις.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με το βουλευτή  Θ. Ρομπόπουλο ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα καθορίσει τη στάση του σήμερα στη συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο στην Ολομέλεια της Βουλής. Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Ρομπόπουλος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega, είπε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει κατά την κρίσιμη ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου την Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  κ. Βενιζέλος ενδέχεται να «υποδείξει» στον κ. Αθανασιάδη να εκφράσει τις αντιρρήσεις του στον εφαρμοστικό νόμο. Ο ίδιος πάντως ο βουλευτής Κοζάνης, μιλώντας στα «Νέα» είπε ότι θα καταθέσει στον υπουργό τις προτάσεις του «και θα δω αν μπορούν να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι ότι υπάρχουν πάντα λύσεις». Στο ερώτημα τι θα πράξει εάν του προταθεί να καταψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο για τη ΔΕΗ, ο κ. Αθανασιάδης απάντησε πως «έχω μεγαλώσει αρκετά, είμαι 60 ετών και δεν φορώ κοντά παντελόνια».
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν και τη βουλευτή Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου να προτίθεται να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, η οποία πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει ως «κόκκινη γραμμή» ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ (και της ΕΥΔΑΠ), ενώ φέρεται να διαφωνεί και με τις πωλήσεις λιμανιών. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Αράπογλου, φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι και την Τετάρτη στην πρότασή της να γίνει για τους οργανισμούς ύδρευσης τιτλοποίηση των κερδών, οπότε αμέσως μετά να καταλήξει στην απόφασή της για την ψηφοφορία. Άλλες πληροφορίες ωστόσο την εμφανίζουν «θυμωμένη» και αποφασισμένη να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
Ερωτηματικό, αποτελεί επίσης η στάση που θα τηρήσει η βουλευτής Φθιώτιδος Τόνια Αντωνίου, η οποία ήδη έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις τόσο με την «επιστολή των 16» προς τον πρωθυπουργό όσο και στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Πάνος Κουρουμπλής.
«Κατά συνείδηση», χωρίς να ακριβολογεί τι ακριβώς σημαίνει αυτό, δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο βουλευτής Χανίων, Σήφης Βαλυράκης, σε συνέντευξη τύπου στα Χανιά. «Το μεσοπρόθεσμο, είναι ένας συμβιβασμός που πρέπει να γίνει. Εγώ δεν έχω σοβαρές αντιρρήσεις σε τακτικούς συμβιβασμούς, αλλά δεν δέχομαι στρατηγικούς συμβιβασμούς και βεβαίως δεν θα σας κάνω δήλωση εγώ, τι ψηφίζω στη βουλή, ούτε και έχω κανενός είδους προκατάληψη. Είμαι από τους βουλευτές που ψηφίζω πάντα κατά συνείδηση. Δεν επηρεάζομαι ούτε από κομματικές γραμμές, ούτε από απειλές ούτε από φοβέρες. Θα κάνω αυτό που πρέπει να κάνω κατά συνείδηση».

«Ποτέ δεν υπονόησα ότι θα καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο», δήλωσε ο βουλευτής Νίκος  Σαλαγιάννης
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ελευθεροτυπίας», η κυβέρνηση σχεδιάζει, ως ύστατη λύση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών, να αφαιρέσει προσωρινά από τον εφαρμοστικό νόμο τις ρυθμίσεις για τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ακυρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά μετατίθενται για αργότερα. Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν ότι επειδή δεν επείγουν και θα γίνουν μέσα στο 2012, οι σχετικές διατάξεις θα έρθουν με άλλους εφαρμοστικούς νόμους τους επόμενους μήνες.
Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση της βουλευτού της ΝΔ Έλσας Παπαδημητρίου, η οποία με δηλώσεις της στα «Νέα» άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, καθώς δήλωσε πως «είναι η ώρα που πρέπει να βάζουμε μπροστά το καλό της πατρίδας και όχι το καλό του κόμματός μας».

http://www.eklogika.gr/news/5233