Μία πλήρη «διαβολοβδομάδα» έχει μπροστά της η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επιχειρεί να διασφαλίσει πολιτικούς τρόπους για την υπερψήφιση του
Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας στις 15 Ιουνίου, χωρίς σοβαρές εσωκομματικές απώλειες.
Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολο για τον πρωθυπουργό, μετά και την ανοικτή ανταρσία του Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος θεωρείται από τους βουλευτές που στήριζαν προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου. Το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας εξελίχθηκε σε έναν μαραθώνιο συζητήσεων. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εξαρχής πως δεν προτίθεται να προσφύγει στις κάλπες.
Αυτή η πρόθεση, ωστόσο, σκοντάφτει σε μία σειρά από ενδεχόμενες εξελίξεις, οι οποίες είναι ορατές. Την Τρίτη συγκαλείται το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καθώς και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ την Τετάρτη συγκαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο εκ νέου σε επίσημη συνεδρίαση, για να εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο.
Στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με επίκεντρο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Το ραντεβού της 15ης Ιουνίου
Το βασικότερο μέλημα της κυβέρνησης, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι να διασφαλίσει πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα διεξαχθεί χωρίς οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αισθάνονται την πίεση των «αγανακτισμένων» της πλατείας Συντάγματος.
Το ενδεχόμενο αυτό πρέπει εξαρχής να αποκλειστεί. Ήδη οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος γνωρίζουν πως το πλήθος των πολιτών που αναμένεται μπροστά από τη Βουλή τη συγκεκριμένη ημέρα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.
Στην πρώτη αυτή εμπλοκή προστίθεται και η διαφαινόμενη άρνηση υπουργών της κυβέρνησης να υπογράψουν το νέο μνημόνιο. Το επιχείρημά τους πάλι σχετίζεται με τον φόβο που έχει καλλιεργηθεί στις τάξεις της κυβέρνησης. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως «δεν πρόκειται να πάνε φυλακή», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, επιμένοντας πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα κατηγορηθεί στο μέλλον για ορισμένες λεπτομέρειες του επίμαχου νέου μνημονίου.
Ο Μίμης Ανδρουλάκης, με μία ανοικτή επιστολή – άρθρο, κατηγορεί την κυβέρνηση για αλαζονική στάση και καλεί τον πρωθυπουργό, αυτήν την ύστατη ώρα, να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις. Μιλώντας στο Zougla Radio, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε πως η μοναδική λύση είναι να ζητήσει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση πολιτικής συνέργειας με άλλα κόμματα. «Ας απολέσει ένα μέρος της εξουσίας του» είπε ο κ. Ανδρουλάκης, εξηγώντας πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. «Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση μεταθέτει το βάρος των αποφάσεων στους ώμους των βουλευτών και όχι στους δικούς της ώμους» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αναφερόμενος στην αφόρητη πίεση που ασκείται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να υπερψηφίσει χωρίς απώλειες το Μεσοπρόθεσμο.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εμπόδια, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε στις Βρυξέλλες, όπου αναμενόταν να δεχθεί συνδυασμένες πιέσεις από την Κομισιόν και τον πρόεδρό της, κ. Μπαρόζο, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον πρόεδρό του, κ. Μαρτένς, αλλά και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ρομπάι. Οι πιέσεις αυτές αποσκοπούν στην κάμψη των αντιστάσεων του κ. Σαμαρά να συναινέσει στο Μεσοπρόθεσμο. Όλα δείχνουν πως ο κ. Σαμαράς δεν θα δεχθεί συνευθύνη, αλλά θα δεσμευθεί να εκτελέσει το νέο μνημόνιο, αν και όποτε κερδίσει τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συντηρητικό - νεοφιλελεύθερων τάσεων διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg χαρακτήρισε τη Δευτέρα τον κ. Σαμαρά ως «τον τελευταίο αντιμνημονιακό πολιτικό της Ευρώπης».
Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο Zougla Radio τη Δευτέρα το μεσημέρι, δήλωσε πως η μόνη προοπτική που εναπομένει είναι εκείνη των πρόωρων εκλογών. Την ίδια στάση υιοθετεί και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εξουσία και να προσφύγει στις κάλπες.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=325495&cid=6