Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Στα 22 λεπτά το κιλό πληρώνει τα σιτάρια η ΕΑΣ Λάρισας

ImageΜε τιμή στα 22 λεπτά το κιλό για το σιτάρι ξεκινά τη φετινή εμπορική σεζόν στα δημητριακά η ΕΑΣ Λάρισας. Για τα κριθάρια τα οποία ήδη έχουν παραδοθεί στην ΕΑΣ Λάρισας, η τιμή που όρισε τελικά η διοίκηση είναι στα 17 λεπτά το κιλό, ενώ όσοι έχουν ήδη παραδώσει προϊόν από το Σάββατο 11 Ιουνίου μπορούν να περνούν από το λογιστήριο της οργάνωσης για να
 πληρωθούν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣ. Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, πρωτόγνωρο σκηνικό έχει στηθεί φέτος γύρω από την αγορά σιτηρών, καθώς η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία για τις τιμές του προϊόντος σκιάζεται από την παντελή αδυναμία των  μεγάλων συνεταιριστικών οργανώσεων (Ενώσεις) να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς και την «άγρια» διάθεση των ιδιωτών εμπόρων να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την κατάσταση.
Χαρακτηριστικά είναι όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες στο θεσσαλικό κάμπο, με τις «σπασμωδικές κινήσεις» της ΕΑΣ Λάρισας, μιας Ένωσης που εδώ και δεκαετίες λειτουργούσε καταλυτικά στη διαμόρφωση της αγοράς, ειδικά στο σκληρό σιτάρι.
Φέτος, η παντελής αδυναμία της οργάνωσης να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την ATEbank και τις άλλες τράπεζες, προκειμένου να αναπτύξει σοβαρή εμπορική δραστηριότητα, την υποχρεώνει (μέρα με τη μέρα) σε έναν ρόλο απλού «μεσίτη», που παραλαμβάνει το προϊόν από τους παραγωγούς για λογαριασμό τρίτων από το ιδιωτικό εμπόριο και τη μεταποιητική βιομηχανία. Εικάζεται, μάλιστα, ότι η άλλοτε κραταιά οργάνωση του κάμπου έχει εισπράξει ήδη αξιόλογες προκαταβολές από επώνυμους εμπορικούς οίκους γι’ αυτή της τη συνεργασία.
Αυτό το οποίο προσφέρει κατ’ ουσία, πέραν της εκδούλευσης, είναι οι αποθηκευτικοί χώροι και η τεχνογνωσία όσον αφορά τη συγκέντρωση των δημητριακών. Το θέμα, βέβαια είναι πόσο αυτό αποβαίνει σε βάρος των τιμών παραγωγού, που ειδικά φέτος είχε μοναδική ευκαιρία να δρέψει τους καρπούς των κόπων του. Αρκεί να αναφερθεί ότι στο κριθάρι που άνοιξε πρώτο τη φετινή αγορά, η ΕΑΣ Λάρισας ανακοίνωσε παραλαβές με 15 λεπτά το κιλό, όταν μικροί έμποροι της περιοχής αγόραζαν από τους παραγωγούς με τιμές από 18 – 20 λεπτά το κιλό, κάτι που υποχρέωσε τους ιθύνοντες της οργάνωσης σε γρήγορη αναδίπλωση.
Με δεδομένο ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί φέτος και σε άλλες μεγάλες σιτοπαραγωγικές περιοχές, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θέλουν να αξιοποιήσουν τις μέχρι τώρα ευνοϊκές συνθήκες της διεθνούς αγοράς.
 Χρηματιστηριακά στις αρχές της εβδομάδας τα στάρια διόρθωσαν κάπως,  λόγω της γενικότερης πορείας των εμπορευμάτων καθώς και των βροχοπτώσεων σε προβληματικές σοδειές. Όλοι αναμένουν την νέα έκθεση προσφοράς και ζήτησης του USDA για να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους. Πάντως στην Αμερική οι σοδειές είναι προβληματικές, ενώ στη Ρωσία που πέρυσι είχε μεγάλη ξηρασία, γεγονός που την υποχρέωσε να απαγορεύσει τις εξαγωγές, φέτος δείχνει να έχει καλή σοδειά.
Στην ελληνική αγορά υπήρξε μια ανάκαμψη τιμών με πρόσφατες πωλήσεις στα 270 ευρώ ο τόνος στο λιμάνι, ενώ παράλληλα οι ιταλικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντική άνοδο.
Και στον Καναδά, πάντως, που αποτελεί τον βασιλιά στο σκληρό σιτάρι παρατηρήθηκε άνοδος των τιμών πρόσφατα.
Το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, της φετινής χρονιάς είναι ότι για τα εμπορεύματα και δη για τα σιτηρά, που θα κινηθούν στην αγορά δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα λεφτά να τα πληρωθούν οι παραγωγοί. Γι’ αυτό και «η έναρξη της συγκομιδής θα πρέπει να συνοδευτεί με υπομονή από τους παραγωγούς και να γίνεται με τμηματική πώληση του προϊόντος, όπου αυτό είναι δυνατό», συμβουλεύει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος. Ήδη αρκετοί έμποροι αναζητούν παραγωγούς για να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές και να διαμορφώσουν την αγορά προς όφελος τους.
Φυσικά και φέτος το παιχνίδι στην αγορά των σιτηρών βρίσκεται στα χέρια του γνωστού Ιταλού εμπόρου, ο οποίος αγοράζει τις περισσότερες ποσότητες από τη χώρα μας με κατεύθυνση την Αίγυπτο και την Τυνησία.
Σε αυτή την περίοδο, όσον αφορά τα διεθνή χρηματιστήρια, δεδομένου ότι η παραγωγή σιταριού στο ευρωπαϊκό χώρο θα είναι σημαντικά μειωμένη εξαιτίας της απουσίας βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της άνοιξης, παρατηρούνται υψηλές τιμές στο σιτάρι, τόσο στο Παρίσι (234 ευρώ ο τόνος), όσο και στην Ιταλία(270-280 ευρώ ο τόνος) και τη Γερμανία(222 ευρώ ο τόνος).
Να σημειωθεί, τέλος, ότι για τη σοδειά που βρίσκεται σε εξέλιξη, αν λείψουν οι βροχοπτώσεις, λογικά η ποιότητα θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από τον καιρό κατά τη συγκομιδή. Οι τιμές στα αλώνια, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα προσεγγίσουν στα 22 λεπτά/κιλό (για τα σκληρά υψηλής ποιότητας), όπως από καιρό έχει γράψει η Agrenda.

http://www.agronews.gr/content/view/68037/200/lang,el/