Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με την 14η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ανακοινώνονται τα εξής:
Στις 14 Ιουνίου κάθε έτους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO)εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (World Blood Donor Day). Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2005 και οργανώνεται από κοινού από τον ΠΟΥ, την Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, (IFRC)της Διεθνούς Εταιρίας Μετάγγισης Αίματος(ISBT) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Οργανώσεων Αιμοδοσίας(IFODS). Η ημερομηνία είναι η γενέθλια ημέρα του Γερμανού ιατρού Κάρλ Λάντσταινερ που ανακάλυψε το 1900 τις ομάδες αίματος και πήρε το Νόμπελ Ιατρικής το 1930
Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει στόχο να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή και να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων ως προς την χρησιμότητα της εθελοντικής δωρεάς σε αίμα, ως μέγιστη προσφορά στον συνάνθρωπο, αλλά και να τονίσει την μεγάλη ανάγκη τόσο για αίμα όσο και για τα παράγωγα του.
Ζητά επί πλέον να ευχαριστήσει τους εθελοντές αιμοδότες γι’ αυτό το δώρο ζωής στον συνάνθρωπο. Η εθελοντική προσφορά αίματος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές Κοινωνικού Εθελοντισμού και αλληλεγγύης και είναι μία μοναδική πράξη ανθρωπισμού.
«Χρωματίστε τον κόσμο κόκκινο το 2011» παραγγέλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι: «Περισσότερο Αίμα Περισσότερη Ζωή» (More blood. More life). Το θέμα αυτό επιλέχθηκε για να δείξει την επείγουσα ανάγκη να γίνουν και άλλοι άνθρωποι στον κόσμο «σωτήρες ζωής» με την ένταξη τους στους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και να μεταδώσει την ιδέα στις νεώτερες γενεές.
• Οι εθελοντές αιμοδότες παγκοσμίως είναι περίπου 93 εκατομμύρια για όλους τους τύπους αίματος.
• To 50% όλων των δωρεών συλλέγεται από τις αναπτυγμένες χώρες.
• Ο μέσος όρος είναι 45,4 δωρεές ανά 1000 άτομα στις αναπτυγμένες χώρες σε σύγκριση με τις αναπτυσσόμενες που είναι 10,6 και στις λιγότερο αναπτυγμένες που είναι 3,6 ανά 1000 άτομα πληθυσμού.
• Τελικά όμως η αναλογία δωρητών αίματος είναι λιγότερο από το 1% του πληθυσμού σε 77 χώρες.
Από το 1975 ο ΠΟΥ αγωνίζεται να βελτιώσει θέματα σχετικά με την ασφάλεια τόσο αυτού του ίδιου του αίματος όσο και την ασφαλή μετάγγιση (Blood Transfusion Safety). Το πρόγραμμα της ασφαλούς μετάγγισης του ΠΟΥ (BTS) επικεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές κλειδιά όπως:
• Στην ενίσχυση του συστήματος αιμοδοσίας το οποίο απαιτεί στρατηγική , κυβερνητική δέσμευση και εθνική πολιτική για την αιμοδοσία, εκπαίδευση , σχεδιασμό και επαρκείς οικονομικές πηγές.
• Στο σύστημα ποιότητας που είναι το κλειδί για την διαθεσιμότητα ασφαλούς αίματος
• Στην εθελοντική και χωρίς αμοιβή αιμοδοσία
• Στην εξέταση του αίματος του δότη για τον κίνδυνο μετάδοσης νοσήματος όπως Ηπατίτιδα , Ειτζ, κ.λ.π αλλά και για την κατάταξη του σε ομάδα με το σύστημα ΑΒΟ και RhD.
• Στην επεξεργασία του αίματος ώστε να μπορούν να χορηγηθούν και χωριστά τα μέρη του( ερυθρά, αιμοπετάλια, πλάσμα κλπ)
• Στην κλινική χρήση με τον κατάλληλο τρόπο και στον κατάλληλο χώρο
• Στην Αιμοεπαγρύπνηση που αφορά την αναγνώριση και την πρόληψη συμβαμμάτων που σχετίζονται με την μετάγγιση αίματος με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας και της επάρκειας, καλύπτοντας όλη την αλυσίδα από τον δότη έως τον δέκτη. Είναι δηλαδή ένα Παγκόσμιο σύστημα επαγρύπνησης – επιτήρησης του οποίου η σπουδαιότητα τονίστηκε στην 8η Παγκόσμια Συνεργασία για την Ασφάλεια του Αίματος που έγινε τον Δεκέμβριο του 2007 στην Γενεύη( Global Collaboration for Blood Safety).
• Στην Συνεργασία και Συναδελφικότητα που είναι οι πυλώνες για επιτευχθούν οι στόχοι της Δημόσιας Υγείας.
• Στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την ασφάλεια του αίματος . Global Data Base on Blood Safety (GDBBS).Το αντικείμενο αυτής της βάσης δεδομένων είναι να συλλέγει και να αναλύει στοιχεία από όλες της χώρες όχι μόνο για το αίμα αλλά και για τα παράγωγα του. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται ως βάση για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα των μεταγγίσεων.
Στην Ευρώπη ο ΠΟΥ δραστηριοποιείται με το περιφερικό του γραφείο(Who European Region) . Συνεργάζεται με τις Εθνικές Αρχές για τα θέματα Υγείας , επεξεργάζεται τα προγράμματα δωρεών ως προς την διαχείριση ποιότητας, κλινικής χρήσης του αίματος και των παραγώγων του, επεξεργάζεται και ανταλλάσσει οδηγίες. Σαν τμήμα του ΠΟΥ στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για την ασφάλεια του διακινούμενου αίματος συλλέγει στοιχεία από την δικαιοδοσία του στην Ευρώπη ώστε να στοιχειοθετήσει τους στόχους που έχει πετύχει και να χαράξει την στρατηγική για τους επόμενους .
Η ασφάλεια και η διαθεσιμότητα σε αίμα έχει άμεση σχέση με την Δημόσια Υγεία. Απαιτείται οργάνωση, τεχνολογικός εξοπλισμός και εκπαίδευση για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αλλά πάνω από όλα είναι επείγουσα ανάγκη να ενταχθούν στις τάξεις των Εθελοντών Αιμοδοτών όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκφράζοντας την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Τέλος χρωστούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Εθελοντές Αιμοδότες για την τεράστια κοινωνική προσφορά τους.