Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια


Ξεκίνησε στις 12:30 η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου εισήλθε, τελευταίος, ο
 πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Λίγο νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι πολιτικοί αρχηγοί των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στη συνάντηση θα μετέχουν και οι υπουργοί οικονομίας και εξωτερικών κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Δημήτρης Δρούτσας οι οποίοι θα ενημερώσουν επί οικονομικών και θεσμικών θεμάτων, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η διαδικασία της σύγκλισης του Συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια κινήθηκε χθές το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου μόλις πληροφορήθηκε, στο Παρίσι, την απόφαση του ΔΝΤ να μην καταβάλει την πέμπτη δόση του δανείου, αν δεν εξασφαλισθούν οι εγγυήσεις που απαιτεί η τρόικα για την εφαρμογή των όρων του μνημονίου.

Κάτω από αυτό το βάρος και δεδομένη την εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη «μη συναίνεση» ο πρωθυπουργός συγκάλεσε κυβερνητική σύσκεψη στην οποία μετείχαν και στενοί του συνεργάτες, στην οποία χάραξαν το πλαίσιο των προτάσεων και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει στο σημερινό Συμβούλιο Αρχηγών, προκειμένου να επιτύχει το ζητούμενο που είναι η «πολιτική συναίνεση των κομμάτων για την έξοδο από την κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να καταγραφούν όλες οι απόψεις των αρχηγών. Ο ίδιος φέρεται έτοιμος να αποδεχθεί προτάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να αντιμετωπισθεί συναινετικά η κρίση και να αποφύγει η χώρα μεγάλες περιπέτειες.

Οι εξελίξεις αυτές πυροδότησαν φήμες και σενάρια ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε προτάσεις για την τοποθέτηση προσώπων, δηλαδή υπουργών κοινής αποδοχής σε καίρια πόστα άσκησης οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν.

Οι ίδιες φήμες ήθελαν να γίνονται αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο και τις αρμοδιότητες των υπουργείων δεδομένου ότι η τρόικα έχει προτείνει το διαχωρισμό του υπουργείου Οικονομικών σε υπουργείο Οικονομίας και υπουργείο Εσόδων.

«Οι στιγμές για τη χώρα είναι κρίσιμες». Με αυτές τις επτά λέξεις, άνθρωποι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, περιγράφουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία και την πολιτική σκηνή μετά το τελεσίγραφο των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ για την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης και εγγυήσεων για την υλοποίηση των μέτρων λιτότητας και των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να ξεπαγώσει η πέμπτη δόση της βοήθειας των 12 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου

http://bankwars.blogspot.com/2011/05/blog-post_2675.html