«Σήμερα είναι ώρα της συναίνεσης. Αυτή την ώρα δεν πρέπει να επικρατήσει ο κομματισμός. Όλοι μαζί ενωμένοι, με πνεύμα συναίνεσης, συνεννόησης και αλληλεγγύης για να σώσουμε το
πανεπιστήμιό μας!». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, που εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τη σωτηρία του ΑΠΘ, δίνοντας το «παρών» στην εκδήλωση «Το Πανεπιστήμιο εν κινδύνω. Η πόλη προστατεύει το πανεπιστήμιό της», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με πρωτοβουλία της Συγκλήτου του ΑΠΘ.
«Εμείς, επί κυβέρνησης ΝΔ, δεν βάλαμε το κόμμα πάνω από τον τόπο, διεκδικήσαμε δυναμικά, κλείσαμε δύο φορές τη Νομαρχία, πήραμε χρήματα και φτιάξαμε 125 σχολεία! Δημιουργήσαμε ΚΕΠ στο ΑΠΘ που κάποια καλόπαιδα δυστυχώς το κάψανε… Είναι ένα θέμα για το οποίο μίλησα τόσο στην κ. Διαμαντοπούλου όσο και στον κ. Παπακωνσταντίνου»,σημείωσε ο Περιφερειάρχης, μιλώντας για το έργο της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στον τομέα της σχολικής στέγης.
Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης και στα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούν. «Τα τελευταία χρόνια τα βλέπουμε όλα λογιστικά και όχι πολιτικά, όπως θα έπρεπε. Δεν είναι δυνατόν να διαλύονται τα πάντα. Ας μας πουν τι θέλουν: θέλουν μια Θεσσαλονίκη χωρίς πανεπιστήμιο; Θέλουν μια Θεσσαλονίκη χωρίς τους πνεύμονές της; Θέλουν να μας γυρίσουν 100 χρόνια πίσω;», είπε ο κ. Ψωμιάδης, εξαίροντας τη σπουδαιότητα του ΑΠΘ για τη Θεσσαλονίκη.
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα ιστορικό ίδρυμα συνδεδεμένο με την ελεύθερη ελληνική Μακεδονία. Το ΑΠΘ είναι κομμάτι της ψυχής της πόλης. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη περικοπών, δεν δεχόμαστε όμως εκείνες που έχουν ως συνέπεια τη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Το Α.Π.Θ. δεν έκλεισε ούτε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Δεν θα το αφήσουμε να κλείσει τώρα», δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.
Ο Περιφερειάρχης συντάχθηκε με την Πρυτανεία του ΑΠΘ και όλους τους φορείς της πόλης, που συγκεντρώθηκαν σήμερα προκειμένου να αγωνιστούν για την προστασία και τη βιωσιμότητα του ΑΠΘ. «Ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας του ΑΠΘ, είτε μερική είτε ολοκληρωτική, θα έχει ολέθριες συνέπειες για το ίδιο αλλά και για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Ψωμιάδης, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης ευθυνών για την έξοδο από τη δύσκολη κατάσταση. «Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πρώτα οι πρυτανικές αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα για την αυτοκάθαρση και την εξυγίανση που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».
Ο Περιφερειάρχης μίλησε ακόμη για τις σοβαρές ελλείψεις στην παιδεία, αλλά και τις μεγάλες περικοπές της κυβέρνησης στα εκπαιδευτικά κονδύλια, στο όνομα της οικονομικής κρίσης. «Η κατρακύλα στα πανεπιστήμια ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Η κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος προϋπήρξε της κατάρρευσης της οικονομίας. Και δεν είναι μόνο κατάρρευση οικονομική, έχει πρωτίστως ηθική και αξιακή διάσταση», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι κάποιοι πανεπιστημιακοί θα ήταν όμηροι Υπουργών
Κλείνουν το ΤΕΙ Υδατοκαλλιέργειας (Αλιείας) στα Μουδανιά, μια περιοχή που ζει από την αλιεία και τον τουρισμό. Που θα λειτουργήσει το τμήμα αυτό; Στα συντριβάνια της πλατείας Συντάγματος;», είπε χαρακτηριστικά.
«Μήπως όλα αυτά γίνονται για να ιδιωτικοποιήσουν και την εκπαίδευση στα μέτρα της τρόικας; Έχει γίνει η χώρα μπάχαλο. Δε λειτουργεί τίποτε!Δεν πληρώνουν τίποτε! Τι θα πούμε στη νεολαία; Τα χειρότερα, κ. Πρύτανη, είναι μπροστά μας και εύχομαι να πέσω έξω», υπογράμμισε ο κ. Ψωμιάδης. «Ελλάδα χωρίς Παιδεία, είναι πατρίδα χωρίς μέλλον. Οφείλουμε να βάλουμε «κόκκινες γραμμές», να μην επιτρέψουμε να διαλυθούν τα πάντα!», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.