Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ραντεβού στα τυφλά στον δρόμο για τις κάλπες

23/05/2011
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις εκλογές δίνεται αύριο, ημέρα κατά την οποία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντάται με τους αρχηγούς των κομμάτων (πλην Αλέκας Παπαρήγα) προκειμένου να λάβει τις τελικές απαντήσεις τους σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν ενόψει της ψήφισης του μεσοπρόθεσμού προγράμματος για
 την οικονομία.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαπέντε ημέρες, όταν, στέλεχος της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος, έθεσε το θέμα ψήφισης του (υπογεγραμμένου, όπως ζήτησε, από όλους τους υπουργούς) δεύτερου (επισήμως) μνημονίου από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρα χθες τόσο με την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Έθνος της Κυριακής», όσο και με εκείνη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην Real News.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως η μη καταβολή της πέμπτης δόσης, θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία. Με δεδομένο δε πως οι δανειστές έχουν ζητήσει σε όλους τους τόνους ευρεία συναίνεση επί του προγράμματος, η πέμπτη δόση εξαρτάται ευθέως από τις τελικές απαντήσεις που ο πρωθυπουργός θα λάβει αύριο από τα κόμματα.

Και από το αν θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν οι 180 βουλευτές που θα δέχονταν να ψηφίσουν το νέο σχέδιο της τρόικας – αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, χωρίς την συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη στα χέρια του το τελικό κείμενο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, καθώς αυτό εξακολουθεί να τελεί υπό διαμόρφωση με την τρόικα να επανακάμπτει την Τετάρτη, προκειμένου να συνεχιστούν οι «διαπραγματεύσεις».

Έτσι, δεν αναμένεται ούτε κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να δοθεί κάτι περισσότερο από ένα περίγραμμα.

Το κείμενο δεν θα είναι έτοιμο ούτε αύριο, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς – και επομένως πρόκειται για ένα ραντεβού στα τυφλά, στη διάρκεια του οποίου οι καλούμενοι να συναινέσουν στη… συναίνεση θα κληθούν να αγοράσουν γουρούνι στο σακί.

Στην πραγματικότητα, αυτό που ζητείται είναι ένα λευκό χαρτί επί οποιωνδήποτε αποφάσεων της τρόικας, στα χέρια της οποίας κατάφερε το ελληνικό πολιτικό σύστημα να παραδώσει τη χώρα.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καν συγκεκριμένο κείμενο επί του οποίου θα οικοδομείτο η αιτούμενη συναίνεση, καθιστά τα πράγματα δυσκολότερα για οποιαδήποτε προοπτική συνεννόησης και ανοίγει τον δρόμο για τις πρόωρες εκλογές.

Τα πράγματα δυσκολεύουν και για την περίπτωση της ήπιας αναδιάρθρωσης (την οποία χθες ο πρωθυπουργός απέκλεισε για άλλη μια φορά), καθώς χθες ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Σόιμπλε, έθεσε ως όρο για να αποδεχθεί κάτι τέτοιο η Γερμανία την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών, την σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ και τα πρόσθετα μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας.

Ώστε να διασφαλιστεί, όπως είπε, ότι τον λογαριασμό δεν θα τον πληρώσουν μόνο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων παραμένει στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των δανειστών, οι οποίοι δεν φαίνεται να αρκούνται στην αθρόα τοποθέτηση συμβούλων ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση, αλλά επιθυμούν να αφαιρεθεί εντελώς το θέμα από την δικαιοδοσία της.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, γνωρίζοντας προφανώς τα προβλήματα που έχει επί του προκειμένου η κυβέρνηση, λόγω της σθεναρής αντίδρασης των συντεχνιών που την στήριξαν στην πορεία προς την εξουσία, ζήτησε την δημιουργία υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, με την συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων.

Έδωσε μάλιστα και την ιδέα: Να μιμηθεί η Ελλάδα την Γερμανία, που μετά την επανένωσή της, ανέθεσε σε μια ειδική υπηρεσία, την Treuhandanstalt, την αποκρατικοποίηση της εντελώς σοβιετοποιημένης πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν τώρα οι δανειστές είναι να φύγει εντελώς η υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων από τα χέρια της ελληνικής Πολιτείας και να περάσει σε ένα είδος ανεξάρτητης αρχής που θα πουλάει ό,τι και όπως νομίζει. Και εναντίον της οποίας δεν θα μπορούν να στρέφονται τα συνδικάτα.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία στέλνει το μήνυμα με κάθε δυνατό τρόπο:

Η καγκελάριος Μέρκελ αποκλείει αναδιάρθρωση χωρίς προηγούμενη τήρηση των υπεσχημένων και χωρίς νέα μέτρα.

Ο Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμερτ, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας να λαμβάνει μέρος το γερμανικό κοινοβούλιο στις αποφάσεις για προσφορά βοήθειας στις υπερχρεωμένες χώρες από τον μελλοντικό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ζητώντας κάθε περίπτωση να εξετάζεται χωριστά.

Και το σοβαρότερο: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει υπό επιτήρηση τα τέσσερα γερμανικά κρατίδια που εμφανίζουν το υψηλότερο χρέος, μεταξύ των οποίων και το ίδιο το Βερολίνο!

Αυτό που σχεδιάζεται, είναι να δημιουργηθεί ένα είδος τρόικας για το εσωτερικό της χώρας, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των άλλων ομόσπονδων κρατιδίων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι δανειστές των υπερχρεωμένων.

Ήδη έχει ιδρυθεί και συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Σταθερότητας, προκειμένου να αποφασιστεί αν το Βερολίνο, η Βρέμη, το Σάαρλαντ και το Σλέσβιγκ-Χολστάιν θα τεθούν υπό επιτήρηση και θα υποβάλλονται σε εξαμηνιαίους ελέγχους από όλους τους υπολοίπους.

Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί για πρώτη φορά η αυτονομία των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, καθώς την ίδια τύχη θα έχουν και όσα από τα υπόλοιπα εμφανιστούν ανίκανα να διαχειριστούν τους προϋπολογισμούς τους.

Κι’ αν κάτι τέτοιο αποφασίζεται για το εσωτερικό της Γερμανίας, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η Ελλάδα θα αντιμετωπιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα.

http://www.elzoni.gr/html/ent/693/ent.9693.asp