Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ;

Στη χώρα μας υπάρχουν σαράντα έξι πόλεις, μικρές και μεγάλες, που διαθέτουν δημόσιες βιβλιοθήκες. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες διαθέτουν προσωπικό που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και παρέχουν σχετικά σύγχρονες υπηρεσίας πληροφόρησης. Δυστυχώς η Κατερίνη δεν συγκαταλέγεται.
 στη λίστα των 46 αυτών πόλεων
Για να βρούμε τις αιτίες για τις οποίες η πόλη μας δεν διαθέτει Δημόσια Βιβλιοθήκη πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν. Προφανώς, όσοι όριζαν τις τύχες αυτού του τόπου έχουν μέρος της ευθύνης. Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια, αρκεί να συνυπάρξουν όραμα και στοχευμένες ενέργειες. Το σίγουρο είναι ότι οι Πιερείς στερούνται των υπηρεσιών ενός αξιόλογου θεσμού.
Δεν έχουμε λοιπόν Δημόσια Βιβλιοθήκη στην Κατερίνη˙ έχουμε όμως Δημοτική Βιβλιοθήκη. Μήπως λοιπόν δεν πρέπει να έχουμε παράπονο; Δυστυχώς για μια ακόμη φορά θα γίνουμε δυσάρεστοι.
Πολλά είναι τα προβλήματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης. Ας μην αναφερθούμε στο κτιριακό γιατί και δύσκολα λύνεται αλλά και γιατί ευελπιστούμε ότι κάποτε θα βρεθεί λύση, δηλαδή η βιβλιοθήκη να αποκτήσει δικό της κατάλληλο κτίριο.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα, κατά την άποψη μας, στην παρούσα φάση είναι το μειωμένο ωράριο λειτουργίας. Δεν θεωρούμε σωστό να λειτουργεί η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη μόνον ένα απόγευμα, αυτό της Δευτέρας. Αν αναλογιστούμε ότι είναι κλειστή το Σάββατο και ότι τα πρωινά οι μαθητές βρίσκονται στο σχολείο τους, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές της πόλης μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Δημοτική Βιβλιοθήκη μόνο το απόγευμα της Δευτέρας!
Για μια πόλη σαν την Κατερίνη αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Δυστυχώς, στον τομέα αυτόν υστερούμε έναντι των περισσοτέρων Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Ελλάδας. Από μια δειγματοληπτική έρευνα που κάναμε -επισυνάπτουμε στοιχεία, διαπιστώσαμε ότι πολλές Δημοτικές Βιβλιοθήκες λειτουργούν τέσσερα ή πέντε απογεύματα την εβδομάδα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξής: Αγρίνιο, Αίγιο, Αλεξάνδρεια, Αμπελόκηποι, Γιαννιτσά, Ελευθέριο – Κορδελιό, Ελευσίνα, Ηλιούπολη, Θέρμη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Καλαμαριά, Κοζάνη, Κορυδαλλός, Κορωπί, Νεάπολη, Ορεστιάδα, Πάτρα, Πειραιάς, Σταυρούπολη, Τρίκαλα.
Αφού όλοι οι παραπάνω Δήμοι μπορούν, γιατί να μην μπορεί ο Δήμος Κατερίνης; Εκτιμούμε ότι πρέπει άμεσα να προσληφθεί τουλάχιστον ένας ακόμη βιβλιοθηκονόμος ώστε να είναι δυνατή η παράταση του ωραρίου λειτουργίας.
Πέρα από το ωράριο λειτουργίας, θα θέλαμε να επισημάνουμε μερικά ακόμη ζητήματα:
Ως σύλλογος που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα, είναι λογικό να αναζητούμε πληροφόρηση σε πηγές όπως βιβλία. Απευθυνόμενοι λοιπόν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης διαπιστώσαμε με λύπη μας ότι διαθέτει ελάχιστα τεκμήρια γι’ αυτού του είδους την θεματολογία. Θεωρούμε ότι τα θέματα περιβάλλοντος ενδιαφέρουν όλη την κοινωνία και συνεπώς ότι πρέπει να εμπλουτιστεί η συλλογή της. Είμαστε στη διάθεση της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης προκειμένου να προτείνουμε τίτλους προς απόκτηση.
Οι πρόσφατα εξαγγελθείσες αλλαγές στο Λύκειο προβλέπουν την σύνταξη εργασίας από τους μαθητές. Καθώς, δυστυχώς, μόνο ένα από τα πέντε Λύκεια της πόλης μας διαθέτει επίσημη Σχολική Βιβλιοθήκη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη καλείται να αναλάβει έναν επιπλέον ρόλο: του Πληροφορικού Κέντρου που θα έχει στη συλλογή του πλήθος διαθέσιμων πηγών για τους μαθητές που ερευνούν στοιχεία για την εργασία τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη, πιστεύουμε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσα οι προτάσεις που καταθέτουμε.
Πρέπει βέβαια να γίνουν πολλά ακόμη. Δεν νοείται πλέον μια σύγχρονη βιβλιοθήκη να μη διαθέτει δικτυακό τόπο και online κατάλογο, να μην έχει πλούσια πολιτιστική δράση, να μην εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα και να μην διαθέτει μια ελκυστική διακόσμηση.
Στις μέρες μας οι βιβλιοθήκες είναι τα πιο ζωντανά κύτταρα κάθε πόλης. Οφείλουν να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες, να υιοθετήσουν νέους ρόλους, να ενισχύσουν την θέση τους ως οργανισμοί που παρέχουν πληροφορίες και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα τεκμήρια που διαθέτουν στη συλλογή τους.
Βέβαια, για να πάρουν σάρκα και οστά όλα αυτά πρέπει η Βιβλιοθήκη να στελεχωθεί με ανθρώπινο δυναμικό, προσεχτικά επιλεγμένο, που θα έχει όρεξη να προσφέρει και να δημιουργήσει. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης χρειάζεται μια νέα πνοή.
Το παράδειγμα της γειτονικής μας πόλης, Βέροιας και οι περγαμηνές που συνοδεύουν τόσο τη Δημόσια όσο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της, ας γίνει οδηγός και για τη δική μας πόλη.
Ελπίζουμε ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κατερίνης -αλλά και γιατί όχι του Λιτοχώρου, του Αιγινίου και του Κολινδρού- θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι ευθύνες που τους αναλογούν για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον είναι μεγάλες.
από το Δ.Σ. των Φίλων του Περιβάλλοντος