Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η καταπολέμηση των κουνουπιών στο επίκεντρο της σύσκεψης του Περιφερειάρχη με τους Αντιπεριφερειαρχες της Π.Κ.Μ.


Η καταπολέμηση των κουνουπιών στο επίκεντρο της σύσκεψης του Περιφερειάρχη με τους Αντιπεριφερειαρχες της Π.Κ.Μ.

Την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης του προβλήματος των κουνουπιών, επεσήμαναν στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες.


«Σωστός σχεδιασμός, ενιαία εποπτεία για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έγκαιρη και ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και επιπλέον χρηματοδότηση». Αυτές τις προτεραιότητες έθεσε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης για το σχεδιασμό του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2011, προεδρεύοντας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στην αίθουσα του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης «το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών σημείωσε, τα προηγούμενα χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Όμως μπορούν να γίνουν περισσότερα, αρκεί να βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του». Ο κ. Ψωμιάδης πρότεινε τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα καταπολέμησης των κουνουπιών για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση όλων των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση. «Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα, όπου πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπισή του», κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πέντε Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των 38 καλλικρατικών δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι πρόεδροι των 7 ΤΕΔΚ των περιφερειακών ενοτήτων, ο πρόεδρος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών, εκπρόσωποι των αναπτυξιακών εταιριών κάθε περιφερειακής ενότητας καθώς και φορείς υγείας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.
Ο κ. Ψωμιάδης μίλησε για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου, καθώς και για την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης για καλύτερα αποτελέσματα. «Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που κυμαίνεται στο ίδιο ύψος με πέρσι, ανέρχεται στα 1.990.000€. Χρειάζεται, όμως, να αυξηθεί η προβλεπόμενη χρηματοδότηση, καθώς πέρσι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε να αντιμετωπίσει την έξαρση του ιού του Δ. Νείλου».
Στην αποτελεσματική λειτουργία του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών στις Σέρρες και στην ανάγκη το κέντρο αυτό να αποτελέσει οδηγό καλών πρακτικών για το σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης. Ο κ. Μωϋσιάδης αντιτάχθηκε στην επικείμενη κατάργηση του Κέντρου λόγω του «Καλλικράτη», ενώ πρότεινε την καθιέρωση ενιαίου τέλους για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών, για την καταπολέμηση του προβλήματος των κουνουπιών, προτείνοντας τη συμμετοχή και ιδιωτών στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Ο κ. Γιώργος επισήμανε πως, αν το πρόβλημα των κουνουπιών δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να επιφέρει μεγάλα πλήγματα, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική.
Για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, ιδιαίτερα στη Βόρεια Πιερία, μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, που συμφώνησε για έναν ενιαίο, συντονιστικό φορέα καταπολέμησης για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης ζήτησε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς, όπου το πρόβλημα των κουνουπιών είναι οξυμμένο, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της καταπολέμησης.
«Παρά το ασφυκτικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έγκαιρα και φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Γιάντσης, προσθέτοντας ότι οι σχετικές κατανομές της χρηματοδότησης ανά περιοχή έχουν ήδη προβλεφθεί, ενώ οι προγραμματικές συμβάσεις είναι έτοιμες προς ψήφιση από το αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο.
Για την ανάγκη επανασχεδιασμού του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί συνολικά, μέσα από μια ισχυρή, ενιαία δομή, έκανε λόγο ο σύμβουλος του Γραφείου Προγραμματισμού της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης Λάζαρος Παρασκευαΐδης. Ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έγκρισης των ίδιων βιοκτόνων σκευασμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι ακριβά, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν το κόστος του προγράμματος. «Ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξει ένα ευρύτερο φάσμα βιοκτόνων σκευασμάτων για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και αποδοτικότητα στο πρόγραμμα», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών Κώστας Σίμογλου συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία του να θέσει το συντονισμό του αγώνα της καταπολέμησης των κουνουπιών υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να αναλάβει την ενημέρωση και τον διάλογο μεταξύ των φορέων. Επίσης, ο κ. Σίμογλου επανέλαβε την ανάγκη ίδρυσης ενιαίου φορέα καταπολέμησης των κουνουπιών για όλη την Περιφέρεια.