Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πόρισμα κόλαφος για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ


Στον «πάγο» μπαίνουν όλες οι επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, μετά την παράδοση του εκατοντασέλιδου πορίσματος του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που αφήνει έκθετo το συνδικάτο.


Βάσει του πορίσματος, ο κ. Ρακιντζής, αξιολογώντας τα στοιχεία που είχε στα χέρια του, έκρινε παράνομες όλες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η Δ.Ε.Η. προς τη ΓΕΝΟΠ, οι οποίες στο διάστημα 1999 - 2010 (μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ) έφθασαν τα 31,2 εκατ. ευρώ. Ακόμη πιο προκλητικό είναι ότι, εν καιρώ λιτότητας, η ΓΕΝΟΠ το 2010 έλαβε επιχορηγήσεις ύψους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα άρχισαν από τις εκπομπές «Κίτρινος Τύπος» - «Ζούγκλα»

Να θυμίσουμε ότι ο φάκελος με τις αποκαλύψεις των τηλεοπτικών εκπομπών του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου επιδόθηκε από την πρώτη στιγμή στα χέρια του εισαγγελέα αλλά και των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης. Η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, έδωσε εντολή να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες και οι αποκαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής έρευνας που αποκάλυψε τις δουλειές που έστηναν κάποιοι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές εις βάρος του δημόσιου χρήματος.

Ατασθαλίες και… δωρεάν μετακινήσεις για τα τέκνα των εργαζομένων

Στα ευρήματα του ελέγχου που διενήργησε ο γενικός επιθεωρητής, ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ,
αυτοκινήτων που ανήκουν σε πρώην εργαζομένους ή παιδιά εργαζομένων στη Δ.Ε.Η., για εκδρομές ή φιλοξενία ατόμων, για εκτύπωση περιοδικών που δεν αποστέλλονταν στους παραλήπτες, για μελέτη που δεν πραγματοποιήθηκε ή ακόμη αφορούν σε αγορές λουλουδιών, αρωμάτων, ποτών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, που δεν ελέγχθηκε για ποιο σκοπό αγοράστηκαν και ποιοι τους πήραν κ.α..

Παράνομο έκρινε ο επιθεωρητής και το δάνειο των 500.000 ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε και φορολογικό ζήτημα αναφορικά με το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος που ισχύει για τους εργαζομένους στην επιχείρηση, για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών.

Δηλώσεις Κ.Στεριώτη για το πόρισμα Ρακιντζή

«Η ΔΕΗ με πολύ μεγάλη προσοχή μελετά την έκθεση ελέγχου του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, ενώ ήδη από τις αρχές του 2011 έχει σταματήσει οποιαδήποτε καταβολή, μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο αναπληρωτής διευθυντής εταιρικών σχέσεων και επικοινωνίας της ΔΕΗ κ. Κ. Στεριώτης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος ελέγχου για τις οικονομικές ενισχύσεις προς τη ΓΕΝΟΠ.

Διαβάστε το πόρισμα-κόλαφος για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Το πόρισμα του επιθεωρητή εξετάζει όλες τις καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ που έγιναν στο διάστημα 1999 - 2010.

Αυτές είναι:


-Καταβολές βάσει της Συλλογικής Σύμβασης και αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (14,1 εκατ. ευρώ): είναι παράνομες κατά τον επιθεωρητή, επειδή, σύμφωνα με το νόμο 1264 / 82, απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες.

Επιπλέον, η Δ.Ε.Η. δεν προβαίνει σε έλεγχο των δαπανών, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δίνονται χρήματα για κινητοποιήσεις ή νομικές υπηρεσίες που πιθανώς στρέφονται κατά της Δ.Ε.Η.. Στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνονται και 5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2005 και το 2006 για προγράμματα Κοινωνικού και Αγροτικού Τουρισμού, στα οποία θα συμμετείχε το προσωπικό της Επιχείρησης, ως επιβράβευση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τα κονδύλια αυτά κρίνονται παράνομα για τους ίδιους λόγους.

-Για χρηματοδότηση μελέτης της ΓΕΝΟΠ (300.000 ευρώ): διαπιστώθηκε ότι η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο το ποσό δεν αναζητήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

-Για προβολή και διαφήμιση (1,3 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με το πόρισμα: Το αιτούμενο ποσόν καταβάλλεται από την Επιχείρηση απευθείας στον πάροχο της υπηρεσίας, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση και διασφάλιση της αυτόνομης και διακριτής παρουσίας της. Τα προαναφερθέντα φαίνεται να παραπέμπουν κατ' ουσίαν σε ενίσχυση της ΓΕΝΟΠ και καταστρατηγούν, κατά την άποψή μας, τις διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 4 του ν. 1264/82.

-Για τον ΟΚΔΕ (11,2 εκατ. ευρώ): σύμφωνα με το πόρισμα είναι ότι ο οργανισμός αυτός αποτελεί ένα
νομικό κατασκεύασμα, η αυτοτέλεια του οποίου επιτρέπει την απευθείας χρηματοδότησή του από την Επιχείρηση, καταστρατηγώντας την απαγορευτική διάταξη του ν.1264/82. Ως προς το διαχειριστικό σκέλος, δεν υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση των δαπανών και έλεγχος, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες που παραπέμπουν σε πολυτελή ταξίδια, ακριβά γεύματα, δώρα κ.λπ. ή σε χρήση από μη δικαιούχους (π.χ. αγορά καυσίμων και στάθμευση αυτοκινήτων από τρίτους

-Παρακράτηση επί της μισθοδοσίας (4,18 εκατ. ευρώ). Ο επιθεωρητής λέει ότι η παρακράτηση από τον μισθό των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. οιωνδήποτε συνδικαλιστικών εισφορών υπέρ της ΓΕΝΟΠ/Δ.Ε.Η. (και των λοιπών Ομοσπονδιών) και η απόδοσή τους απευθείας σε αυτές είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική.

Επιπλέον αυτών είναι το δάνειο των 500.000 ευρώ που έδωσε η Δ.Ε.Η. στη ΓΕΝΟΠ, το οποίο κατά το πόρισμα εκφεύγει των σκοπών της εταιρείας, δεν συνάδει με τον ρόλο της Δ.Ε.Η., συνιστά έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ δεν είναι διασφαλισμένη η αποπληρωμή του από τις ενισχύσεις που λαμβάνει η ΓΕΝΟΠ, αφού και αυτές θεωρούνται παράνομες.

Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν επαληθεύονται οι καταγγελίες για πρόσθετες παροχές στα μέλη του Δ.Σ. από το προσωπικό της επιχείρησης και για δωρεά του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται η ΓΕΝΟΠ, ενώ παραμένει το ερώτημα αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με μειωμένο τιμολόγιο στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους της Δ.Ε.Η., το οποίο εκκρεμεί επί δύο και πλέον έτη.

Αναφέρεται ακόμη ότι η συνεργασία των υπηρεσιών της Δ.Ε.Η. με το Κλιμάκιο Ελέγχου ήταν άψογη και ότι το ατυχές περιστατικό της κλοπής εγγράφων, την περασμένη εβδομάδα, δεν επηρέασε τον έλεγχο.

Το παράδοξο είναι ότι όλα τα παραπάνω έγιναν εν γνώσει της Πολιτείας, καθώς κατά την υπογραφή των Συμβάσεων παρίσταντο παράγοντες αυτής, είτε κατετίθεντο ενώπιον Δικαστικών Αρχών (Ειρηνοδικείο Αθηνών) είτε κατετίθεντο στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Επίσης, η Δ.Ε.Η. ανέφερε τα στοιχεία των Συλλογικών Συμβάσεων αποστέλλονταν και στο ΥΠ.ΕΘ.Ο., αφού αφορούσαν σε θέματα εισοδηματικής πολιτικής, χωρίς ποτέ να υπάρξει καμία παρατήρηση ή σχόλιο ή άλλη άποψη επί των διαλαμβανομένων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

Πόρισμα-φωτιά για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011, 16:31

Η ώρα του εισαγγελέα για τη Δ.Ε.Η., Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011, 21:32

Eπιχορηγήσεις 25 εκ. ευρώ προς τη ΓΕΝΟΠ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011, 20:51

Το πρωί υπάλληλοι και το βράδυ επιχειρηματίες, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011, 12:23

Στο σπίτι του ο Ρίζος, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011, 20:36

 
Πηγή... http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=296838&cid=4