Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Σταμάτησαν τον χρόνο (στο… 2000), αλλά όχι και το χρέος

Σοφία Βούλτεψη
29/04/2011



 
Το χθες και το σήμερα συγκρούσθηκαν για άλλη μια φορά  – σε βάρος του αύριο. Η Βουλή πέρασε την ημέρα της ασχολούμενη με μια υπόθεση που ξεπερνά την δεκαετία – αυτή του Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων – με τους αντιπροσώπους του Έθνους να
 αποφασίζουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και χωρίς να παραδειγματίζονται από την τύχη όλων των άλλων εξεταστικών.

Με ψήφους 226 υπέρ, εννέα κατά, εννέα «παρών», ένα λευκό και πέντε άκυρα αποφασίστηκε η επιτροπή να εξετάσει μια απολύτως βεβαιωμένα παραγεγραμμένη υπόθεση, ερευνώντας τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το καινούργιο θέατρο περιλάμβανε διαξιφισμούς, αποκαλύψεις, προσωπικές επιθέσεις, με αποκορύφωμα την πολυαναμενόμενη (υποτονική είναι η αλήθεια) αγόρευση του πρώην υπουργού, που, όπως είπε, δίνει «μάχη για την αλήθεια», καθώς «αλήθεια με άτοκες δόσεις δεν υπάρχει».

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασίζονται από πολυμελή θεσμικά όργανα όπως το Συμβούλιο Άμυνας, το Συμβούλιο των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και το ΚΥΣΕΑ, του οποίου προεδρεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε ότι η σύμβαση που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2000 «δεν είναι απλά ισχυρή, αλλά ισχυρότατη».

Πάντως, ο κ. Τσοχατζόπουλος παραδέχθηκε ότι «δεν έγιναν όλα ωραία και καλά», ως εκ τούτου θεωρεί πως δεν υπάρχει άλλος που «μπορεί να βγάλει αποτέλεσμα πέραν της Δικαιοσύνης».

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε μετά την ομιλία του ότι το κόμμα του αποχωρεί από την συνεδρίαση, όπως έπραξε και η κ. Μπακογιάννη μετά την δική της ομιλία. Ο πρώτος υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει έρευνα για όλους και για όλα και η δεύτερη επειδή, όπως είπε, δεν θέλει να λάβει μέρος σε άλλη μια επιχείρηση συγκάλυψης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του πρώην υπουργού Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλου ότι επί υπουργίας του, τόσο ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης όσο και βουλευτές του κόμματός του με ερωτήσεις του στη Βουλή πίεζαν για να παραλάβει τα υποβρύχια.

Από την πλευρά τους, τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν ότι το εύρος της υπόθεσης είναι πολύ μεγαλύτερο από τις διαστάσεις που δίνονται με την έρευνα μόνο όσον αφορά στο πρόσωπο του κ. Τσοχατζόπουλου, αλλά ψήφισαν την «ανεπαρκή» πρόταση για να δοθεί η ευκαιρία να ερευνηθεί η υπόθεση.

Όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να παλεύει με τα κύματα της αναδιάρθρωσης, καθώς εικονικό ήταν το χθεσινό «σταμάτημα του χρόνου».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ δήλωσε χθες στη βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Τάιντ» πως μια αναδιάρθρωση θα είχε καταστροφικές συνέπειες χωρίς να ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας, καθώς, όπως είπε,  «το ελληνικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των Ελλήνων πολιτών, των ελληνικών τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων».

Και το πιο συγκλονιστικό: Ο κ. Ντερούζ είπε χθες πως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση της τρόικας, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2012 «και μετά θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί»!

Το κακό είναι ότι η τρόικα διαψεύδεται συστηματικά στις αισιόδοξες προβλέψεις της και επιβεβαιώνεται μόνο στις δυσμενείς…


Πηγή... http://www.elzoni.gr/html/ent/933/ent.8933.asp