Και δυο λόγια για τους Έλληνες της Μποτσουάνα αφού μας έκαναν τη τιμή να επισκεπτούν το μπλογκ...
Η Μποτσουάνα, μια μεσόγεια χώρα στο νότο της Αφρικής, γνωστή στους περισσότερους για τον ορυκτό της πλούτο αλλά και το σπάνιας ομορφιάς άγριο τοπίο της, είναι μια χώρα ανεξερεύνητη για πολλούς Έλληνες. Κι όμως, στην αφρικανική αυτή χώρα, ο Ελληνισμός δίνει το δικό του και μάλιστα οργανωμένο «παρών», αφού από το 2006 λειτουργεί εκεί Ελληνική Κοινότητα.
Βέβαια, η ιστορία του Ελληνισμού στην Μποτσουάνα είναι «παλιά υπόθεση». Λέγεται ότι ο πρώτος Έλληνας (κυπριακής καταγωγής) που έφτασε εκεί ήταν ο ζωέμπορος Γιώργος Ορφανίδης, στα τέλη του 19ου αιώνα και στα χρόνια που ακολούθησαν κατόρθωσε να «συμπαρασύρει» στο μακρύ αυτό ταξίδι πάνω από 100 συγγενείς και συγχωριανούς του. Σήμερα, στη χώρα αυτή λειτουργεί οργανωμένη Ελληνική Κοινότητα που, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός της, Περικλής Μπέλλος, καταχωρήθηκε επίσημα ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Μποτσουάνα το 2006.
«Το καταστατικό λέει ότι αντιπροσωπεύουμε τους Έλληνες και τους βοηθούμε σε ζητήματα παιδείας, θρησκευτικά και άλλα θέματα», σημειώνει ο κ. Μπέλλος και εξηγεί πως ο Ελληνισμός στην επικράτεια της αφρικανικής αυτής χώρας είναι μόλις 200-300 άτομα, με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα, Γκαμπορόν (60-100 άτομα). Το μεράκι των Ελλήνων της Μποτσουάνα, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπέλλος, είναι να χτίσουν μια μικρή εκκλησία. «Δεν μιλάμε για μεγαλεία, ένας μικρός ναός αρκεί», λέει χαρακτηριστικά. Η αγορά γης, όμως, είναι πολύ ακριβή στην Μποτσουάνα (σ.σ. ένα κομμάτι γης στην πρωτεύουσα Γκαμπορόν, που μοιάζει με ελληνική κωμόπολη, είναι σχεδόν τόσο ακριβό όσο τα καλά κομμάτια γης της Αθήνας) και το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της περίπλοκο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επίτευξη του στόχου αυτού.
Τον καιρό που δημιουργήθηκε η Κοινότητα, έλαβε χρηματοδότηση 15.000 ευρώ από την ελληνική πολιτεία και παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό, με τις διάφορες δράσεις των μελών της έχει υπερτριπλασιαστεί, δεν επαρκεί για να χτιστεί η μικρή αυτή εκκλησία. Παρ' όλα αυτά, η Κοινότητα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά γης, καθώς υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση από την πλευρά αρκετών μελών της κοινότητας -εύπορων κυρίως επιχειρηματιών- να στηρίξουν εμπράκτως την ανέγερση ελληνορθόδοξου ναού στην Γκαμπορόν. «Εμείς ως κοινότητα είμαστε εύποροι. Οι περισσότεροι είναι επιχειρηματίες, που μας λένε: βρείτε ένα κομμάτι γης για να στηρίξουμε την πρωτοβουλία σας. Η εικόνα που έχω εγώ είναι πως εάν βρεθεί αυτό το κομμάτι γης θα αρχίσουν να εισρέουν οι προσφορές», σημειώνει ο κ. Μπέλλος, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο του να τελειώσει τη θητεία του ως πρόεδρος με την αγορά γης για την ανέγερση εκκλησίας.
Λίγοι νέοι όμως με πολλή αγάπη για την Ελλάδα
Τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών είναι λίγα στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας της Μποτσουάνα: μόλις 12-15. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπέλλο, υπάρχουν και αρκετά παιδιά από μεικτούς γάμους, που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να «εισχωρήσουν» στους κόλπους της Κοινότητας και να ενσωματωθούν σ' αυτήν. «Με λίγη διαφήμιση θα μπορούσαμε να τους προσελκύσουμε και αυτούς στην κοινότητα», τονίζει ο κ. Μπέλλος. Μπορεί η ελληνική νεολαία της Μποτσουάνα να μην είναι πολυάριθμη όπως σε άλλες χώρες, αλλά η αγάπη των παιδιών αυτών για την Ελλάδα είναι μεγάλη, γι' αυτό και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη δομή για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, προσπαθούν να μάθουν να μιλούν και ενίοτε να γράφουν ελληνικά, στο σπίτι.
«My big fat Greek newsletter»
Η ταινία «My big fat Greek wedding» (Γάμος αλά ελληνικά) «έσπασε ταμεία» σε όλο τον κόσμο και δάνεισε τον πετυχημένο τίτλο της -παραφρασμένο ή μη- σε καταστήματα, εστιατόρια, ακόμη και σε μια εφημερίδα, αυτή της Ελληνικής Κοινότητας της Μποτσουάνα, που φέρει τον τίτλο «My big fat Greek newsletter».
«Η εφημερίδα δεν είναι κάτι το μεγάλο. Είναι μόλις τέσσερις σελίδες, αλλά δείχνει ότι η κοινότητά μας προσπαθεί να είναι σε δράση», σημειώνει ο κ. Μπέλλος και διευκρινίζει πως εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα, που τη χειρίζονται με περισσότερη άνεση τα περισσότερα μέλη της κοινότητας. Τυπώνεται δε κατ' οίκον, στους προσωπικούς δηλαδή υπολογιστές των μελών της κοινότητας. «Τη στήνουμε στα κομπιούτερ μας. Τυπώνουμε ορισμένα φύλλα και τη διανέμουμε επίσης ηλεκτρονικά», επισημαίνει ο κ. Μπέλλος.
Ως "Ορθόδοξος Κόσμος",κάνουμε και εμείς έκκληση σε δωρητές να ενδιαφερθούν ώστε να κτιστεί ο πρώτος Ορθόδοξος Ιερός ναός στη Μποτσουάνα όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για να αναπτυχθεί ο σπόρος της Ορθόδοξης πίστης και σε αυτή την γωνιά της Αφρικανικής Ηπείρου.
http://orthodox-world.pblogs.gr/2009/01/oi-ellhnes-ths-mpotsoyana-htizoyn-ton-prwto-orthodoxo-nao-sthn-h.html