Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Προσομοίωση του σεισμού της Ιαπωνίας στη Μυτιλήνη


Ένα νέο θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας - Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς», σχεδίασε και υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την περιοδική έκθεση «Γνωρίζω τους σεισμούς - Αντιμετωπίζω τον σεισμικό κίνδυνο», τη γνωριμία με τον τρόπο καταγραφής των σεισμών από τον Σεισμολογικό Σταθμό Σιγρίου και την ενημέρωση για τη διαδικασία της παρακολούθησης της ενεργού σεισμικότητας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο, μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, τη γνωριμία με ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα και τέλος την προσομοίωση ενός πραγματικού σεισμού.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία προσομοίωσης ενός πραγματικού σεισμού στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, να εκπαιδευτούν για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού και να ενημερωθούν για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.

Την περασμένη Παρασκευή, την ώρα που στην οθόνη του Σεισμολογικού Σταθμού Σιγρίου καταγράφονταν τα σεισμικά κύματα του πιο ισχυρού σεισμού που συγκλόνισε την Ιαπωνία και ταρακούνησε την υφήλιο, οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σιγρίου στη Λέσβο πραγματοποιούσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μαζί με τα παιδιά βρέθηκαν και ειδικοί από τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα RACCE, το οποίο έχει στόχο την υλοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης των παιδιών για τον σεισμό, τον σεισμικό κίνδυνο και τον τρόπο προσέγγισής τους.

Ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η σκέψη όλων βρισκόταν στους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν τον Εγκέλαδο στην Ιαπωνία.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=274775&cid=4