Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Σαρωτικές και αντιεκπαιδευτικές οι αλλαγές


«Όχι» στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις λέει η Αυτοδιοίκηση. Βολές Ψωμιάδη κατά Υπουργείου Παιδείας.

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο καταργήσεων σχολικών μονάδων οι δήμοι της Πιερίας.
«Δεν θα επιτρέψουμε να πειράξουν αδίκως τα παιδιά μας μετακινώντας και στοιβάζοντάς τα σε σχολεία-στρατώνες που επέλεξε σε ελάχιστο χρόνο, μια ομάδα αρμοδίων σε κάποια γραφεία του Υπουργείου Παιδείας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζοντας την αντίθεση τους στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.

Δεν έπεισε προφανώς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τους δημάρχους, για τις προθέσεις της όσον αφορά το σχέδιο συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων. Μπορεί οι δήμαρχοι να ενημερώθηκαν αναλυτικά πριν μερικές μέρες για το σχέδιο, εν τούτοις δεν πείστηκαν για τις καλές προθέσεις του Υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις έχουν στόχο μόνο τη μείωση των δαπανών και όχι το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

Το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, είχε θέσει ως προτεραιότητα στην οποιαδήποτε συζήτηση για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις και ο δήμαρχος Κατερίνης. «Θα συμφωνούσαμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο αν τα κριτήρια ήταν καθαρά παιδαγωγικά», είχε πει ο κ. Χιονίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, εκφράζοντας εξαρχής τη διαφωνία του σε ενδεχόμενες συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων και δημοτικών της περιφέρειας και αμφισβητώντας ακόμη και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας απόφασης ως προς το οικονομικό σκέλος.
Να μη γίνει καμία συνένωση αλλά ούτε και συγχώνευση στις Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στα όρια του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, διότι ο αριθμός μαθητών που φοιτούν σ’ αυτές είναι ικανοποιητικός και οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας-Κολινδρού. Απόφαση η οποία κοινοποιήθηκε ήδη στο Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού.
Όσον αφορά το Δήμο Δίου-Ολύμπου, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Παπαθανασίου, δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης σχολείων στην περιοχή. Παρόλα αυτά, ο δήμαρχος, σημείωσε ότι αν το υπουργείο αποφασίσει να κάνει συγχωνεύσεις τότε «αν γίνουν, θα αφορούν κάποια σχολεία με λίγους μαθητές και εντός οικισμών».

Αντίθετος στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων και ο Π. Ψωμιάδης

Εν τω μεταξύ, κατηγορηματικά αντίθετος σε συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων, εμφανίζεται και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος με δήλωσή του κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι προχωρά με αυταρχικό τρόπο στην κατάργηση και συγχώνευση εκατοντάδων σχολείων.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, υποστηρίζει ότι η κ. Διαμαντοπούλου, υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας προτίθεται να πραγματοποιήσει σαρωτικές, αντιεκπαιδευτικές αλλαγές κάνοντας χρήση «αιφνιδιαστικών και αντιπαιδαγωγικών μεθόδων» για τις «συνενώσεις» τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις, «μήπως και οι λέξεις καλύψουν τον βίαιο χαρακτήρα των αλλαγών αυτών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά
Παρά τις βαρυσήμαντες διαβεβαιώσεις της Υπουργού Παιδείας, αναφέρει ο Περιφερειάρχης, στην πρόσφατη ομιλία της προς τους Δημάρχους της χώρας ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στο μνημόνιο σε οτιδήποτε που να αφορά στις συνενώσεις σχολείων (…) γιατί δεν είναι οικονομικό θέμα, ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται πως το βασικό κριτήριο για την «πραξικοπηματική και απροσδόκητη» σε έκταση, εφαρμογή των καταργήσεων την παρούσα χρονική στιγμή, είναι η εξοικονόμηση πόρων.
«Εμείς όλοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αν και αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, δε σκοπεύουμε να γίνουμε συνένοχοι στην πολιτική της κυβέρνησης που στοχεύει να εξοικονομήσει χρήματα σε βάρος των παιδιών μας και να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια το ελληνικό σχολείο στην πλήρη αποδυνάμωσή του, ενώ ταυτόχρονα θα παρασύρει την ελληνική ύπαιθρο σε πλήρη εγκατάλειψη, ερημοποίηση και απαξίωση», τονίζει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι «στη δική μας Περιφέρεια, που εκτείνεται από τον Αρχάγγελλο της Πέλλας, την Άνω Βροντού των Σερρών, τις Μουριές του Κιλκίς, το Παλιούρι της Χαλκιδικής, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τα ιδιαίτερα και ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά στο ανάγλυφό της, φοιτά το 1/6 του μαθητικού δυναμικού της χώρας (116.755 μαθητές) και επιτελούν το λειτούργημά τους περίπου 32.000 εκπαιδευτικοί σε 2.540 σχολεία (933 Νηπιαγωγεία, 1024 Δημοτικά, 308 Γυμνάσια, 195 ΓΕ.Λ., 61 ΕΠΑ.Λ., 19 ΕΠΑ.Σ.) που βρίσκονται διάσπαρτα σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές, παράλιες, αστικές, ημιαστικές και επαρχιακές περιοχές, είμαστε αντίθετοι στην ισοπεδωτική πολιτική της κυβέρνησης που προτίθεται αιφνιδιαστικά να εφαρμόσει το σαρωτικό σχέδιο της κατάργησης-συγχώνευσης εκατοντάδων σχολείων της πατρίδας μας.»
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τη σχολική χρονιά 2011-2012 και να δοθεί παράταση ενός έτους, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο να αποφασίσουν το καλύτερο για τους μαθητές.
Ο κ. Ψωμιάδης, προτείνει επίσης, να εφαρμοσθεί πιλοτικά για το σχολικό έτος 2011-2012 το σχέδιο των συγχωνεύσεων σε μια περιοχή ή σε μια Περιφέρεια, ώστε με τη μελέτη των αποτελεσμάτων να διαφανούν τυχόν ατέλειες στην πράξη.
«Τη στιγμή αυτή η κρίση στην αγορά και στην κοινωνία έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και ανοχής, ενώ ο Έλληνας πολίτης προσπαθεί να επιβιώσει. Δεν θα επιτρέψουμε να πειράξουν αδίκως τα παιδιά μας μετακινώντας και στοιβάζοντάς τα σε σχολεία-στρατώνες που επέλεξε σε ελάχιστο χρόνο, μια ομάδα αρμοδίων σε κάποια γραφεία του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων. Όλοι εμείς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αγωνιστούμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και θα υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματα των παιδιών, των γονιών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας όχι μόνο της Περιφέρειάς μας αλλά και ολόκληρης της πατρίδας μας», καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης.


http://www.eptanews.gr