Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:Πάνδημη η απαίτηση να αλλάξει το Σύστημα Παροχής Yπηρεσιών υγείας

Την αναγκαιότητα να αλλάξει το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας τόνισε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε χαρακτηριστικά πως «όλοι μας, χρόνια τώρα, βιώνουμε και εισπράττουμε τα ελλείμματα, τις ανεπάρκειες και τις ατέλειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Συστήματος Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Οι πολίτες, πάνω απ’ όλα, στο σύνολό τους απαιτούν, μας πιέζουν και μας οδηγούν στην κατεύθυνση της αλλαγής στο σύστημα υγείας, όπως το βιώνουμε τώρα και μετά τη θυελλώδη θετική πορεία που ζήσαμε από την ίδρυση του ΕΣΥ.
Υπάρχει, λοιπόν, μια απαίτηση να αλλάξει το σύστημα. Υπάρχει μια πάνδημη απαίτηση να αλλάξει το σύστημα. Φυσικά, το πολιτικό σύστημα της χώρας επί είκοσι επτά χρόνια διαπιστώνει και λέει ότι δεν υπάρχουν πουθενά ασφαλιστικοί οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες και αγαθά υγείας, αλλά δεν κάνουμε τίποτα.
Είκοσι επτά χρόνια συζητάμε την ανάγκη υπαγωγής των ιατρικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών οργανισμών σε ένα ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών, αλλά δεν κάνουμε τίποτα. Και τώρα που ήρθε η ώρα να γίνει μια τομή, να γίνει το εγχείρημα, όλοι ή πολλοί εξ ημών διαμαρτυρόμαστε. Ε, νομίζω ότι αυτό είναι άκρως αντιφατικό!»

Για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε πως: «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αποτελεί μια τομή. Άκουσα με προσοχή το Δημήτρη Κρεμαστινό, αλλά και άλλους Υπουργούς και άλλους έμπειρους ανθρώπους που έχουν διακονήσει στο χώρο της υγείας που λένε απλά: Είναι τομή. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όμως, αυτό που τώρα θα πρέπει να δούμε είναι η υποστασιοποίηση. Διότι πάντα φτιάχναμε καλούς νόμους και έχουμε παραγάγει καλούς νόμους ως Βουλή, αλλά εν τοις πράγμασι, που λένε οι νομικοί, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υποστασιοποιούνταν και δεν γίνονταν εργαλεία βελτίωσης της ζωής των πολιτών ή παροχής υπηρεσιών.
Θέλω και εγώ εδώ, να δυναμώσω τη φωνή με αυτούς τους συναδέλφους που λένε, ναι, θα ψηφίσουμε, χαιρετίζουμε το νομοσχέδιο, όμως πιστεύουμε ότι από αύριο θα πρέπει να δώσετε τη μάχη. Και εμείς θα είμαστε δίπλα στην προσπάθεια που κάνετε, για να αποκτήσει υπόσταση αυτό το σπουδαίο εγχείρημα».

Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια επεσήμανε πως:
«..ήμασταν η μόνη χώρα –και το είχαμε καταγγείλει το 2004, όταν ένας Υπουργός έφερε το νόμο για κατάργηση της λίστας φαρμάκων- που δεν είχαμε αρνητική ή θετική λίστα φαρμάκων. Ήμασταν η μόνη χώρα, όπου στην ουσία δεν κοστολογούσαμε τα φάρμακα. Και στήθηκε ένα ολόκληρο πάρτι περίπου για μια δεκαετία σε βάρος του ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικότατα τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας. Το φάρμακο αλλά και οι δαπάνες στην υγεία αποτελούν –και είναι εξακριβωμένο αυτό- μεγάλη πηγή επιβάρυνσης των δημοσίων οικονομικών, που μας οδήγησαν σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση και γονάτισαν την ελληνική κοινωνία και μας έφεραν σε αυτό το αδιέξοδο. Φυσικά τώρα δίνουμε μάχη για να επιβιώσει η οικονομία και η χώρα.
Και ενώ η Κυβέρνηση στο σύνολό της εδώ και ένα χρόνο δίνει τη μάχη, έφερε τη λίστα φαρμάκων, μιλάει για κοστολόγηση των βασικών ουσιών, έφερε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έφερε άλλα μέτρα σε θετική κατεύθυνση και ολοκληρώνεται τώρα αυτό το εγχείρημα ή τουλάχιστον τείνει στην ολοκλήρωσή του, για να μπορούμε να ελέγξουμε τα κόστη, για να μπορούμε να πειθαρχήσουμε τα δημόσια οικονομικά μας, για να μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο, έχουμε φωνές, οι οποίες δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτή. Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να το δεχθεί κανείς.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα δύο εγχειρήματα για έλεγχο του συστήματος αγοράς υλικών, προϊόντων από τα νοσοκομεία, από το σύστημα υγείας αλλά και των φαρμάκων, είναι ένα από τα κρισιμότερα μεγέθη. Άρα, λοιπόν, είναι η δεύτερη ενότητα, το δεύτερο εγχείρημα που εμείς το υπερψηφίζουμε και το υποστηρίζουμε με κάθε δύναμη».

Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να διευκρινίσει το πληθυσμιακό κριτήριο καθώς και το ωράριο λειτουργίας για τα φαρμακεία.


Από την επιστολή του στο facebook μας...