Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ι. Βερνίκου: Η μοναδική Ελληνίδα που πέρασε από τη NASA.

Της Μαρίας Πανάγου.

Η μοναδική Ελληνίδα που πέρασε ποτέ από τη NASA, η δρ. Ιωάννα Βερνίκου, μιλάει στο newsbomb.gr για το πώς το διάστημα μας διδάσκει τους τρόπους να μείνουμε νέοι.

Μετά από 40 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας, η δρ Joan Vernikos έγραψε το βιβλίο που επικεντρώνεται στα θεμελιώδη σημασία της βαρύτητας για τη διατήρηση της νεότητας και του σφρίγους, «Διατηρώντας τη νιότη και στα βαθιά μας γηρατειά».

Ερευνώντας τις λειτουργίες και τις αντιδράσεις των Αμερικανών και των Ρώσσων αστροναυτών κατέληξε σε σπουδαία συμπεράσματα για τους απλούς ανθρώπους στη γη. «Είναι εύκολο να καταργήσουμε τα γηρατειά. Σας φαίνεται απίστευτο;
Κι όμως, αν προσπαθήσουμε να πάμε στη κόντρα στη βαρύτητα, θα καταφέρουμε να κρατήσουμε όλες εκείνες τις ικανότητες που έχουμε στα νιάτα μας, τότε δηλαδή που έχουμε τη βαρύτητα με το μέρος μας και όλα μένουν προς τα πάνω».
Η Δρ. Ιωάννα Βερνίκου, προσχώρησε στη ΝASA το 1964, στο ξεκίνημα της διαστημικής ιδέας και έρευνας και ανακηρύχθηκε σύντομα Διευθύντρια των ερευνητικών προγραμμάτων στο τμήμα των Επιστημών ζωής. Ήταν επικεφαλής και επιστημονικά υπεύθυνη πολλών αποστολών, συμπεριλαμβανομένων και της ιστορικής επιστροφής του John Glenn το 1998, στην ηλικία των 77 ετών στο Διάστημα με το διαστημόπλοιο Discovery.
Η Δρ. Ιωάννα Βερνίκου «Αυτή η εμπειρία μας έμαθε πολλά.

Θέλετε να μείνετε νέοι; Κάντε … κόλπα στη βαρύτητα! Για παράδειγμα, μη μένετε πολλή ώρα καθισμένοι ή ξαπλωμένοι. Σηκωθείτε, κινηθείτε και καθίστε ξανά. Το ίδιο κάντε με το μυαλό σας. Μην το αφήνετε να αδρανεί, μην του επιτρέπετε να το παρασύρει ο νόμος της βαρύτητας προς τα κάτω. Μελετήστε, μιλήστε, κρατάτε κοινωνικές επαφές. Ταξιδέψτε για να δουλεύει ο νους και το πνεύμα και κυρίως ερωτευτείτε. Δεν υπάρχει ηλικία για τον έρωτα. Αυτό είναι το κόλπο της ψυχής εναντίον του νόμου που μας γερνάει. Και το πιο σημαντικό; Εναντιωθείτε στο στρες. Πάψτε να ζείτε σα να είναι όλα επείγοντα»! Μεταξύ άλλωστε και των διακρίσεων που έλαβε από τη NASA ήταν η εργασία της σχετικά με το στρες, για την οποία τιμήθηκε με το μετάλλιο επιστημονικής διάκρισης. Τιμήθηκε επίσης με το μετάλλιο εξαιρετικών υπηρεσιών στη NASA για τη δημιουργία διεθνούς αναγνώρισης ερευνητικών προγραμμάτων στη NΑSA. Εξελέγη ως μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής και μέλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Έχει επιτύχει τρεις πατέντες, μία από τις οποίες αφορά ειδική φυγόκεντρο για τις ιατρικές εφαρμογές της βαρύτητας. Στο ίντερνετ βρίσκεται και ο οδηγός που θα βοηθήσει τους νέους, τους ηλικιωμένους και τους επαγγελματίες να κάνουν έξυπνες επιλογές στον τρόπο της ζωής τους.



www.newsbomb.gr