Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται ο σύλλογος του οικισμού Γρέβενη Καλλιθέας

Κώστας Λυκίδης: «Τριτοκοσμική εικόνα, δυσφήμιση για όλη την Παραλία»

Την αίσθηση ότι ήδη έχουν χάσει τη μάχη με το χρόνο έχουν οι ξενοδόχοι, αλλά και οι κάτοικοι του οικισμοί Γρέβενη στην Καλλιθέα και πλέον το σενάριο να διανύσουν μια ακόμα τουριστική περίοδο χωρίς ασφαλτόστρωση, φωτισμό και οποιαδήποτε ανάπλαση της περιοχής φαντάζει ως το πιο πιθανό.

«Πρόκειται για δυσφήμιση της Παραλίας συνολικά», τονίζει ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Οικολογικού Συλλόγου Ακτής της Καλλιθέας Κώστας Λυκίδης.

Ήδη από την Τετάρτη, ο σύλλογος με επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο «Ολύμπιο Βήμα» ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν εγκαίρως έργα υποδομής για τα οποία υπάρχουν τα χρήματα στα ταμεία του πρώην δήμου Παραλίας. Η επιστολή αναφέρει ότι από την πώληση οικοπέδων ανά διαστήματα είχε παραμείνει στο ταμείο ένα ποσό της τάξης των 575.000 ευρώ και λόγω ολιγωρίας της προηγούμενης διοίκησης τα έργα δεν πραγματοποιήθηκαν.

Η εικόνα είναι πραγματικά παράταιρη, καθώς καινούρια, αλλά και παλιότερα ξενοδοχεία βρίσκονται εν μέσω χαλικόδρομΩν και λακκούβων. Οι τουρίστες θα έχουν να κάνουν είτε με τη λάσπη είτε με τη σκόνη και σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες να ξαναπροτιμήσουν την Παραλία για διακοπές είναι ελάχιστες.

Πλέον, η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια του ενιαίου δήμου Κατερίνης, ο οποίος καλείται να αξιολογήσει το θέμα με το ίδιο επείγοντα χαρακτηρισμό που δίνουν οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής. Μέσα σε όλα τα ανοιχτά θέματα του δήμου Κατερίνης, ο οικισμός της Γρέβενης διεκδικεί ότι δεν μπόρεσε να αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια, υπό το καθεστώς του δήμου Παραλίας. Αυτό δεν είναι άλλο από το να μην βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με την υπόλοιπη Παραλία.

Για το ζήτημα τοποθέτησαν στο «Ολύμπιο Βήμα», εκτός από τον κ. Λυκίδη, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Καλλιθέας Βαγγέλης Κήπου και ο πρώην επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Παραλίας Κώστας Αλμπάνης.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΚΙΔΗΣ

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Λυκίδης, δήλωσε ότι από την εκ νέου δημοσίευση του προβλήματός τους μέσω επιστολής, κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους. Πλέον, αν δεν «υπάρξει φως» και μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη με την βουλευτή Μ. Μίχου, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Την Τρίτη έχουμε ραντεβού με την κ. Μίχου να της εκθέσουμε το πρόβλημά μας και μετά θα προβούμε σε κινητοποιήσεις

Πιστεύετε ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν τα έργα πριν την έναρξη της σεζόν;

«Χρόνος δεν υπάρχει πλέον. Το παλεύουμε χρόνια τώρα και κάθε χρονιά, ενώ είμαστε τουριστική περιοχή και φιλοξενούμε πάρα πολύ κόσμο, δεν σκύβει κανείς πάνω στο πρόβλημά μας. Αυτό που γίνεται είναι ένα μεγάλο αίσχος».

Πόσες τουριστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στον οικισμό;

«23 ξενοδοχεία. Έρχονται περίπου 18.000 τουρίστες σε μια σεζόν, πολύ μεγάλος όγκος».

Αυτό έχει επίπτωση στην κίνηση, στις τιμές που ζητάτε;

«Βεβαίως και όχι μόνο. Αν το σκεφτεί λίγο λογικά κάποιος, όταν ένας τουρίστας αγοράζει μια προσφορά να έρθει στην Παραλία, γιατί εμείς δεν γράφουμε περιοχή Γρέβενη αλλά Παραλία, και έρχεται σε αυτή την περιοχή, θα υπάρχει δυσαρέσκεια. Θα έχει την εντύπωση ότι η Παραλία είναι σε αυτή την κατάσταση και θα την δυσφημίσει. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό κάποιοι.

Παράπονα μας γίνονται και από τους πράκτορες που φέρνουν τους τουρίστες. Έχει μειωθεί άλλωστε η κίνηση. Πριν από τέσσερα χρόνια μπορεί να είχαμε 150 άτομα τη βδομάδα και τώρα έχουμε 50. Τους στέλνουν σε άλλες περιοχές, γιατί είναι σαν να τους κοροϊδεύουμε. Σκεφτείτε ότι κάθε χρόνο λέμε, πως του χρόνου θα έχουν γίνει τα έργα και έρχονται και αντικρίζουν την ίδια κατάσταση».

Τι επαφές έγιναν πέρυσι με το δήμο Παραλίας;

«Πάρα πολλές. Είχαμε ξανακάνει και δημοσίευση στο «Ολύμπιο Βήμα», είχαμε και συναντήσεις με τους βουλευτές, δυστυχώς όμως ο κ. Κεραμιδιώτης που ήταν τότε δήμαρχος, αδιαφορούσε. Υποσχέσεις και τίποτα άλλο. Προεκλογικά βρεθήκαμε με τον κ. Χιονίδη του θέσαμε το πρόβλημά μας, αλλά βλέπω να κυλάει ο χρόνος και να μην γίνεται τίποτα».

Τι σκέφτεστε για τη συνέχεια;

Θα μιλήσουμε με την κ. Μίχου την Τρίτη και αν δούμε πως δεν γίνεται τίποτα, θα προβούμε σε κινητοποιήσεις. Το κακό δεν είναι μόνο για εμάς τους 23, είναι για όλη την περιοχή. Έρχονται οι τουρίστες και βλέπουν λάσπες, δεν έχει φωτισμό, πέφτουν μέσα στις λακκούβες. Είναι τριτοκοσμική εικόνα.
Δεν δικαιολογείται η περιοχή εδώ, Παραλία-Κατερινόσκαλα-Κορινός να είναι σε αυτό το χάλι. Η Πιερία, αν θυμηθούμε τα παλιά χρόνια μέχρι το 1990, ήμασταν από τους πρώτους προορισμούς στην Ελλάδα, με τους μεγαλύτερους τζίρους. Που είναι αυτές οι χρονιές; Χάθηκαν και δεν κάνουμε κάτι να το βελτιώσουμε».

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΗΠΟΥ

Για το θέμα ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλλιθέας Βαγγέλης Κήπου, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι αν ξεκινήσουν τα έργα και υπάρχουν γρήγοροι ρυθμοί προλαβαίνουν να γίνουν πολλά πράγματα. Το τοπικό συμβούλιο από την πλευρά του, έπραξε τις ενέργειες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του, εντάσσοντας τα έργα υποδομής του οικισμού Γρέβενης στο τεχνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Κήπου ως πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα. Τώρα αυτό που περιμένει είναι το θέμα να τεθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να εγκριθεί. Ο πρόεδρος του Τ.Σ Καλλιθέας τόνισε ότι κατά την τελευταία τετραετία του δήμου Παραλίας, η αντιπολίτευση άσκησε πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το έργο μπορεί να γίνει, εφόσον υπάρχουν τα λεφτά, κάτι για το οποίο δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος, καθώς ο δήμος Παραλίας δεν έχει παραδώσει ακόμα στο δήμο Κατερίνης.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Κώστας Αλμπάνης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην τελευταία τετραετία του δήμου Παραλίας. Συμφωνώντας με τα όσα δημοσιεύει ο σύλλογος του οικισμού, ο κ. Αλμπάνης πρόσθεσε ότι ξεκίνησε το αποχετευτικό μετά από πίεση του συνδυασμού του και πρέπει να είναι και το πρώτο έργο που θα ολοκληρωθεί για να μην είναι σκαμμένοι οι δρόμοι.

Τόνισε ότι είχε επιμείνει ζητώντας συνολική μελέτη, κάτι που αν και ειπώθηκε ότι υπάρχει σε δημοτικό συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2010, δεν παρουσιάστηκε παρά μόνο μια υψομετρική μελέτη το Σεπτέμβριο. Σχολίασε πάντως και τη σημαντικότητα του αποχετευτικού, καθώς η πρότερη κατάσταση απαιτούσε να μπαινοβγαίνουν στα ξενοδοχεία βυτιοφόρα, κάτι που ήταν πολυέξοδο και υποβάθμιζε αισθητικά την περιοχή.

Τέλος ο κ. Αλμπάνης υπογράμμισε ότι η θέληση να γίνουν αυτά τα έργα ήταν που ώθησε τον συνδυασμό του να υπερψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα του 2010, ώστε να μην παραμένει η περιοχή σε μειονεκτική θέση έναντι της υπόλοιπης Παραλίας. Όσο για το αν μπορούν να ολοκληρωθούν τα έργα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, εξέφρασε την άποψη ότι ο χρόνος χάθηκε και μόνο οι δημοπρασίες που πρέπει να γίνουν είναι αρκετές ώστε να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν εγκαίρως.

ΠΗΓΗ. ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ