Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη τύπου της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με θέμα τον Αγροτικό Σχεδιασμό της Π.Ε. Πιερίας


Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. Πιερίας έδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011 με θέμα τον Αγροτικό Σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρίσκονταν ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ευδοκία Κίτσιου – Γεωργίου και ο ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς.

Στην έναρξη της συνέντευξης η κ. Μαυρίδου τόνισε ότι οι προτάσεις της Π.Ε. Πιερίας για τον αγροτικό σχεδιασμό γίνονται στο πλαίσιο των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πάντα με κατευθυντήριο γνώμονα ότι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας αποτελεί μαζί με τον τουρισμό τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της Πιερίας. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις εντάσσονται σε μία ενωτική συλλογική προσπάθεια και αποτελούν την αρχή του διαλόγου και της συνεργασίας με κάθε εμπλεκόμενο και ενδιαφερόμενο φορέα καθώς «είμαστε ανοικτοί και δεκτικοί σε νέες προτάσεις και παρατηρήσεις με στόχο να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος».

Ακόμη, η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε στη διάρθρωση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και υπογράμμισε ότι ο βασικός στόχος του αγροτικού σχεδιασμού της Π.Ε. Πιερίας είναι να αναδειχθεί η ιδιαίτερη ποιοτική και ανταγωνιστική αξία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Πιερίας: «Το πρώτο θέμα είναι η διατήρηση της Πιερικής μας ταυτότητας μέσα στο πλαίσιο της Ενοποιημένης Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Γνωρίζουμε ότι κυρίαρχο ρόλο στην αγροτική παραγωγή, στην ανάπτυξη της υπαίθρου, θα παίξει η ανταγωνιστικότητα που θα πρέπει να στηριχθεί στην ποιότητα, και ειδικά στην πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων. Η διατήρηση και η ανάδειξη της ταυτότητας των παραγόμενων τοπικών αγροτικών προϊόντων, με τη δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων ονομασίας προέλευσης αποτελεί τη βάση της αγροτικής ανάπτυξής μας» .

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές προτάσεις του Αγροτικού Αναπτυξιακού Προσανατολισμού της Π.Ε. Πιερίας είναι οι εξής:

Σοβαρό μέλημά μας είναι αν είναι δυνατόν όλα τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα της Πιερίας να αναδειχθούν:

α) σε ποιοτικά προϊόντα με το να αποκτήσουν ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ ΠΓΕ ).

β) σε προϊόντα που συνθέτουν τη μεσογειακή διατροφή (όσπρια, δημητριακά)

γ) σε βιολογικές καλλιέργειες.

Έχουμε βάλει ως στόχο να δημιουργήσουμε πιστοποιημένα επώνυμα προϊόντα ειδικά όπως:

  • Κεράσια Ράχης
  • Σκληρό σιτάρι βόρειας Πιερίας
  • Κάστανα Ολύμπου και Πιερίων
  • Βότανα Ολύμπου και Πιερίων
  • Κρασί Πύδνας
  • Για την παραγωγή φέτας –προϊόν ΠΟΠ να δώσουμε και την δική μας ένδειξη ΠΓΕ ¨φέτα Πιερίας¨
  • Για την αιγοτροφία που δυστυχώς φθίνει η παραγωγή προϊόν ΠΓΕ ¨κατσίκι ορεινής Πιερίας¨.
  • Η πιστοποίηση χοιρινού κρέατος Βρύας θα βρει την προστιθέμενη αξία που του αξίζει.
  • Στο ίδιο πλαίσιο έχουμε να δείξουμε Αγριογούρουνο Πιερίων.
  • Η μελισσοκομία με πιλοτικά επιδοτούμενα προγράμματα στήριξης και προώθησής της μπορεί να δώσει το πραγματικό δυναμικό της με την άμεση αύξηση των παραγωγών που ασχολούνται με αυτήν.
  • Τα κοτόπουλα Κατερίνης που είναι πλέον γνωστά θα ήταν μια καλή προσπάθεια να ενταχτούν στο σύστημα πιστοποίησης ως προϊόν ΠΓΕ

Το δεύτερο θέμα είναι η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού. Ο καπνός αποτελεί όχι μόνο βασικό πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης στον νομό αλλά και βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Όμως το πλαίσιο που διαμορφώνεται δεν δίνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της καλλιέργειάς του. Για το λόγο αυτό και γνωρίζοντας το αγροτικό εμπορικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στοχεύουμε στην :

  • Ανάπτυξη της καλλιέργειας της Ακτινιδιάς
  • Ανάπτυξη της καλλιέργειας της Ελιάς
  • Ανάπτυξη επιτραπέζιων οπωροφόρων καλλιεργειών
  • Ανάπτυξη της καλλιέργειας επιτραπέζιών σταφυλιών
  • Ανάπτυξη της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών (ηλίανθος, ελαιοκράμβη)
  • Ανάπτυξη υπαίθριων κηπευτικών καλλιεργειών και θερμοκηπίων

Το τρίτο θέμα είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των αγροτών για την εφαρμογή προγραμμάτων επιδοτήσεων αγροτικών επενδύσεων (Νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, Βιολογική καλλιέργεια, μεταποίηση κ.λ.π.) για να μπουν νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θα ασχοληθούν σε επιχειρηματική βάση με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Το τέταρτο θέμα αφορά την τυποποίηση και τη μεταποίηση των προϊόντων με την στήριξη της δημιουργίας εταιριών για αυτούς του σκοπούς.

Το πέμπτο θέμα είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων για την :

  • Αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με τη κατασκευή φραγμάτων – ταμιευτήρων, αρδευτικών δικτύων
  • Υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων
  • Κατασκευή αγροτικών οδών

Το τελευταίο θέμα που στοχεύουμε είναι η προβολή των τοπικών προϊόντων μέσου της σύνδεσης της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.