Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με εκπροσώπους της Ε.Λ.Μ.Ε Πιερίας


Συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. Πιερίας είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των καθηγητών και δασκάλων του Ν. Πιερίας εξέθεσαν στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας την κατάσταση στην οποία οδηγείται η δημόσια παιδεία, με την εφαρμοζόμενη πολιτική του Μνημονίου σχετικά με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

υγκεκριμένα σημείωσαν μια σειρά αρνητικά αποτελέσματα για την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως:

  • Οδηγούμαστε σε τμήματα 30 μαθητών στη δευτεροβάθμια και 25 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που θα μειώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης,
  • Οδηγούμαστε σε δημιουργία τεράστιων σχολικών συγκροτημάτων με κίνδυνο να χαθεί το στοιχείο της αλληλεπίδρασης μεταξύ καθηγητών και μαθητών, κάτι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους,
  • Η ανεπάρκεια των υποδομών είναι πιθανό να οδηγήσει πολλά σχολεία να λειτουργούν και με λυόμενες ή γενικά με ακατάλληλες για διδασκαλία αίθουσες,
  • Αύξηση του χρόνου μετακίνησης από και προς το σχολείο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας τόνισαν ότι τo Υπουργείο Παιδείας εκμεταλλευόμενο τη μεταβατική περίοδο μέχρι τη συγκρότηση του «Καλλικράτη» αναθέτει την αρμοδιότητα συγχώνευσης - κατάργησης σχολείων στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας τις τοπικές κοινωνίες και απαξιώνοντας έτσι τη γνώμη και το ρόλο των οργάνων λαϊκής συμμετοχής (Δήμους –Περιφέρειες).

Από την πλευρά της, η κ. Μαυρίδου δήλωσε στους εκπροσώπους των καθηγητών και των δασκάλων ότι συμπαρίσταται στους αγώνες για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο και ότι δεν πρέπει η πολιτεία να βλέπει την παιδεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μόνο σαν έξοδα, που από αυτούς πρέπει να γίνουν οικονομίες.