Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η Δικαιοσύνη, δεν είναι εμπόρευμα


Κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Κατερίνης από τους δικηγόρους

Απλοϊκά και λαϊκίστικα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αλώσει την κοινή γνώμη για να στραφεί κατά των δικηγόρων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις κατά του «ανοίγματος» του επαγγέλματός.


Με σύνθημα «η Δικαιοσύνη είναι αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα» και οι δικηγόροι της Κατερίνης, πραγματοποίησαν κατάληψη χθες, στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης. Οι δικηγόροι, βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους εδώ και αρκετές εβδομάδες, αντιδρώντας στο επικείμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος τους που προωθεί η Κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι είναι «ψευδεπίγραφο και απατηλό» να τίθεται υπό συζήτηση το «άνοιγμα» ενός «ορθάνοιχτου επαγγέλματος».

Η συμβολική κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου ξεκίνησε στις 8 το πρωί και διήρκεσε έως τις 10, με δικηγόρους, να έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του μεγάρου μη επιτρέποντας τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων των δικαστηρίων.
Σε ανακοίνωση τους, επισημαίνουν ότι με βάση στοιχεία στην χώρα μας αναλογεί ένας δικηγόρος ανά 200 κατοίκους, χαρακτηρίζοντας ψευδεπίγραφο και απατηλό να τίθεται υπό συζήτηση το «άνοιγμα» ενός ορθάνοιχτού επαγγέλματος, όπως του δικηγόρου, «με την αμέριστη και δήθεν άδολη συνηγορία των ελεγχόμενων Μ.Μ.Ε., τα οποία εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους-μελών του συνδέσμου Ελλήνων βιομηχάνων μόνιμου πλέον, ενορχηστρωτή των αναγκαίων για τα συμφέροντα του αλλαγών».
Η Κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει την πλήρη ανατροπή όσων ισχύουν μέχρι σήμερα για να εξυπηρετηθούν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, επισημαίνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αποτέλεσμα την συγκέντρωση των δικηγορικών υπηρεσιών σε λίγους και την εκτίναξη του κόστους τους, για τους πολίτες. «Αν η Κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να μειώσει το κόστος της πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για τον πολίτη δεν θα επέβαλε εις βάρος του ΦΠΑ 23%, ούτε θα εκτόξευε τις αξίες των παραβόλων υπέρ Δημοσίου στις ποινικές και στις διοικητικές δίκες σε δυσθεώρητα ύψη», υποστήριξαν σε μια προσπάθεια αποδόμησης της βασικής επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης, ως προς τις προθέσεις της, του επίμαχου νομοσχεδίου.

Απαξιώνεται η Δικαιοσύνη
Στο κείμενο της ανακοίνωσής τους τονίζουν πως «παράλληλα με την βάναυση προσβολή του κατοχυρωμένου από διεθνείς συμβάσεις δικαιώματος του πολίτη για ακώλυτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, η εμφανής προσπάθεια για εμπορευματοποίηση των νομικών υπηρεσιών και για δημιουργία εξαθλιωμένων και υπόδουλων –υπαλλήλων δικηγόρων στοχεύει να πλήξει ευθέως την εξ ορισμού, αλλά και νομοθετημένη ανεξαρτησία τους ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, που αποτελεί προϋπόθεση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην κάθε μορφής αυθαιρεσία. Επομένως στοχεύει να πλήξει ευθέως το κράτος Δικαίου και τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς που ήδη πλήττονται με βάναυσο τρόπο από την πλήρη απαξίωση του χώρου της Δικαιοσύνης (έλλειψη υποδομών και προσωπικού, απαξίωση δικαστών, αργή απονομή κλπ). Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια για να πληγεί καίρια η λειτουργία των δικηγορικών συλλόγων που επιτελούν επιστημονικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο»

Απλοϊκά και λαϊκίστικα τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης
Οι δικηγόροι, χαρακτηρίζουν «απλοϊκά και λαϊκίστικα» τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αλώσει την κοινή γνώμη για να στραφεί κατά των δικηγόρων. «Ευθύνονται οι δικηγόροι που το ελληνικό κράτος δεν έχει συντάξει Κτηματολόγιο, Δασολόγιο κλπ για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες στην αγορά ακινήτων και να μην έχουν ανάγκη δικηγόρου; Ευθύνονται οι δικηγόροι που η κατάσταση στα υποθηκοφυλακεία του ελληνικού κράτους δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου στους πολίτες για τις συναλλαγές; Ευθύνονται οι δικηγόροι για τις ελλείψεις προσωπικού στα δικαστήρια του ελληνικού κράτους που έχουν ως συνέπεια τη μη ορθή κα αργή απονομή της δικαιοσύνης, που από κοινωνικό αγαθό κατέληξε να επισύρει πρόστιμα από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια; Ευθύνονται οι δικηγόροι για την γραφειοκρατία και την πολυνομία του ελληνικού κράτους που αναγκάζουν τον πολίτη να προστρέχει σε αυτούς για να επιλύσει ακόμη και απλά προβλήματα;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αποχή μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου
Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν να μάχονται, καθώς και οτι αποχή θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου. Στις 22 του μήνα, ημέρα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του συλλόγου προκειμένου να αποφασιστεί η περεταίρω στάση που θα τηρήσουν, χωρίς να αποκλείεται η παράταση της αποχής.