Ρεαλιστική η παράταση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Tην υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις αποπληρωμής των δανείων βοήθειας από την ΕΕ δίνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Bild».
«Σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ», διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός στη μακροσκελή συνέντευξή του στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στο γερμανόφωνο χώρο, υπό τον τίτλο: «Στοιχηματίζετε ότι δεν θα πληρώσετε ποτέ τα χρέη σας κ. Παπανδρέου;». Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυναμική και αυτή τη στιγμή βιώνει μία πραγματική έκρηξη των εξαγωγών της, χάρη στις διαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζει να υφίσταται».
Στην ερώτηση για «παράλογες συντάξεις π.χ. για τις άγαμες θυγατέρες τέως στρατηγών, την ώρα που στη Γερμανία όλοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται μέχρι την ηλικία των 67 ετών», ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι στην Ελλάδα «υλοποιήσαμε εντός λίγων μηνών μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες. Οι γυναίκες π.χ. δεν μπορούν πλέον, όπως συνέβαινε σε μεμονωμένες περιπτώσεις, να συνταξιοδοτούνται στην ηλικία των 45 ετών, αλλά συνταξιοδοτούνται όλες στα 65. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα», λέει ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στη μείωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα και στην αντικατάσταση του πελατειακού κράτους, από μια νέα πολιτική κουλτούρα. «Παλαιότερα κάθε υπουργός μπορούσε να τακτοποιεί τους ανθρώπους του στον δημόσιο τομέα, για να εξασφαλίζει ψήφους. Επρόκειτο για ένα σύστημα οικογενειοκρατίας. Αλλά κι αυτό το αλλάζουμε. Για κάθε πέντε δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται, προσλαμβάνεται ένας. Στην Ελλάδα θα υπάρξει μία νέα πολιτική κουλτούρα», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι η βοήθεια στήριξης της Ελλάδας είναι πιστώσεις που θα επιστραφούν με τόκους, ευχαριστώντας και τους Γερμανούς για τη βοήθεια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι δάνεια, για τα οποία πληρώνουμε τόκους και όχι δώρα. Και δεν θέλουμε τα δάνεια για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν. Αλλά αντιθέτως προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Κατανοώ την οργή ορισμένων Γερμανών. Εκείνο που μπορώ να κάνω είναι να τους ευχαριστήσω».
Κατηγορηματική απάντηση δίνει ο κ. Παπανδρέου αναφορικά με την πώληση ελληνικών νησιών, πρόταση που είχε κάνει παλαιότερα και η εφημερίδα Bild. «Κάτι τέτοιο αποκλείεται. Πρέπει να καταλάβετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νησιά για τους Έλληνες και για την ελληνική ιστορία. Έχουν διατεθεί τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό για την άμυνα, προκειμένου να προστατευτούν αυτά τα νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές. Εκτός τούτου τα νησιά αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά, την οποία εκτιμούν και οι Γερμανοί τουρίστες. Αν πουλούσαμε τα νησιά μας σε κάποιους πάμπλουτους, δεν θα είχε πια κανένας πρόσβαση σε αυτά. Θέλουμε να αναπτύξουμε με ευαισθησία και με οικολογικό τρόπο αυτά τα μοναδικά φυσικά τοπία. Αυτό θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα», λέει ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με την απόδοση ευθυνών για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων στους τότε αρμόδιους, ο κ. Παπανδρέου λέει ότι «διεξάγονται σχετικές έρευνες και έχουν κινηθεί διαδικασίες. Διαθέτουμε πλέον σήμερα μία απολύτως ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία. Κάθε ευρώ που δαπανά το κράτος εμφανίζεται σήμερα στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτό έχουμε τη μεγαλύτερη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά μας από κάθε άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε.- περισσότερη διαφάνεια κι από τη Γερμανία».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις κατά της πολιτικής λιτότητας που εκφράστηκε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο με τη διαμαρτυρία φοιτητών στην διάλεξη στο παν/μιο Humboldt, o κ. Παπανδρέου απαντά: «Εμείς οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει να διαδηλώνουμε. Η κυβέρνησή μου ανήγαγε τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις- και τις κερδίσαμε».
Σχετικά με τη συνεχιζόμενη δυσπιστία των αγορών έναντι της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «τους τελευταίους 15 μήνες προχωρήσαμε σε δραστικές τομές, περισσότερες από ότι πολλές άλλες κυβερνήσεις μαζί. Κανείς δεν περίμενε ότι θα το πετυχαίναμε, αλλά τα καταφέραμε. Δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και οι Γερμανοί επωφελούνται από αυτό».
Στην παρατήρηση ότι οι διαπραγματεύσεις περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων δεν λειτουργεί υπέρ της επανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, ο κ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι «το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2012 και για το λόγο αυτό είναι ρεαλιστική μια παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής». Προσθέτει όμως ότι «οι αγορές δεν δίνουν τόσο σημασία σε συγκεκριμένες προθεσμίες, αλλά στο αν ένα σχέδιο είναι έξυπνο και υλοποιήσιμο».
Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει και την εκδοχή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «ούτε κάτι τέτοιο έχει νόημα. Όπως δεν θα είχε νόημα ούτε για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το Ευρώ. Θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και μαζί με αυτές την οικονομία», λέει ο πρωθυπουργός.
O κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι η Ευρώπη έχει πολλά οφέλη από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παραπέμποντας και στη γεωστρατηγική διάσταση με τις αναταράξεις στη βόρεια Αφρική. Επ΄ αυτού ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται σε δύο πλεονεκτήματα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη: «Πρώτα- πρώτα αγοράζουμε πολλά γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που εξασφαλίζει δικές σας θέσεις εργασίας. Και δεύτερον, αποτελούμε άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη η κατάσταση στη Βαλκανική και οι πρόσφατες αναταράξεις στις αραβικές χώρες πέριξ της Μεσογείου. Είναι γείτονες μας, με τους οποίους διατηρούμε στενές επαφές. Μεγάλα κύματα προσφύγων από αυτές τις περιοχές θα προκαλούσαν μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε να συνεισφέρουμε πολλά στο θέμα αυτό», καταλήγει η συνέντευξη του πρωθυπουργου κ. Παπανδρέου στην εφημερίδα Bild.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ