Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Διατροφικό σκάνδαλο συγκλονίζει την Γερμανική Βιομηχανία Τροφίμων

Διατροφικό σκάνδαλο συγκλονίζει την Γερμανική Βιομηχανία Τροφίμων σκιάζοντας την «τέλεια» εικόνα της.
Καθόλου καλό «ποδαρικό» δεν έκανε ο καινούργιος χρόνος στην Γερμανική Βιομηχανία Τροφίμων: Ένα διατροφικό σκάνδαλο που εντοπίστηκε από τις Γερμανικές αρχές τις τελευταίες μέρες του περασμένου χρόνου, ξέσπασε τις πρώτες μέρες του 2011 δημιουργώντας πανικό και υστερία στους Γερμανούς καταναλωτές – και όχι μόνο, αφού Γερμανικά τρόφιμα εξάγονται και σε πολλές άλλες χώρες.


Η υπόθεση ξεκίνησε όταν οι ελεγκτικές αρχές της Γερμανίας επιβεβίωσαν πριν από λίγες εβδομάδες την ύπαρξη διοξίνης (τοξική χημική ουσία, που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο) μέχρι και σε τετραπλάσια ποσοστά από τα ανώτατα επιτρεπόμενα σε αυγά και κοτόπουλα δύο αγροκτημάτων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Η ύπαρξη των υψηλών αυτών ποσοστών διοξίνης οδήγησε τις Γερμανικές αρχές στο συμπέρασμα πως ....

τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιήθηκαν κατά την προετοιμασία των ζωοτροφών, αναμείχτηκαν με βιομηχανικά πετρέλαια. Στο ένα από τα αγροκτήματα αυτά σφαγιάστηκαν 8000 κοτόπουλα που έφαγαν μολυσμένη τροφή και υπολογίζεται ότι 120.000 περίπου μολυσμένα αβγά έφτασαν μέχρι τα ράφια των καταστημάτων αλλά, σύμφωνα με τις αρμόδιες Γερμανικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, πολλές χιλιάδες από αυτά είτε επιστρέφονται είτε έχουν ήδη επιστραφεί.



Μετά το κρούσμα που εμφανίστηκε στα δύο αγροκτήματα οι υγειονομικές αρχές της Ρηνανίας Βεστφαλίας και της Κάτω Σαξονίας ξεκίνησαν έρευνα σε 34 ακόμα αγροκτήματα και όταν διαπίστωσαν και σε αυτά υψηλά επίπεδα διοξίνης σε αυγά και ζωοτροφές, έσπευσαν να διατάξουν το άμεσο κλείσιμο χιλίων περίπου αγροκτημάτων (από τα 50.000 αγροκτήματα που υπάρχουν μόνο στην Σαξονία) στα οποία εκτρέφονται κοτόπουλα, χοίροι και γαλοπούλες μέχρι να ολοκληρωθούν οι ειδικές εξετάσεις που ήδη διεξάγονται. Η υπόθεση όμως φαίνεται πως δεν περιορίζεται μόνο στα κρατίδια αυτά, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την Γερμανία.



Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δύο Γερμανικές εταιρίες φαίνονται αναμεμειγμένες στο διατροφικό σκάνδαλο: Η εταιρία Harles & Jentzsch, παραγωγός ζωοτροφών στο Uetersen, η οποία ανακοίνωσε πως αγόρασε το μολυσμένο λίπος από την εταιρία βιοκαυσίμων Petrotech AG που λειτουργεί στην Ολλανδία και η οποία με την σειρά της μόλις ανακοίνωσε ότι στις ενδείξεις του προϊόντος της αναγράφεται ρητά πως προορίζεται για μηχανική χρήση! Άλλωστε η Petrotech AG (ιδρύθηκε το 1995) θεωρείται κορυφαία στον τομέα των επεξεργασμένων και καθαρισμένων πετρελαιοειδών.



Η Harles & Jentzsch πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κρατιδίου της Ρηνανίας Βετσφαλίας, ενημέρωσε έγκαιρα τις αρχές πως σε έλεγχο ρουτίνας διαπίστωσε τα υψηλά ποσοστά διοξίνης και «έσπευσε να ενημερώσει σχετικά τις αρχές» χωρίς όμως να «γνωρίζει την αιτία του προβλήματος». Συνέστησε μάλιστα στα ΜΜΕ να μην κατηγορούν την εταιρία, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, οι έρευνες, οι ανακρίσεις και οι εξετάσεις για το περιστατικό αυτό.



Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και τον Μάιο του 2010: Γερμανοί αγρότες βιολογικών αυγών ταΐσανε κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής με ένα επεξεργασμένο προϊόν σίτισης (αραβόστιος) που εισήχθη από την Ουκρανία και ήταν (επίσης) μολυσμένος από διοξίνες.



Στην διατροφική αλυσίδα, η παραγωγή ζωοτροφών από καθαρά ή καθαρισμένα μικτά λιπαρά οξέα από ανακυκλωμένα λίπη της δευτεροβάθμιας παραγωγής προϊόντων δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα αλλά η ανάμειξη βιομηχανικά επεξεργασμένων λιπαρών οξέων που προέρχονται από την παραγωγή biodiesel για την παραγωγή ζωοτροφών, είναι σίγουρα ένα επικίνδυνο έγκλημα!


Ας ελπίσουμε ότι το θέμα που προέκυψε δεν αποτελεί «την κορυφή του παγόβουνου» και ότι δεν αφορά και άλλα προϊόντα της Γερμανικής Βιομηχανίας Τροφίμων στα οποία εμπλέκονται ζωοτροφές (Γαλακτοκομικά, κρέατα κ.α. – άλλωστε η Harles & Jentzsch παράγει και ζωοτροφές για αγελάδες και άλλα ζώα) και ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά χωρίς να θρηνήσουμε θύματα!

4 Ιανουαρίου 2011

Κ&Β Analysis

kb@kbanalysis.com


Πηγή: http://news24gr.blogspot.com/2011/01/blog-post_6914.html