Προς: κ. ΓΕΩΡΓΙΟ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρωθυπουργός της Ελλάδος
Στην Αθήνα
Αιγίνιο 26.01.2011
Κύριε Πρόεδρε
1. Ελπίζω να μην υιοθετείτε την επιλογή της Αποκέντρωσης δια του συγκεντρωτισμού, ούτε βέβαια την απαξίωση της φιλοσοφίας του Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, βάσει του οποίου εκχωρούνται στους νέους Δήμους αρμοδιότητες και υπηρεσίες τις οποίες μέχρι χθες διαχειρίζονταν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Διότι η προαναγγελλόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Αιγινίου (η οποία λειτουργεί περισσότερα από 25 χρόνια) δημιουργεί έναν αναχρονιστικό και αντιαναπτυξιακό συγκεντρωτισμό στην πόλη της Κατερίνης η οποία, στα επόμενα (ελάχιστα μάλιστα χρόνια) θα υπερβεί τον πληθυσμό των 100.000 κατοίκων, σε βάρος βέβαια των άλλων οικισμών της Πιερίας οι οποίοι θα βυθιστούν στην υπανάπτυξη, στη στασιμότητα και στην παρακμή.
2. Ο πρώην Νομός Πιερίας, κατέχει το μοναδικό προνόμιο να στερήσει τους κατοίκους της Βόρειας, Νότιας και Δυτικής Πιερίας (την τελευταία ήδη την απορρόφησε) από το δικαίωμα της εξυπηρέτησης, της ανάπτυξης, της βελτίωσης των συνθηκών της ζωής τους, με αποτέλεσμα την απαξίωση των περιουσιών τους, εφόσον η πόλη της Κατερίνης, με τον άκρατο και καταστροφικό συγκεντρωτισμό των πάντων (από της συστάσεως του Ν. Πιερίας), ο οποίος προφανώς προσεχτικά μεθοδεύτηκε από τους διαχρονικά θεσμικούς εκπρόσωπους μας (και όχι μόνον), για να ματαιωθεί (δια παντός πλέον), η ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρης της Πιερίας.
3. Αντίθετα, σοφότεροι οι θεσμικοί εκπρόσωποι των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, κ.λπ. προώθησαν επιλογές ισόρροπης ανάπτυξης των περιοχών τους όπως: ΗΜΑΘΙΑ – Τρία κέντρα: Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια
ΠΈΛΛΑ – Τέσσερα κέντρα: Έδεσσα, Γιαννιτσά, Αριδαία, Σκύδρα.
ΚΙΛΚΙΣ – Τέσσερα κέντρα: Κιλκίς, Γουμένισα, Πολύκαστρο, Αξιούπολη.
Ο τρόπος αυτός εξασφάλισε, ταυτόχρονα, και την ανάπτυξη όλων των άλλων δορυφορικών οικισμών των ανωτέρω κέντρων.
4. Είναι αναμφίβολα λαθεμένος, ενδεχόμενος ισχυρισμός ότι τάχα ο συγκεντρωτισμός ελαττώνει τα λειτουργικά έξοδα ή ότι αποδίδει περισσότερο έργο, χωρίς βέβαια να λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες των πολιτών (σε περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης), καθώς η ταλαιπωρία και η απώλεια χιλιάδων εργατωρών ετησίως. Διότι οι λειτουργικές δαπάνες στη ΔΟΥ Αιγινίου σήμερα είναι ελάχιστες (ενοίκιο, φωτισμός, καθαριότητα) ενώ απομακρύνεται και η δυνατότητα ελέγχου των φορολογουμένων. Γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, όχι μόνον δεν πρέπει να καταργηθεί η ΔΟΥ Αιγινίου (ακούγεται ακόμη και η κατάργηση του παραρτήματος ΙΚΑ) αλλά πρέπει να ενταχθούν στη χωρική δικαιοδοσία των ΔΟΥ και ΙΚΑ και οι οικισμοί του πρώην Δήμου Πύδνας που πλέον ανήκουν στο νέο Δήμο ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ με έδρα το ΑΙΓΙΝΙΟ.
5. Ακόμη φαντάζει αδιανόητο (πιθανόν και παράλογο) ενώ ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δημιουργεί πληθώρα νέων υπηρεσιών (Πολεοδομικό, Αγροτικό, Κοιν. Υπηρεσιών, Αλιείας κ.λπ.), προωθούνται παράλληλα καταργήσεις υπηρεσιών που ήδη από πολλών ετών λειτουργούν! Δηλαδή, ο πολίτης του Δήμου ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ να εξυπηρετηθεί στην έδρα του Δήμου (ΑΙΓΙΝΙΟ) για πολεοδομικό, Αστυνομικό ή άλλο πρόβλημα και να υποχρεωθεί να ταξιδέψει στην ΚΑΤΕΡΙΝΗ γιατί η υπόθεση ταυτόχρονα συνδέεται με τη ΔΟΥ και το ΙΚΑ! Μα είναι δυνατόν να χειροτερεύει η παροχή υπηρεσιών, να αναθεωρείται η φιλοσοφία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, να δημιουργούνται αυτές οι αντιφάσεις, η αποκέντρωση να παραμένει λόγος κενός και η όποια ανάπτυξη να ματαιώνεται;
Κύριε Πρόεδρε
Θεώρησα επιβεβλημένη την ενημέρωσή σας αυτή, ως ενεργός πολίτης, που υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως δημοτικός υπάλληλος, ως Πρόεδρος του Δ.Σ., ως Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος (από το έτος 1955 έως και 2006 πλην της περιόδου 1967 – 1974).
Επειδή πιστεύω πως η πρόθεσή σας (και της Κυβέρνησης βέβαια) είναι η βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, η καλύτερη απόδοση της καθώς και η ανάπτυξη της επαρχιακής Ελλάδας, παρακαλώ στον αποκλεισμό κάθε σκέψης κατάργησης της ΔΟΥ Αιγινίου και του γραφείου του ΙΚΑ, για όλους τους λόγους που έχουν ήδη προαναφερθεί.
ΣΗΜ: Υπεβλήθη και προς
τους Υπουργούς Οικονομίας
και Υγείας
Με εκτίμηση
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Δημοσιογράφος – πρώην Δήμαρχος Αιγινίου