Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Η Ελληνική ταινία Κυνόδοντας στη διαδικασία διεκδίκησης του Όσκαρ


Συνεχίζεται στο Los Angeles κύκλος προβολών της ταινίας «Κυνόδοντας» (Dogtooth) του Γιώργου Λάνθιμου, με την οποία η Ελλάδα μπαίνει επίσημα στην διεκδίκηση του Βραβείου Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Κινηματογραφικής Παραγωγής της χρονιάς. Οι προβολές γίνονται στο θέατρο Cinefamily του Χόλλυγουντ από τις 7 μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, σε διάφορες ώρες της ημέρας ώστε να μπορούν να δουν το έργο, σε χρόνο της προτίμησής τους, τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τα οποία θα ψηφίσουν για την επιλογή των πέντε πιο αξιόλογων μη Αμερικανικών παραγωγών. Τα φιλμ που θα προκριθούν στην πεντάδα αυτή θα είναι και οι επίσημες υποψηφιότητες για το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Παραγωγής.

Το έργο «Κυνόδοντας, που έχει ήδη παιχτεί την Ελλάδα», πραγματεύεται την ιστορία τριών παιδιών που μεγαλώνουν απομονωμένα μέσα σε μια πλούσια Ελληνική βίλα, στην οποία, κατά την αντίληψη των γονιών τους, ζουν προστατευμένα από τον έξω κόσμο και τους κινδύνους του. Είναι αναγκασμένα να ενεργούν και να συμπεριφέρονται κατά τρόπους που αποκλίνουν από τους συνήθεις οικογενειακούς κανόνες. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η μεγάλη κόρη αποφασίζει μια μέρα να θέσει σε δοκιμασία τις στρεβλές απόψεις και τους αυστηρούς κανόνες της οικογένειάς της και να εγείρει ερωτήματα για τον απολυταρχικό τρόπο με τον οποίον ορίζει τα πάντα ο πατέρας της. Η απόφασή της δρομολογεί μια σειρά από εξελίξεις που, σύμφωνα με την διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση του έργου στο Λος Άντζελες, απειλούν να διαλύσουν το στείρο αυτό οικοσύστημα. Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ταινία που εξετάζει σε βάθος θέματα ελέγχου και εξουσίας.

www.dogtooth.gr

Αν και η επίσημη Αμερικανική πρεμιέρα του έργου έγινε την Παρασκευή, εν τούτοις η ταινία είχα ξαναπαρουσιαστεί για μερικές μέρες τον περασμένο Ιούνιο στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, που είναι ένα από τα τρία πιο αξιόλογα του είδους του στην Καλιφόρνια, μαζί με το διεθνούς φήμης Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες και το καθιερωμένο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες.

Τα πρώτα Αμερικανικά σχόλια για το «Κυνόδοντας» είναι κολακευτικά. Ο κριτικός Peter Martin το χαρακτήρισε συγκλονιστικό και φιλόδοξο. Ο καλλιτεχνικός ιστότοπος LAist.com εκτιμά ότι πρόκειται για μια παραγωγή που κάνει τον θεατή της να νοιώθει πως πηγαίνοντας σινεμά είναι μεγάλο γεγονός. Και η εφημερίδα του Λος Άντζελες LA Weekly λέει πως το έργο προσφέρει ιδιάζουσα κλιματική αλλαγή στους κινηματογραφόφιλους της μεγαλούπολης.

Το «Κυνόδοντας» έχει ήδη τιμηθεί με το φετινό Βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κι έχει διακριθεί σε διάφορα άλλα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ, περιλαμβανομένου του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο του απένειμε το βραβείο Un Certain Regard για το 2009.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, που άνοιξε την πόρτα των Όσκαρ στον «Κυνόδοντα» και εργάζεται ακούραστα για την προώθηση της υποψηφιότητάς του για το επίζηλο βραβείο, έχει μέσα σε τέσσαρα μόνον χρόνια εξελιχτεί σε μια εντυπωσιακή γέφυρα που συνδέει Έλληνες κινηματογραφιστές με το Χόλλυγουντ, προβάλλοντας έργα τους στο Αμερικανικό και το διεθνές κοινό. Το Φεστιβάλ αυτό επίσης κάνει προβολές μεγάλων επιτυχιών της Ελληνικής Έβδομης Τέχνης, σεμινάρια πάνω σε σημαντικά θέματα της σύγχρονης κινηματογραφίας και αφιερώματα σε μεγάλους καλλιτέχνες της οθόνης και του θεάτρου που έχουν Ελληνική καταγωγή. Παράλληλα το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες απονέμει και τα Βραβείο Ορφέας με τα οποία αναγνωρίζονται οι πιο σημαντικές δραματικές κινηματογραφικές παραγωγές, τα πιο αξιόλογα ντοκιμαντέρ και οι καλύτερες μικρού μήκους ταινίες κάθε χρονιάς.

Ιδρυτικό στέλεχος και Διευθύντριά του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες είναι η παραγωγός Angeliki Giannakopoulos, γεννημένη στην Ελλάδα με λαμπρές επιδόσεις στην Αμερική και πολλά βραβεία στο ενεργητικό της. Μεταξύ των θερμών υποστηρικτών του Φεστιβάλ είναι και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Λος Άντζελες, Ελισάβετ Φωτιάδου.


Πηγή: VOA