Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ηλεκτρονική απάτη δεκάδων εκατομμυρίων σε βάρος του ΙΚΑ Ψεύτικες περιοδικές δηλώσεις και στην Κατερίνη


Απάτη μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής μετά από δώδεκα μηνύσεις που υπέβαλε ο διοικητής του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τις μηνύσεις, ομάδα αγνώστων ατόμων υπέβαλε μέσω Ιντερνετ ψεύτικες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ δηλώνοντας εργαζόμενους και μέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν σε έργα, είτε φανταστικά, είτε πραγματικά (οικοδομές κλπ), με ένσημα πιστωμένα χωρίς οι ιδιοκτήτες αυτών των έργων να γνωρίζουν το παραμικρό.

Οι δηλωμένοι εργαζόμενοι που είχαν κάνει την συμφωνία με τα κυκλώματα έπαιρναν τα ένσημα ασφάλισης και όλες τις παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) καταβάλλοντας την εισφορά που τους αναλογούσε στο ΙΚΑ, και στον δήθεν εργοδότη το ποσό που είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους, ο οποίος όμως δεν το κατέβαλε στο ΙΚΑ, όπως υποχρεούται από το νόμο.

Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, προκλήθηκε ζημιά για το ΙΚΑ που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ "οι εργοδότες" οικειοποιούνταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από αυτά που δεν κατέβαλαν. Αυτό σύμφωνα, με αρμόδιο αξιωματικό, γινόταν κατά κόρον σε όλη την Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Οι μηνύσεις του διοικητή του ΙΚΑ διαβιβάστηκαν στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών προκειμένου να εκδοθούν διατάξεις και δικαστικά βουλεύματα με τα οποία διενεργήθηκε έρευνα στο διαδίκτυο από την οποία εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων που εξαπατούσαν το ΙΚΑ καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό εντοπίστηκαν 62 άτομα που είναι πίσω από κατασκευαστικές εταιρίες, επιχειρηματίες, κατασκευαστές, λογιστές καθώς και ένα δικηγορικό γραφείο, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Αχαΐα, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα, την Πιερία, την Πρέβεζα και τις Σέρρες.

Κλιμάκια αστυνομικών έκαναν έρευνες και στα 62 αυτά άτομα που διαπιστώθηκε ότι είχαν άμεση εμπλοκή στην απάτη. Στο σπίτι ενός από τους εμπλεκόμενους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 170.080 ευρώ το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από τις επαγγελματίες δραστηριότητές του. Γι' αυτό σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του που διαβιβάστηκε στην Αρχή για το "ξέπλυμα χρήματος" από εγκληματικές δραστηριότητες και το πόθεν έσχες, για περαιτέρω ερευνά ενώ παράλληλα και οι 62 δικογραφίες θα υποβληθούν στην προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛΑΣ η ζημιά για το ΙΚΑ μπορεί να ξεπερνάει και τα 300 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, ενώ πληροφορίες από το ΙΚΑ ανέφεραν ότι οι ψευδώς δηλωμένοι ασφαλισμένοι μπορεί να φτάνουν και τις 50.000 άτομα.

Πηγή. Πιερικοί Αντίλαλοι.