Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Eπιμήκυνση των ομολόγων και δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν την Πέμπτη σε συμφωνία για τροποποίηση της Συνθήκης της Ένωσης, ώστε να προβλέπει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις υπερχρεωμένες χώρες από τα μέσα του 2013, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συμπεριληφθούν οι εξής δύο προτάσεις στη Συνθήκη: "Τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ θα μπορούν να συστήσουν έναν μηχανισμό σταθερότητας, ο οποίος θα ενεργοποιείται, αν είναι απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλίζεται η σταθερότητα της ευρωζώνης ως σύνολο".

"Η χορήγηση της όποιας απαιτούμενης οικονομικής βοήθειας βάσει του μηχανισμού θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους".

Επίσης συμφωνήθηκε οι ηγέτες να επιδιώξουν την επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων που θα εκδίδουν τα κράτη μέλη, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου της ΕΕ την Παρασκευή. "Τα κράτη μέλη θα προσπαθήσουν να επιμηκύνουν την λήξη των νέων ομολόγων που θα εκδίδουν μεσοπρόθεσμα, ώστε να αποφευχθεί η κορύφωση των αναγκών αναχρηματοδότησης", σύμφωνα με το Reuters.

Άνγκελα Μέρκελ

«Οι λεπτομέρειες του Μόνιμου Μηχανισμού θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο. Επαναλαμβάνουμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε το ευρώ σταθερό.
Οι χθεσινές συζητήσεις έδειξαν ότι χρειάζεται μια πιο κοινή προσέγγιση στις οικονομικές πολιτικές και για αυτό θα πρέπει να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες. Δεν είναι σημαντικό μόνο να έχουμε στην Ευρωζώνη σταθερούς προϋπολογισμούς και δημοσιονομική πειθαρχία αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε κοινή οικονομική πολιτική. Βήμα βήμα θα γίνουν όλα. Θα είναι μεγάλη διαδικασία. Το σημαντικό της χθεσινής συνάντησης (Πέμπτη) είναι ότι ξεκαθαρίστηκε ότι το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα και πρέπει να είναι σταθερό και δυνατό».

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

«Θα ξοδέψουμε τους επόμενους μήνες για να προσθέσουμε επιπλέον λεπτομέρειες για το Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης. Επιπλέον θα συζητήσουμε το θέμα των ευρωομολόγων για το οποίο υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις, δεν πιστεύω όμως ότι αυτό θα μας απασχολήσει προσεχώς».

Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ

Ο Χ Ρομπέϊ είπε ότι οι "27" συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας από τα μέσα του 2013 και προς το σκοπό αυτό ενέκριναν την περιορισμένη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας μέσα από απλουστευμένες διαδικασίες. Η απλουστευμένη διαδικασία συνεπάγεται πρακτικά ότι κάθε χώρα θα αποφασίζει για τις διαδικασίες επικύρωσης της Συνθήκης χωρίς να απαιτείται, όπως σημείωσε ο Χ.Ρομπέϊ,η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

Τόνισε ότι στόχος είναι η νέα Συνθήκη να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουρίου 2013 και διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται "εάν κρίνεται απαραίτητο " και "υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις". Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ακόμη έχει χρησιμοποιηθεί μόνο το 4% των πόρων του ισχύοντος προσωρινού μηχανισμού και ως εκ τούτου, όπως ξεκαθάρισε, δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων αλλά ούτε και να συζητηθεί σε αυτή τη φάση ζήτημα ευελιξίας του μηχανισμού (σ.σ. αγορά ομολόγων από τον σημερινό μηχανισμό). Δεν παρέλειψε βέβαια να υπογραμμίσει ότι στην απόφαση υπάρχει αναφορά σύμφωνα με την οποία θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της, δηλώνοντας παράλληλα την ετοιμότητα "να κάνουμε ότι κριθεί αναγκαίο".

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητες προκειμένου να ξαναμπούν οι οικονομίες στο σωστό δρόμο, κάτι που όπως αναγνώρισε προκαλεί μάλιστα δυσφορία στις κοινωνίες ορισμένων χωρών. Υποστήριξε ακόμη ότι σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη, η οποία διαθέτει πανοπλία μέτρων για οικονομική διακυβέρνηση. Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε παράλληλα πως χρειάζεται περισσότερη οικονομική συνεργασία και ότι οι αλλαγές που προωθούνται είναι ριζικές. Όπως είπε, διαπίστωσε, μεγάλη αποφασιστικότητα στην ικανότητα της ΕΕ να διασφαλίζει τη σταθερότητα της Κοινότητας και της Ευρωζώνης.

Γιώργος Παπανδρέου

«H Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, σταθερότητας και ανάπτυξης. Αλλά η πρόκληση σήμερα, δεν είναι αυτό που κάνουμε εμείς, ως κράτη-μέλη ή έθνη, για να στηρίξουμε την οικονομία μας. Η πρόκληση είναι συλλογική», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρεύου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως υπογράμμισε, «όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτή είναι η πρόκληση. Κάθε ηγέτης πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή με την προσωπική του ευθύνη».

Σίλβιο Μπερλουσκόνι
«Μιλήσαμε για ευρωομόλογα, αλλά είναι μια ιδέα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα. Χρειαζόμαστε χρόνο για να πείσουμε αυτούς που δεν πιστεύουν στην αξίας του. Εγώ θα τα αγόραζα αμέσως σε σχέση με τα ομόλογα μιας χώρας, καθώς εγγυείται για αυτά η ΕΕ. Η Μέρκελ είναι κάθετα αντίθετη αλλά πολλοί στην Ευρώπη ενδιαφέρονται».

Πηγή:http://www.newscode.gr/oikonomia/story/epimikunsi-tis-diarkeias-ton-omologon-kai-dimiourgia-monimou-mixanismou-sum