Η στήλη με αρ. ευρετηρίου 8166 του Μουσείου Θεσσαλονίκης εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο του Δίου.
Προέρχεται από τον Κολινδρό Πιερίας.
Βρέθηκε στα 1980, τυχαία, στη διάρκεια μηχανικής καλλιέργειας χωραφιού στη θέση «Αγελαδαριά», αγροτική περιοχή ΒΔ από τον οικισμό.
Η θέση αυτή ως αρχαιολογικός χώρος ήταν άγνωστη μέχρι τότε.
Μια πρόχειρη ανασκαφική έρευνα, εκεί όπου βρέθηκε η στήλη, δεν απέδωσε τίποτα αξιόλογο πέρα από σκόρπια κομματιασμένα κεραμίδια και λίγα οστά, απομεινάρια ενός διαλυμένου κεραμοσκέπαστου τάφου, άσχετου μάλλον με τη στήλη.
Γενικά οι γνώσεις μας για την ευρύτερη περιοχή του Κολινδρού είναι ελάχιστες. Απ' αυτήν έχουν συγκεντρωθεί, στο Μουσείο Δίου κυρίως, λίγες επιτάφιες στήλες1 που αποκαλύφθηκαν, τυχαία πάντα, κατά καιρούς σε διαφορετικά και μακρινά μεταξύ τους σημεία. Στη θέση «Μπογιάτι» βρέθηκε πλινθόκτιστος κεραμοσκέπαστος τάφος2. Ακόμα αγγεία, κυρίως μελανόμορφα, και διάφορα αντικείμενα μικροτεχνίας αναφέρονται σε κατάλογο ιδιωτικής συλλογής κατοίκου του Κολινδρού. Συστηματική ανασκαφική έρευνα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Είναι όμως πιθανό να σχετίζεται όλη η περιοχή με το αρχαίο Αιγίνιο3.
Η στήλη, λαξευμένη σ' ένα ορθογώνιο κομμάτι μαρμάρου, δεν σώθηκε ακέραιη αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της· είναι λοξά σπασμένη στο αριστερό τμήμα από τη μέση του κορμού και κάτω. Το μάρμαρο είναι λευκό, χονδρόκοκκο. Η επιφάνεια της δεν είναι εντελώς λεία και αν εξαιρέσει κανείς μερικές αποκρούσεις—η πιο σοβαρή στο κεφάλι της γυναίκας και στο υποπόδιο—διατηρείται καλά.
Περισσότερα στοιχεία στη παρακάτω πηγή μας:
http://media.ems.gr/ekdoseis/makedonika/makedonika_24/ekd_pemk_24_Trakosopoulou.pdf