Έβαλάμι ιδώια ακόμα καμπόσις σιλίδις

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Η αλήθεια για τη... φοροδιαφυγή!

Το gazzetta.gr ανοίγει τον φάκελο της «δήθεν» αποκάλυψης περί φοροδιαφυγής επτά ομάδων της Superleague και «φωτίζει» το ολέθριο σφάλμα στο οποίο υπέπεσε το ΣΔΟΕ και το οποίο παρέσυρε τον έγκυρο τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Η άρνηση της Εφορίας

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και πώλησης εισιτηρίων για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους φιλάθλους-πελάτες τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να έχουν σε κάθε θύρα το παραδοσιακό μπλοκάκι που θεωρούν οι ομάδες στην Εφορία και να τρυπούν το κάθε εισιτήριο ξεχωριστά. Επειδή όμως βρισκόμαστε στο 2010 και αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί υπηρεσία προς τον πελάτη, συνέδεσαν το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους φιλάθλους να διαλέγουν και από το διαδίκτυο τη θέση που επιθυμούν, σε οποιαδήποτε θύρα και σε αναλογία με την τιμή που τους ταιριάζει. Εδώ και καιρό, οι δύο ΠΑΕ έχουν απευθυνθεί στην Εφορία και της έχουν ζητήσει να τους χορηγήσει φορολογικό μηχανισμό, έτσι ώστε να ελέγχονται φορολογικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων τους. Η Εφορία, όμως, δεν έχει δώσει την πιστοποίησή της για τη χρήση ενός τέτοιου μηχανισμού και έχει αιτιολογήσει την άρνησή της, αντιπαραθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη χορήγησης φορολογικού μηχανισμού για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, αναγκάζοντάς τες ουσιαστικά να χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά μπλοκάκια.

Η αντίδραση των δύο ΠΑΕ

Τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟΚ, που έχουν επενδύσει στις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους, χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο και μέσω υπολογιστή εκδίδουν το voucher με τη θέση και παράλληλα κόβουν ένα φύλλο από το «τρυπημένο» μπλοκάκι! Επειδή όμως αυτή η διαδικασία δεν είναι δυνατόν να διενεργηθεί ξεχωριστά, στον καθένα από τις δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων που εισέρχονται στο γήπεδο με εισιτήριο, στο τέλος του αγώνα και οι δύο ομάδες «τραβάνε» από το ηλεκτρονικό access control που διαθέτουν, τον συνολικό αριθμό εισιτηρίων που πούλησαν και εν συνεχεία «κόβουν» τα αντίστοιχα φύλλα από το μπλοκάκι. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του gazzetta.gr, η ΑΕΚ δεν έχει αποκρύψει ούτε ένα εισιτήριο από όσα έχει πουλήσει από το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτό είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει και η διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου που παίρνει ποσοστά επί των πωλήσεων των εισιτηρίων κι έχει έννομο συμφέρον να ελέγχει συνεχώς αν σημειώνεται κάποια παρατυπία... Η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ, μάλιστα, λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο από την πρώτη μέρα της συνεργασίας της με τη συγκεκριμένη εταιρία «ticketing», που χρονολογείται από το 2005.

Το λάθος του ΣΔΟΕ

Η παράλειψη του ΣΔΟΕ έχει να κάνει με το ότι ενώ πήγε στο Ολυμπιακό Στάδιο (στους αγώνες ΑΕΚ-Άντερλεχτ και ΑΕΚ-Ολυμπιακού) και διενήργησε επιτόπια αυτοψία, ανακαλύπτοντας ότι κάθε φίλαθλος μπαίνει στο γήπεδο χωρίς να του αποδίδεται απόκομμα από το θεωρημένο μπλοκάκι των εισιτηρίων, δεν επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΑΕΚ και δεν ζήτησε να διασταυρώσει τις πωλήσεις με τον αριθμό των θεωρημένων αποκομμάτων που αποδόθηκαν στην Εφορία, ούτε ζήτησε να ελέγξει την εκκαθάριση στην οποία προβαίνει η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ!

Τα συγχαρητήρια στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ!

Στο γήπεδο της Τούμπας, η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν διαφορετική. Οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, μαζί με τα vouchers, έκοψαν στους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ (που επισκέφτηκαν το γήπεδο ως φίλαθλοι) και τα αντίστοιχα θεωρημένα αποκόμματα κατά την είσοδό τους στο γήπεδο. Εν συνεχεία, οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κατευθύνθηκαν στα γραφεία της ΠΑΕ και ζήτησαν να ελέγξουν τα βιβλία της ομάδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι εφοριακοί διαπίστωσαν ότι ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης είχε δηλώσει στην Εφορία 13 εισιτήρια λιγότερα (σ.σ. τεράστια παρατυπία!) από όσα είχε πουλήσει κι έβαλαν τα γέλια, δίνοντας ουσιαστικά συγχαρητήρια για την οργάνωση της οικονομικής διεύθυνσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που απέχει παρασάγγας από των άλλων ομάδων!

Το κεντρικό σύστημα διαχείρισης των 13 εκατ. ευρώ!

Το 2007, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και οι σύμβουλοί του ζήτησαν από τις ομάδες της Superleague να μπουν υπό την κρατική «ομπρέλα» ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης εισιτηρίων που θα αγόραζε η Πολιτεία, για να έχει πλήρη έλεγχο όλων των φιλάθλων που εισέρχονται στα γήπεδα, έτσι ώστε κατ' αυτόν τον τρόπο να απομακρύνει τους χούλιγκανς και να καταπολεμήσει τη βία. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο και δεν εφαρμόζεται ούτε στα πιο προηγμένα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, όπως αυτά της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας... Όπως ήταν λογικό, οι μεγάλες ομάδες που είχαν ήδη το δικό τους προηγμένο σύστημα αρνήθηκαν να το χρησιμοποιήσουν, γιατί κατά πρώτον το προτεινόμενο σύστημα ήταν τεχνολογίας του 1990 και κατά δεύτερον, όποτε θα ήθελαν να αλλάξουν τις τιμές ή να προσθέσουν έξτρα παροχές προς τους φιλάθλους τους, θα έπρεπε να βρίσκονται σε διαρκή συνδιαλλαγή με το κράτος! Για να καταλάβετε τις διαφορές του συστήματος της εταιρίας που προσπαθούσε να προωθήσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με το αντίστοιχο που χρησιμοποιούν σήμερα η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής, είναι σαν να συγκρίνει κανείς τεχνολογικά το ηλεκτρονικό παιχνίδι Ρac-man με το Playstation 3 FIFA 2011. Κι όμως, αυτό το σύστημα αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ ύστερα από υπουργική απόφαση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, χωρίς καμία από τις ομάδες που συμμετείχαν στην Superleague να έχει συμφωνήσει ότι θα το χρησιμοποιήσουν! Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε παρακάτω... Ο νοών νοείτω...

Οι φορολογικοί μηχανισμοί

Στην αγορά υπάρχουν 4-5 φορολογικοί μηχανισμοί, οι οποίοι είναι εγκεκριμένοι από το υπουργείο Οικονομικών. Η Εφορία, ωστόσο, με πρόσχημα ότι σχεδόν όλες οι ΠΑΕ χρωστούν στο Δημόσιο, δεν δίνει την πιστοποίησή της σε κανένα φορολογικό μηχανισμό και παραπέμπει τις ομάδες στη Γ.Γ.Α., η οποία με τη σειρά της θέλει να προωθήσει το κεντρικό σύστημα διαχείρισης εισιτηρίων, το οποίο έχει αγοράσει πολύ ακριβά και εδώ και 3 χρόνια παραμένει ανενεργό. Τα συμπεράσματα δικά σας...


Πηγή: http://www.gazzetta.gr/football/super-league/item/124557-Η-αλήθεια-για-τη-φοροδιαφυγή